Jedno z najnovších filmových stvárnení King KongaLegendary Pictures
StoryEditor

Opice podobné King Kongovi skutočne existovali. Vedci zrejme konečne zistili, čo vyhubilo obrovských primátov

Miroslav Kamody11.01.2024., 12:00h

Boli skutočne obrovskí, no záhad okolo nich je viac ako odpovedí. Vedci teraz našli vysvetlenie, prečo vyhynuli, no stále nad nimi visí jedna zásadná otázka.

Lajkuj Brainee.sk na

Najväčšia zdokumentovaná opica bola vysoká takmer tri metre a vážila dvakrát toľko ako gorila. Prečo a kedy tento legendárny tvor, ktorý nápadne pripomína fiktívneho King Konga, zmizol, je jednou z najväčších záhad paleontológie, píše CNN.

Nemecko-holandský paleontológ G.H.R. von Koenigswald prvýkrát identifikoval Gigantopithecus blacki asi pred storočím z veľkých zubov predávaných ako liečivé „dračie kosti“ v hongkonskej lekárni. V jaskyniach v južnej Číne bolo odvtedy objavených asi 2-tisíc skamenených zubov a štyri čeľustné kosti vyhynutých druhov.

image

V Guatemale objavili mesto staré tisícky rokov. Obydlia mayskej civilizácie objavili Slováci

Vieme, čo sa im stalo osudným

Nový výskum mnohých z týchto vzácnych fosílií a jaskýň, v ktorých sa našli, teraz vychádza z predbežných dôkazov a odhaľuje časovú os, ktorá vrhá viac svetla na nepolapiteľné okolnosti okolo zániku Gigantopithecusa.

„Myslím si, že dieťa v nás chce vedieť viac o týchto úžasných tvoroch a o tom, čo sa im stalo,“ povedal Renaud Joannes-Boyau, spoluautor štúdie publikovanej v stredu v magazíne Nature. Joannes-Boyau je profesorom na fakulte vedy a inžinierstva na Southern Cross University v Austrálii.

Autori sa domnievajú, že tento masívny tvor vyhynul pred 295 000 až 215 000 rokmi, keď sa klíma stala sezónnejšou a primát živiaci sa rastlinami sa snažil adaptovať na meniacu sa vegetáciu. Ešte predtým však tento druh prekvital v bohatom a rozmanitom lesnom prostredí, pričom sa živil predovšetkým ovocím.

Dostupnosť ovocia však približne pred 600-tisíc rokmi rapídne poklesa. Gigantopithecus tak musel začať jesť menej výživné jedlá, ako kôra a vetvičky, čo dokazujú aj jamky a škrabance na nájdených zuboch. Tím čínskych a austrálskych vedcov desať rokov zbieral ich pozostatky v širokej oblasti regiónu Guangxi v južnej Číne, ktorá hraničí s Vietnamom.

Ďalšia veľká záhada

Tím zistil, že obrovský ľudoop sa dobre neprispôsobil meniacim sa podmienkam prostredia a vykazoval chronický stres a klesajúci počet. Týmto sa však záhada okolo tohto tvoru nekončí.

Neexistujú totiž žiadne fosílie, ktoré by obsahovali pozostatky tela od krku dole. Tento gigantický tvor nikdy nežil v jaskyniach - predpokladá sa, že ich pozostatky do nich priniesli hlodavce cez malé skalné pukliny v charakteristickom skalnatom krasovom teréne regiónu.

image

Hrozivý objav na Ukrajine. Archeológovia našli trofeje starovekých bojovníkov vyrobené z ľudskej kože

Vzhľadom na nedostatok nelebečných fosílií je ťažké presne vedieť, ako asi Gigantopithecus vyzeral. Jeho horné stoličky sú o 57,8 percenta väčšie ako gorily a dolné stoličky sú o 33 percent väčšie, čo naznačuje, že jej telesná hmotnosť mohla byť až 300 kilogramov. To naznačuje, že s najväčšou pravdepodobnosťou žili na zemi a chodili po pästiach.

Mohli stretnúť predchodcu človeka

Analýza proteínov nájdených vo fosílii Gigantopithecus z novembra 2019 naznačila, že jej najbližším žijúcim príbuzným je orangutan bornejský. Zaujímavosťou je, že Homo erectus, raný predok človeka, žil v severnej Číne a ďalej na juh v Indonézii v tom istom čase, keď tento obrovský ľudoop žil v lesoch dnešnej južnej Číny.

Vedci ale poznamenávajú, že v blízkosti jaskyne, kde sa našli fosílie Gigantopithecus, archeológovia odkryli veľké množstvo kamenných nástrojov spred asi 800-tisíc rokov. Aj keď neexistujú žiadne priame fosílne dôkazy o koexistencii Homo erectus a gigantických primátov, je možné, že predkovia ľudí na nich niekedy skutočne narazili.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 22:49