Vedci obnovili zvuk aztéckej píšťaly smrti, ktorá znela pri ľudských obetách.Twitter/ Supermoongirl9/
StoryEditor

Vypočuj si najstrašidelnejší ZVUK na svete. Vedci obnovili tóny aztéckej píšťaly smrti, ktorá znela pri ľudských obetách

Michal Čiernik28.09.2023., 15:00h

Odborníci zrekonštruovali aztécku píšťalku smrti pomocou 3D tlačiarne. Nástroj mohol byť použitý na obrady alebo na zastrašenie súperiacich kmeňov.

Lajkuj Brainee.sk na

Bol opísaný ako „najstrašidelnejší zvuk na svete“. Pripomína niečo medzi strašidelným poryvom vetra a krikom tisícich mŕtvol. Teraz odborníci pomocou 3D tlačiarne obnovili hluk aztéckej píšťalky smrti vytvorením novej verzie tohto legendárneho nástroja.

Nové píšťalky vytvorili podľa návrhu originálu v tvare lebky, ktorý sa našiel s kostrou v Mexiku koncom 90. rokov, uvádza Daily Mail. Predpokladá sa, že píšťalku v tvare lebky mohli používať Aztékovia pri krvavých obradoch na počesť boha vetra Ehecatla. 

Nové video s vytlačenou píšťalkou bolo zverejnené Action Lab, vzdelávacím YouTube kanálom venovaným vedeckým experimentom. „Tento zvuk je považovaný za najstrašnejší zvuk na svete,“ hovorí moderátor James J. Orgill. „Verte tomu alebo nie, toto nie je ľudský výkrik, ale zvuk s píšťalky smrti,“ dodal, keď opisoval hrôzostrašný zvuk.

Najskôr si mysleli, že ide o hračku

Originál sa našiel v roku 1999 v ruke bezhlavej kostry počas vykopávok v aztéckom chráme v Mexico City. „Archeológovia si najskôr mysleli, že to musí byť nejaký druh hračky, a ďalej ju veľmi neskúmali, “ hovorí Orgill v novom videu. 

Až o 15 rokov neskôr z nejakého dôvodu vedec fúkol do diery v hornej časti. „Bol to prekvapivý objav, pretože to znelo ako kričiaci človek,“ povedal moderátor.

image

Originál sa našiel v roku 1999 v ruke bezhlavej kostry počas vykopávok v aztéckom chráme v Mexico City.

Twitter/ Supermoongirl9/

Hoci presný účel píšťalky smrti sa v histórii stratil, existuje niekoľko možných teórií. Niektorí odborníci sa domnievajú, že Aztékovia pravdepodobne použili hluk, aby pomohli dušiam ľudí cestovať do posmrtného života, keď boli obetovaní.

Možno bola pôvodná kostra pochovaná so zariadením ako ochrana, aby odplašila zlých duchov, keď opúšťali tento svet. 

Ale píšťalky mohli byť tiež použité bojovníkmi, aby na začiatku bitky „vhnali strach do sŕdc nepriateľov“, tvrdí Orgill. 

Kopíruje ľudský hrtan

Tvar píšťalky podľa odborníka kopíruje tvar ľudského hrtana. Keď do nej používateľ fúkne, vzduch sa rozdelí na dve časti, čím sa vytvoria oscilujúce zvukové vlny, ktoré cirkulujú okolo veľkej komory a potom uniknú z druhého otvoru.

image

Stále sa to deje, v 21. storočí obetujú ľudí. 10-ročného chlapca rituálne zavraždila jeho vlastná rodina

 

Niektoré píšťaly majú vo vnútri komory guľôčku, často vyrobenú z korku, ktorá poskakuje a ďalej skresľuje zvuk.  

Počas videa Orgill testuje moderné verzie aztéckej píšťalky smrti vyrobenej pomocou 3D tlačiarne od americkej firmy HeyGears. Vydávajú rôzne zvuky v závislosti od toho, aký veľký je predmet a kde presne sú umiestnené na perách pri fúkaní.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 01:06