Ryby sú v oceáne extrémne dôležitéUnsplash/yang wewe
StoryEditor

Ani si neuvedomujeme, aké sú dôležité. Čo by sa stalo, keby všetky ryby v oceánoch zmiznú?

Miroslav Kamody16.01.2024., 08:00h

Bez rýb v oceánoch by život na našej planéte vyzeral úplne inak. Presvedč sa o tom sám v nasledujúcich riadkoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Oceány sú skutočne masívne a pokrývajú väčšinu povrchu našej planéty. Ako pripomína portál The Conversation, okrem svojej veľkosti sú plné života - od ohromujúcej rozmanitosti rastlín, mikróbov, červov, koralov a krabov až po chobotnice, veľryby a, áno, dokonca aj ryby.

Oceán je plný rýb natoľko, že tvoria druhé najväčšie množstvo všetkého uhlíka – materiálu, ktorý tvorí živé veci – v celej živočíšnej ríši. Sú hneď za skupinou obsahujúcou hmyz a kôrovce. Väčšina ľudí však oceán vníma iba z pláže alebo lode, takže môže byť ťažké zamyslieť sa nad tým, koľko rýb v ňom vlastne žije.

image

Záhada japonskej Atlantídy. Tajuplné útvary pod hladinou mora sú záhadou už desiatky rokov

Ako by vyzeral oceán bez rýb?

Ale oceán sa nimi hemží, od jeho povrchu až po jeho hlbiny, hovorí Kory Evans, odborný asistent pre biovedy na Rice University v americkom Houstone. „Tieto ryby plnia všetky druhy úloh vo svojich ekosystémoch, ktoré podporujú životy iných organizmov okolo nich.”

Čo by sa teda stalo, ak by jedného dňa zmizli? Oceán a svet by vyzerali úplne inak. A veci by sa zhoršovali raketovým tempom Ryby totiž zohrávajú v oceánskych ekosystémoch dôležitú úlohu - ako predátori aj ako korisť. Tisíce druhov v oceánoch a suchozemských ekosystémoch sa spoliehajú na ryby ako potravu, a to vrátane ľudí.

V ekosystémoch koralových útesov väčšie ryby a iné morské živočíchy jedia tie menšie. To znamená, že malé ryby tvoria základ potravinovej siete – poskytujú energiu väčším rybám a iným tvorom. Mimo vody zase mnohé vtáky, cicavce a plazy jedia ryby a spoliehajú sa na ne ako na základný zdroj bielkovín.

image

Ryby sú v oceáne extrémne dôležité

Unsplash/David Clode

Trpel by svet pod aj nad vodou

„Dokonca aj suchozemské rastliny môžu mať prospech z prítomnosti rýb. Na západnom pobreží Spojených štátov amerických fungujú lososy vracajúce sa do malých tokov po niekoľkých rokoch strávených na mori ako dopravný pás živín,” vysvetľuje Evans.

Lososy kŕmia nielen zvieratá, ktoré ich chytajú, ako sú medvede, ale aj rastliny, ktoré lemujú potoky. Štúdie ukázali, že niektoré rastliny získavajú 70 percent dusíka z lososov, ktoré uhynú na brehoch riek alebo v ich blízkosti.

„Ľudia sú tiež závislí od rýb ako zdroja potravy. Ryby a iné morské produkty sú dôležitým zdrojom bielkovín pre takmer tri miliardy ľudí. Ľudské populácie jedia a sledujú a lovia ryby na celom svete už tisíce rokov.”

image

Podľa vedcov sme možno hľadali život vo vesmíre nesprávne. Odpoveďou môžu byť rastliny na iných planétach

Kolaps koralov

Ako však pokračuje, ryby sú tiež viac ako len jedlo. Keďže samy hľadajú potravu, môžu vytvárať a udržiavať dôležité biotopy pre iné organizmy. V ekosystémoch koralových útesov ryby živiace sa rastlinami kontrolujú rast rias tým, že ich neustále spásajú. Bez ich pomoci by riasy rýchlo rástli a udusili koraly, čím by ich účinne zabili.

Jeden druh bylinožravých rýb - ploskozubcovité - sa živí priamo koralmi. „Spočiatku sa to pre koraly môže zdať zlé, ale v skutočnosti môžu zvýšiť rýchlosť rastu koralovej kolónie. A výkaly – áno, výkaly – z nich sa ukázali ako obzvlášť výživné pre koraly. Ich ho*no je tiež súčasťou krásnych pláží s bielym pieskom, ktoré ste si možno užili na rodinnej dovolenke.”

Iné ryby vytvárajú biotopy pre iné živočíchy a ovplyvňujú ich prostredie rozrušovaním piesku. Pohybom piesku odhaľujú drobné organizmy ukryté v piesku, ktoré môžu jesť iné zvieratá.

image

Ryby sú v oceáne extrémne dôležité

Unsplash/Евгения Пивоварова

Ovplyvňujú všetko

„Napriek tomu, že mnohé druhy rýb sú obmedzené na oceán, ich prítomnosť je cítiť v mnohých biotopoch. Môžu priamo a nepriamo ovplyvňovať životy organizmov, ktoré sú od nich závislé, pokiaľ ide o potravu a prístrešie,” vysvetľuje odborník.

Ako dodáva na záver, bez rýb by Zem postupne stratila svoje nádherné pláže s bielym pieskom, ekosystémy koralových útesov by zarástli riasami, veľa ľudí by nemalo čo jesť a prišli by sme o niektoré z najfascinujúcejších tvorov planéty. A všetko by sa samozrejme postupne len a len zhoršovalo. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 06:42