prvá chirurgička, ktorá vykonala transplantáciu umelého srdca v Európe.Twitter/diaspora_turk/
StoryEditor

Z robotníckej rodiny tureckých imigrantov k operačnému stolu. Príbeh prvej chirurgičky, ktorá v Európe vykonala transplantáciu umelého srdca

Michal Čiernik13.05.2023., 13:00h

Dilek Gürsoy chcela byť lekárkou od malička.

Lajkuj Brainee.sk na

Narodila sa v roku 1976 v nemeckom meste Neuss tureckým prisťahovalcom. Od desiatich rokov sa o Dilek a jej dvoch bratov starala len mama. „Rodičia nás vychovávali s heslom: Staň sa niečím lepším ako my,“ hovorí pre BBC. Jej rodina počas detstva, ako sama hovorí, nemala veľa, no nič jej nechýbalo.

Jej mama pracovala v továrni na montážnej linke, otec vo firme na výrobu vreckoviek. Matka ju nabádala k štúdiu, aby sa ako žena mohla postaviť na vlastné nohy. „Vždy bola pre mňa vzorom a jej práca ma formuje dodnes. Ak by mama mohla stáť na montážnej linke 8 hodín, ja môžem robiť to isté pri operačnom stole.“ Bez nej by Gürsoy nebola tam, kde je teraz, hovorí.

S umelým srdcom začala pracovať v roku 2010

Svoju kariéru opisuje ako kombináciu tvrdej práce a šťastia. Šťastie, že bola v správnom čase na správnom mieste. „Je rozdiel, keď ste dieťa z robotníckej triedy,“ hovorí Gürsoy pre Business Punk.

image

V roku 2019 získala ocenenie Lekár roka v Nemecku.

Twitter/ Kisacakimdir/

Po skončení gymnázia sa rozhodla študovať medicínu na univerzite v Düsseldorfe, odbor kardiovaskulárnej chirurgie. Po skončení školy začala od roku 2003 najprv pracovať ako asistentka lekára v meste Bad Oeynhausen. „Najprv som 7-8 mesiacov pracoval na oddelení transplantácie srdca a potom ma dali na oddelenie pre pacientov s umelým srdcom,“ prezradila pre BBC.

Najlepšia lekárka v Nemecku

So samotným výskumom umelého srdca začala v roku 2010. V období, keď jej mentor, prof. Reiner Körfer, začal s výskumom úplne nového typu umelého srdca. Jej najväčší úspech prišiel v roku 2012, kedy sa stala prvou ženou v Európe, ktorá úspešne transplantovala umelé srdce. Následne získala v roku 2019 ocenenie Lekár roka v Nemecku. A v roku 2022 ju britská stanica BBC zaradila medzi 100 najvplyvnejších žien sveta.

image

Lekári sa podelili o drastické začiatky v nemocniciach. Štúdium nás na realitu nepripravilo, po prvej službe som plakala

Teraz chce Gürsoy založiť vlastnú kliniku. „Žiadne mužské ego mi nezabráni odísť z operačného systému,“ hovorí pre Business Punk. Na zriadení svojej súkromnej ambulancie pracuje už rok a pol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:23