Gunung PadangWikipedia/RaiyaniM
StoryEditor

Najstaršia pyramída na svete je stará 25-tisíc rokov. Archeológovia tvrdia, že ju nevytvorili ľudia

Miroslav Kamody19.12.2023., 11:30h

Ide o jednu z najväčších archeologických záhad. Odborníci sú rozdelení na dva tábory a každý má vlastné argumenty, ktoré sú viac ako len obstojné.

Lajkuj Brainee.sk na

Hoci Guinnessov svetový rekord oficiálne označuje stupňovitú pyramídu Djoser v Egypte za najstaršiu pyramídu na svete (zhruba 2630 pred Kristom), jeden nedávno zverejnený článok tvrdí, že vrstva pyramidy Gunung Padang v Indonézii bola postavená už v roku 25 000 pred Kristom, informuje portál Indy100.

Ako dodáva, zároveň existujú pochybnosti, či jej štruktúra vôbec bola vytvorená ľuďmi. Výskum pod vedením Dannyho Hilmana Natawidjaju z Indonézskeho inštitútu vied a publikovaný v časopise Archaeological Prospection uvádza, že „jadro pyramídy tvorí precízne tesaná masívna láva andezitu” a že „najstaršia časť konštrukcie” pyramídy „pravdepodobne vznikla ako prirodzený lávový kopec pred jeho tesaním a následným architektonickým obalením”.

image

Objavili najstaršiu pevnosť na svete. Obranný komplex je starý približne 8-tisíc rokov a môže prepísať učebnice

Také techniky ešte nemali existovať

„Táto štúdia prináša svetlo poznania o pokročilom stavebníctve, ktoré siahajú do posledného doby ľadovej. Toto zistenie spochybňuje konvenčné presvedčenie, že ľudská civilizácia a rozvoj pokročilých stavebných techník sa objavili iba ... s príchodom poľnohospodárstva približne pred 11-tisíc rokmi.,” píšu vedci.

„Dôkazy od Gunungu Padang a ďalších miest, ako je Gobekli Tepe [v Turecku], naznačujú, že pokročilé stavebné postupy už boli prítomné, keď poľnohospodárstvo ešte nebolo vynájdené.“

Výskumníci tiež tvrdia, že stavitelia „museli mať pozoruhodné zručnosti v tesaní kameňa“, ale jeden britský archeológ článkom pohrdol a povedal, že je „prekvapený, že bol zverejnený v takejto podobe“. Flint Dibble z Cardiff University pre magazín Nature povedal, že neexistujú žiadne jasné dôkazy naznačujúce, že zakopané vrstvy postavili ľudia.

Príďte a urobte si vlastný výskum

Zatiaľ čo Bill Farley, archeológ na Southern Connecticut State University, tvrdí, že „27 000-ročné vzorky pôdy z Gunung Padang, hoci presne datované, nevykazujú znaky ľudskej aktivity, ako sú uhlie alebo kostné fragmenty”.

image

Tajomstvo najväčšieho cintorína z doby kamennej odhalené. Prečo v záhadnom pohrebisku nenašli žiadne ľudské kostry?

Natawidjaja reagoval na kritiku slovami: „Skutočne sme otvorení výskumníkom z celého sveta, ktorí by radi prišli do Indonézie a realizovali výskumný program na Gunung Padang“, zatiaľ čo spolu-redaktor Archaeological Prospection potvrdil, že bolo zahájené vyšetrovanie publikovania článku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:31