Elon MuskReuters/Dado Ruvic
StoryEditor

Elon Musk prišiel s veľkým oznámením. Jeho spoločnosť Neuralink prvýkrát implantovala čip do ľudského mozgu

TASR30.01.2024., 14:00h

Spoločnosť Neuralink po prvý raz implantovala čip do ľudského mozgu. Pacientovi sa údajne darí dobre. Podľa agentúry Reuters o tom v pondelok informoval zakladateľ startupovej spoločnosti Elon Musk s tým, že by tento produkt mohol uľahčiť život ľuďom bez funkčných končatín.

Lajkuj Brainee.sk na

„Prvé výsledky ukazujú sľubnú aktivitu neurónov,” u operovaného pacienta napísal Elon Musk na sieti X. „Prvý produkt Neuralink sa volá Telepathy,” dodal. Vysvetlil, že umožňuje ovládať telefón alebo počítač a prostredníctvom nich takmer akékoľvek zariadenie len pomocou mysle.

Prvými používateľmi tejto technológie by podľa Muska mohli byť ľudia, ktorí prišli o schopnosť používať svoje končatiny. „Predstavte si, že by (anglický teoretický fyzik, kozmológ a spisovateľ) Stephen Hawking dokázal komunikovať rýchlejšie ako pisár na stroji alebo dražiteľ. V tom je pointa,” objasnil Musk.

image

Elona Muska kritizuje už aj Biely dom. Odsúdil ho za antisemitizmus a šírenie konšpiračných teórií

Veľký nábor dobrovoľníkov

Povolenie na implantovanie takýchto zariadení do mozgov ľudských pacientov dostala spoločnosť Neuralink v septembri 2023 a následne začala s náborom dobrovoľníkov. Podľa Reuters šlo o významný míľnik v ambíciách startupu pomôcť pacientom s paralýzou a množstvom ďalších neurologických problémov.

Ambíciou je pomôcť liečiť neurologické poruchy ako amyotrofická laterálna skleróza alebo Parkinsonova choroba a možno raz dosiahnuť aj symbiotický vzťah medzi ľuďmi a umelou inteligenciou, konštatovala vo svojej správe agentúra AFP.

image

Elon Musk

Reuters/Lukasz Glowala

Opice trpeli

Pred ľuďmi sa testovanie čipu uskutočnilo na opiciach, ktoré boli „v stave blízkom smrti”, ako uviedol Musk s vysvetlením, aby sa „minimalizovalo riziko pre zdravé opice”. Podľa agentúry Reuters počas experimentu mali opice kŕče, paralýzu i opuch mozgu.

AFP pripomenula, že Muskova spoločnosť nie je jediná, ktorá sa snaží dosiahnuť pokrok v oblasti výskumu rozhrania mozog-stroj alebo mozog-počítač. Austrálska spoločnosť Synchron implantovala svoje prvé zariadenie pacientovi v USA v júli 2022.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 00:56