Americkí chirurgovia po prvý raz transplantovali celé oko aj s časťou tváreTASR/NYU Langone Health via AP
StoryEditor

Chirurgovia hlásia veľký úspech. Po prvý raz úspešne transplantovali celé oko aj s časťou tváre

TASR10.11.2023., 11:00h

Tím chirurgov v New Yorku vykonal prvú transplantáciu celého oka. Zákrok bol označený za prielom v medicíne, hoci stále nie je jasné, či sa pacientovi opäť vráti zrak.

Lajkuj Brainee.sk na

Elektrikára Aarona Jamesa počas revízie elektrického vedenia v júni roku 2021 do tváre zasiahol výboj s napätím 7,2 kilovoltu. Utrpel rozsiahle zranenia hlavy, krku a ľavej ruky a oslepol na ľavé oko.

Mysleli si, že je to nemožné

Chirurgický zákrok sa uskutočnil ešte 27. mája, o jeho výsledkoch informovali až dnes. Počas 21-hodinovej operácie odstránili ľavé oko a časť tváre a nahradili ich orgánmi darcu.

image

Z robotníckej rodiny tureckých imigrantov k operačnému stolu. Príbeh prvej chirurgičky, ktorá v Európe vykonala transplantáciu umelého srdca

„Už len to, že sa nám podarila transplantácia celého oka a (časti) tváre je obrovský úspech považovaný dlho za nemožný,” vyhlásil vedúci chirurgického tímu Eduardo Rodriguez.

Nie je jasné, či sa mu zrak vráti

S transplantáciou celého oka mali chirurgovia doteraz čiastočný úspech u myší, na človeku bol podobný zákrok vykonaný po prvý raz. V prípade Jamesa zavážilo, že jeho zranenia si vyžadovali aj transplantáciu tváre.

image

Americkí chirurgovia po prvý raz transplantovali celé oko aj s časťou tváre

TASR/NYU Langone Health via AP

Transplantát sa podľa lekárov hojí dobre, prekrvená je aj sietnica. Nie je však isté, či pacient získa zrak. Chirurgička Kia Washingtonová z Coloradskej univerzite považuje obnovu zraku za nepravdepodobnú, pretože od operácie už uplynul dlhší čas. Podľa nej v budúcnosti pomôže nasadenie ďalších moderných lekárskych postupov, napríklad génovej terapie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:41