ČajPixabay
StoryEditor

Profesorka z USA zistila, že čaj je najlepší so soľou. Ambasáda sa od nej musela dištancovať, aby si nepohnevali Britov

ČTK27.01.2024., 11:30h

Veľvyslanectvo Spojených štátov v Londýne sa dištancovalo od americkej profesorky, ktorá odporučila pridávať do čaju štipku soli. Profesorka chémie Michelle Franclová nabáda tiež k tomu, aby ľudia čajové vrecko vo vode rýchlo máchali a vytlačiť, uviedol The Evening Standard.

Lajkuj Brainee.sk na

Výskum Franclovej, ktorá vyučuje na súkromnej inštitúcii v Pensylvánii s názvom Bryn Mawr College, sa týkal prípravy „dokonalej šálky čaju” a objavil sa na internete súčasne s vydaním jej novej knihy na túto tému. Píše v nej, že sodík pomáha blokovať chemickú reakciu, ktorá spôsobuje horkú chuť čaju, a tvrdí, že vytláčanie čajových vrecúšok znižuje „kyslú chuť trieslovín”.

image

Čo sa stane, keď definitívne vysadíš kofeín? Odborník vysvetľuje skryté výhody aj nepríjemné príznaky

Teórie Franclovej vyvolali v Británii búrlivé reakcie, ktoré prinútili americké veľvyslanectvo reagovať. „Dnešné správy v médiách o recepte americkej profesorky na dokonalú šálku čaju priviedli naše zvláštne puto so Spojeným kráľovstvom do problému,” uvádza sa v oficiálnom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti X.

Robia si z nich srandu?

„Čaj je elixírom priateľstva, posvätným putom, ktoré spája naše národy. Nemôžeme nečinne prihliadať, ako takýto poburujúci návrh ohrozuje samotné základy nášho osobitného vzťahu,” uviedol úrad. „Preto chceme uistiť dobrý ľud Spojeného kráľovstva, že nemysliteľná predstava pridávania soli do britského národného nápoja nie je oficiálnou politikou Spojených štátov. A nikdy nebude,” dodalo veľvyslanectvo vo vyhlásení.

image

Čaj

Pexels

Napriek tomu sa podľa denníka zdá, že ambasáda možno vec neberie príliš vážne, keďže vyhlásenie uzatvára poznámka: „Veľvyslanectvo USA bude naďalej pripravovať čaj správnym spôsobom - v mikrovlnnej rúre.”

Ďalšie tipy

To neskôr vyvolalo reakciu britskej vlády, ktorá na sociálnej sieti napísala: „Vážime si naše špeciálne vzťahy, avšak musíme bezvýhradne nesúhlasiť. Čaj možno pripraviť len v rýchlovarnej kanvici.”

image

Tieto potraviny sa tvária zdravo, no opak je pravdou – nášmu telu škodia

Franclová uviedla, že pre svoje závery analyzovala desiatky výskumných prác a starovekých textov starých viac ako tisíc rokov. Navrhla tiež, že pridanie kvapky citrónovej šťavy do čaju pomáha odstrániť „penu”, ktorá by sa mohla vytvoriť na povrchu nápoja, a odporučila, že mlieko by sa malo pridávať až ako druhé, aj keď by malo byť tiež vyhriate.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 01:45