FOBO si už možno pocítil aj tyUnsplash/Anthony Tran
StoryEditor

FOMO efekt už neletí. Mladí ľudia teraz zažívajú FOBO, je pravdepodobné, že si ním prechádzaš aj ty

Miroslav Kamody14.10.2023., 10:00h

Vieme, čo FOBO je, ale aj to, ako proti nemu rozumne bojovať.

Lajkuj Brainee.sk na

O FOMO efekte si už pravdepodobne počul, prípadne si ho dokonca zažil. Skratka pre Fear Of Missing Out (strach z nedostatku) je psychologický stav, ktorý bol zavedený ešte v roku 2004, pripomína portál LadBible. Opisuje pocit, ktorý môžeš mať, keď sa okolo teba deje niečo lepšie, niečo, o čom máš pocit, že o to prichádzaš.

Tento pojem sa dokonca dostal do Oxfordského slovníka, kde je opísaný ako „strach z premeškania, úzkosť z toho, že inde sa môže stať vzrušujúca alebo zaujímavá udalosť, často vyvolaná príspevkami na webovej stránke sociálnych médií“. Toto je jednoducho niečo, čím si mnohí z nás už prešlo.

image

Útok na Izrael dominuje aj na sociálnych sieťach. Na TikToku ho niektorí využívajú na to, aby zbohatli

Prichádza FOBO

Ale zatiaľ čo FOMO sa zvyčajne vzťahuje na náš spoločenský život, novšie vytvorené FOBO je vidieť na pracoviskách a zdá sa, že naberá na tempe. Okrem toho si ho už zrejme tiež zažil. A čo znamená? Fear Of Becoming Obsolete (strach zo zastarania).

Tento výraz sa používa na opis obáv, ktoré môžeš mať, napríklad že tvoja rola sa stane zastaranou, pravdepodobne v dôsledku zavedenia nových technológií, ako je umelá inteligencia. Podľa prieskumu spoločnosti Gallup 22 percent pracovníkov v USA uviedlo, že sa obávajú, že technológie ich pripravia prácu. Oproti roku 2021 je to nárast o neuveriteľných sedem percent.

image

FOBO si už možno pocítil aj ty

Unsplash/charlesdeluvio

Veľký skok v posledných mesiacoch nastal najmä u tých, ktorí majú vyššie vzdelanie - tu sa percento znepokojených pracovníkov zvýšilo z ôsmich percent na 20. A zdá sa, že obavy nie sú neopodstatnené, keďže Goldman Sachs minulý mesiac odhadol, že „generatívna AI by mohla vystaviť automatizácii ekvivalent 300 miliónov pracovných miest na plný úväzok“.

Dá sa s tým bojovať

Ale aj keď sa to všetko môže zdať dosť pochmúrne, existuje niekoľko krokov, ktoré môžeš urobiť, aby si sa pokúsili zmierniť FOBO efekt. V prvom rade sa zamysli nad svojou kariérou - starostlivo zváž všetky oblasti, na ktorých by si mohol potrebovať popracovať, a potom na nich skús pracovať.

image

Vypočuj si najstrašidelnejší ZVUK na svete. Vedci obnovili tóny aztéckej píšťaly smrti, ktorá znela pri ľudských obetách

Môžeš mať to šťastie, že máš v práci k dispozícii príležitosti na kariérny rozvoj, aby si mohol rásť. Ak to však nie je možné, existujú online školenia a akadémie, kde môžeš absolvovať množstvo rôznych kurzov, aby si vyplnil medzery vo vedomostiach a doplnil si životopis.

Forbes tiež odporúča budovať vzťahy s kolegami, mentormi a odborníkmi z odvetvia, vďaka ktorým budeš v spojení a budeš môcť sledovať najnovšie trendy vo svojom odvetví. Základom je nespanikáriť a posúvať sa vpred.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 07:42