Pláž ostrova Bijagos, ktorý je súčasťou Republiky Guinea-Bissau.Profimedia.cz/
StoryEditor

FOTO Štát, ktorý čaká na zánik, tajfúny či roztrúsené ostrovy. Tieto destinácie navštevuje len pár ľudí ročne, sú však nádherné

Radomír DohnaliDnes.cz24.10.2023., 14:00h

Stoja na opačnom konci rebríčkov popularity. Nižšie spomenuté destinácie patria k tým najmenej navštevovaným štátom sveta.

Lajkuj Brainee.sk na

Guinea-Bissau na konci sveta

Na to, aby turista z Veľkej Británie dorazil na pláže ostrovčeka Bijagos, by musel s mnohými prestupmi absolvovať cestu dlhú vyše tridsať hodín. Do tej istej lokality by potom nemecký cestovateľ putoval hodín štyridsať, a Austrálčan dokonca cez päťdesiat.

To je v skratke ten hlavný dôvod, prečo Guinea-Bissau medzi destináciami cestovného ruchu práve nežiari. Nie že by táto západoafrická krajina nemala čo ponúknuť. Sú tu prekrásne scenérie pobrežia Atlantiku, lesy, močiare zabývané hrochmi. Mestá sú tu neveľké, ale obdivuhodne uchovávajú stopy dávnej aj nedávnej minulosti. Trhy, tradície, kultúra - každý si nájde to svoje.

image

Pláž ostrova Bijagos, ktorý je súčasťou Republiky Guinea-Bissau.

Profimedia.cz/

Len je to žalostne nedostupné, a bilancia turistov tomu zodpovedá. Nezavíta ich sem viac ako 52-tisíc ročne. Pokiaľ však túžiš po zemi, ktorá ti predostrie celý africký mikrokozmos, je Guinea-Bissau pre teba to pravé.

Exotické Šalamúnove ostrovy s tajfúnmi

Poznávanie Šalamúnových ostrovov je plán, na ktorý ti jedna dovolenka stačiť nebude. Hlavných ostrovov je tu síce iba šesť, ale tých menších je do tisícky.

image

V Latinskej Amerike je bežné, že má muž 10 detí s desiatimi ženami a chodí s jedenástou, prezrádza cestovateľ Michal

Šalamúnove ostrovy ako celok sú turistickým ruchom pozoruhodne nedotknuté. Väčšina z 29 000 ľudí, ktorí sem ročne zavítajú, totiž zostane „na dohľad“ od Guadalcanalu a hlavného mesta Honiara. Čo je trochu škoda, pretože každý z tých ostrovčekov rozosiatych po juhozápadnom Tichomorí vie niečím prekvapiť.

image

Laguna Marovo je jedným z miest, ktoré zriedkaví návštevníci na Šalamúnových ostrovoch nevynechávajú.

Profimedia.cz/

Pralesy, nádherné pláže, tisíce exotických rastlinných a živočíšnych druhov sú tu všadeprítomnou kulisou na spoznávanie miestnej bohatej kultúry. Pozitívny pohľad z tropického raja trochu kazí napätie medzi miestnymi etnikami, ktoré vedia skĺznuť aj k násiliu. A nepoteší ani fakt, že sa tu zhruba štyrikrát do roka objaví tajfún. V posledných rokoch skôr častejšie.

Nebezpečné Federatívne štáty Mikronézie

Pokiaľ by sa tu rovnomerne podelili o turistov, navštívilo by každý z ostrovov Mikronézie ročne len tridsať ľudí. Skutočnosť je však iná, a tých 18 000 turistov, ktorí sem počas sezóny zamieria, si z ponuky šiestich stoviek ostrovov vyberajú len hŕstku destinácií. 

image

Tradičná stavba na pobreží Yap v Mikronézii.

Profimedia.cz/

Krásne tu je však všade, prečo sa sem teda nejazdí viac? Tých dôvodov je viacero, a nesúvisia len s neľahkou dostupnosťou.

Cestovatelia sa sťažujú na nárast sexuálnych a fyzických útokov, v noci tu nie je úplne bezpečne. Miestni sa vyznačujú bigotnosťou a rasovými predsudkami. Veľmi rozšírenou nákazou je tu leptospiróza, prenášaná hlodavcami. Od júla do novembra sú tu bežné tropické búrky a tajfúny. Za neobvyklé sa nedajú považovať ani zemetrasenia a cunami. A pláže, ktoré na pohľad vyzerajú ako z raja, vedia byť kvôli morským prúdom celkom zradné.

Maličký ostrov Niue

Ročne sa sem vydá desaťkrát viac turistov, než koľko má ostrov stálych obyvateľov. Že to znie desivo? To síce áno, ale čísla tu trochu šalia. Tých výletníkov je totiž len okolo desaťtisíc, a stálych obyvateľov má ostrov Niue tisícku.

Niue, ktoré je vzdialené tri hodiny letu z Nového Zélandu, je totiž kúzelným miestom. Cestovatelia si pochvaľujú, že tu okúsite úplne iný život. Bez stresu, davov a semaforov. Z letiska do hlavného mesta Hannanu je to päť minút. A na pláž potom ďalších desať. Skromné ​​merítka ostrova vám umožnia obsiahnuť bez zhonu všetky významné pamätihodnosti a prírodné pamiatky. A pretože sem lieta len jedno lietadlo za dva týždne (v sezóne jedno týždenne), nebudete sa tu stláčať s ďalšími dovolenkármi.

Roztrúsené Marshallove ostrovy

Ak nie ste scestovaný potápač fascinovaný koralovými útesmi alebo napríklad vášnivá rybárka, rozumných dôvodov na návštevu Marshallových ostrovov nájdete asi len málo. Malé kúsky zeme, atoly či ostrovčeky, ktorých je dokopy približne 1250, sú totiž roztrúsené na ťažko predstaviteľnej ploche 1,9 milióna štvorcových kilometrov.

image

Z hľadiska cestovného ruchu sú Marshallove ostrovy druhým najmenej navštevovaným miestom sveta.

Twitter/must_travel/

Ako sa sem dostať? Jednou z variant je let cez Japonsko a Fidži, druhým je nemenej dobrodružná trasa s medzipristátím na Nauru. A keď už konečne stanete na „hlavnom“ ostrove Majuro? Musíte si prenajať loď, aby ste sa dostali niekam ďalej. Dovolenku si tu môže dopriať len niekto, kto sa naozaj neponáhľa späť. Z hľadiska cestovného ruchu sú Marshallove ostrovy druhým najmenej navštevovaným miestom sveta.

Najmenej turistov navštívi Tuvalu

Je v tom kus nespravodlivosti. Ten najmenší štát sveta – Vatikán – navštívi v extréme až sedem miliónov turistov ročne. Ale ten piaty najmenší? Na neho sa za celú sezónu nevydá viac ako 3 700 ľudí.

image

Tuvalu, ktorý sa rozkladá na trojici koralových ostrovov a šesticu atolov, totiž v súčte disponuje plochou súše 26 kilometrov štvorcových, čo je približne ako Petržalka.

Twitter/ajplus/

Pravdou je, že keby ich bolo viac, ani by sa na Tuvalu zrejme nezmestili. Štát, ktorý sa rozkladá na trojici koralových ostrovov a šesticu atolov, totiž v súčte disponuje plochou súše 26 kilometrov štvorcových, čo je približne ako Petržalka.

Turisti, ktorí sa sem vydávajú, vedia míňať, ročný obrat z cestovného ruchu tu presahuje sedem miliónov dolárov. Tuvalu totiž kraľuje svadobnej turistike a ponúka neopakovateľné zážitky. Doslova.

image

Známy ostrovný štát môže zaniknúť, hrozí mu pohltenie oceánom. Ľudia chcú krajinu presťahovať do virtuálnej reality

Tuvalu je totiž ďalším štátom, u ktorého sa vlastne len smutne čaká na zánik. Najvyšší bod ostrovov leží päť metrov nad hladinou oceánu, a ten si z tunajšieho pobrežia už značne odhryzol. Pokiaľ sa sem chcete vydať, alebo sa tu za niekoho vydať či oženiť, neotáľajte. Za tridsať rokov už by tu byť nemusel.

ANKETA
Ktorú destináciu by si navštívil?

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 17:12