Nový ostrov pri pobreží JaponskaX/yalnız kurt
StoryEditor

VIDEO Pri vodách Japonska sa za pár dní vynoril úplne nový ostrov. Vytvoril ho prírodný úkaz, ktorému stále presne nerozumieme

Miroslav Kamody12.11.2023., 11:00h

Jediní ľudia, ktorí môžu na vlastné oči obdivovať nový ostrov, sú tí, ktorí sú umiestnení na základni japonských síl na neďalekom slávnom ostrove.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako fénix z popola. Doslova. Pri pobreží japonských ostrovov sa z hlbín vynoril úplne nový ostrov, píše portál ScienceAlert. Nachádza sa v Ohnivom kruhu pri ostrovoch Ogasawara, vzdialeného súostrovia známeho aj ako Boninské ostrovy.

Čerstvá nová pevnina v Tichom oceáne je najmladšia zo všetkých svojich susedov a zrodila sa z prebiehajúcej podmorskej sopečnej erupcie, ktorá začala 21. októbra. Vulkanológ Setsuya Nakada z Tokijskej univerzity pre The Japan Times povedal, že podmorská sopečná erupcia, ktorá vytvorila ostrov, začala ako „vertikálny prúd“ stuhnutej magmy, ktorý vystrelil vysoko nad vlny.

image

Lacnejší ako domy v Bratislave. Uprostred exotického Karibiku si môžeš kúpiť ostrov aj s ľuďmi

Následne bola erupcia udržiavaná relatívne nepretržitými výbuchmi. Keď všetky tieto úlomky padali späť do oceánu ako láva, zmiešaná s poréznym materiálom s nízkou hustotou nazývanou pemza, kopec skál sa vybudoval, až kým nebol dostatočne vysoký, aby vykukoval z hlbín.

Neďaleko slávneho ostrova

Mladá pevnina leží na dohľad od Iwo Jima, ostrova asi 1 200 kilometrov južne od Tokia, ktorý v súčasnosti nemá stálych obyvateľov. Tento ostrov bol kedysi miestom slávnej bitky medzi americkými a japonskými silami v druhej svetovej vojne.

Jeho nový sused, ktorý má v priemere už približne dva kilometre, leží len niečo vyše kilometra od pobrežia. Jediní ľudia, ktorí môžu na vlastné oči obdivovať nový pohľad z Iwo Jimy, sú tí, ktorí sú umiestnení na základni japonských síl. Aj keď erupcia stále prebieha, vyzerá to tak, že jej vrchol má už za sebou.

Nová pevnina sa síce môže v najbližších dňoch ešte zväčšiť, no každý pemza, ktorá nie je stmelená prúdmi lávy, rýchlo eroduje, takže nateraz nie je jasné, ako dlho ostrov vydrží.

O podmorských sopkách vieme veľmi málo

Vedci odhadujú, že na svete je viac ako milión podmorských sopiek, no mnohé z nich sú pravdepodobne vyhasnuté a dokonca aj tie, ktoré sú aktívne, často ležia príliš hlboko na to, aby bolo možné ich pozorovanie nad vodou.

Jedna z najväčších erupcií v histórii Japonska bola v skutočnosti výsledkom podmorskej erupcie v roku 1924 – hoci umiestnenie sopky bolo odvodené oveľa neskôr. Až v posledných desaťročiach vedci konečne zachytili podmorské sopky v akcii.

image

Na brehy zakázaného ostrova vyplavilo pri obrovskej tragédii stovky tiel. Dnes opustené miesto láka dark turistov

Sledovanie vzniku ostrovov z týchto erupcií je ešte zriedkavejšie, hoci poskytuje neuveriteľný pohľad na to, koľko takýchto ostrovov v Pacifiku, vrátane Havajských ostrovov, kedysi vzniklo pred miliónmi rokov. V roku 2015 sa napríklad v južnom Pacifiku vytvoril nový ostrov, ktorý vytvoril neuveriteľný živý experiment, ktorý môžu študovať geológovia, vulkanológovia, biológovia a ekológovia. V roku 2022 ale ostrov zmizol a bol, paradoxne, zničený ďalšou erupciou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:02