Vedci po prvýkrát ukázali štrukturálne zmeny v celom mozgu počas menštruácie.Brainee X Canva/
StoryEditor

Nie sú to len hormóny. Vedci po prvýkrát ukázali, ako počas menštruácie vyzerajú štrukturálne zmeny v mozgu

Michal Čiernik28.10.2023., 10:00h

Neustály príliv a odliv hormónov, ktoré riadia menštruačný cyklus, neovplyvňuje len reprodukčnú anatómiu. Nová štúdia tiež odhalila, ako menštruácia ovplyvňuje aj samotný mozog.

Lajkuj Brainee.sk na

Tím vedcov vedený neurovedkyňami Elizabeth Rizor a Viktoriyou Babenko z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare sledoval 30 žien počas ich menštruačných cyklov. V rámci výskumu podrobne dokumentovali štrukturálne zmeny, ktoré sa odohrávajú v ich mozgoch pri kolísaní hormonálnych profilov.

Výsledky, ktoré sa ešte len musia posúdiť, ale možno ich nájsť na serveri bioRxiv, naznačujú, že štrukturálne zmeny v mozgu počas menštruácie sa nemusia obmedzovať len na oblasti spojené s menštruačným cyklom.

Prvá štúdia svojho druhu

Ženy, ktoré majú menštruáciu, ich zažijú počas svojho života asi 450, takže by bolo dobré vedieť, aké rôzne účinky môže mať na telo. Hoci sa totiž deje polovici svetovej populácie počas polovice ich života, na vedeckom poli je v tomto smere stále obrovská diera.

image

Naozaj skvelá správa pre ženy. Nový módny trend by mohol pomôcť s menštruačnými bolesťami

Väčšina výskumov hormonálneho vplyvu na mozog sa zameriava na komunikáciu mozgu počas kognitívnych úloh, nie na jeho samotné štruktúry.

„Tieto výsledky sú prvou správou o súčasných zmenách mikroštruktúry bielej hmoty (nachádza sa pod sivou hmotou, teda pod kôrou a obsahuje nervové dráhy, ktoré prepájajú jednotlivé časti mozgu) a kortikálnej hrúbky v celom mozgu, ktoré sa zhodujú s hormonálnymi rytmami riadenými menštruačným cyklom,“ píšu vedci.

Menštruácia ovplyvňuje všetky časti mozgu

Na lepšie pochopenie použili výskumníci MRI skenovanie svojich subjektov počas troch menštruačných fáz: menštruácie, ovulácie a luteálneho obdobia, čo je fáza medzi ovuláciou a menštruáciou. V čase každého z týchto skenov vedci merali účastníkom aj hladiny hormónov.

Výsledky ukázali, že pri kolísaní hormónov sa menia aj objemy šedej a bielej hmoty, ako aj objem cerebrospinálnej tekutiny, čiže mozgovomiešneho moku. Najmä tesne pred ovuláciou. Keď hormóny spojené s týmto obdobím stúpali, mozgy účastníkov vykazovali zmeny bielej hmoty naznačujúce rýchlejší prenos informácií.

„Aj keď v súčasnosti neuvádzame funkčné dôsledky štrukturálnych zmien mozgu, naše zistenia môžu mať dôsledky na hormonálne podmienené zmeny v správaní a kognícii,“ píšu vedci.

„Skúmanie vzťahov medzi mozgom a hormónmi naprieč nervovými sieťami je nevyhnutné na pochopenie každodenného fungovania ľudského nervového systému, počas hormonálnych prechodných období a počas celého ľudského života,“ dodávajú odborníci na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:03