Hod mincouPexels/CocaKolaLips
StoryEditor

50 na 50? Nehrozí. Veci zistili, že pri hádzaní existuje väčšia šanca, že ti spadne táto konkrétna strana

Miroslav Kamody14.10.2023., 11:30h

Možnosti nie sú rozdelené pol na pol. Pokiaľ si prečítaš článok, zistíš, ako môžeš svoje šance na správny výber strany zvýšiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Nevieme sa rozhodnúť, a tak si hodíme mincou. Šanca je predsa 50 na 50. V mnohých športoch sa taktiež hádže mincou, aby sa napríklad určili konkrétne strany. No ako informuje portál Engadget, realita vyzerá o niečo inak. Rovnaké rozloženie šancí a náhody totiž úplne neplatí.

Globálny tím výskumníkov skúmajúcich štatistické a fyzikálne nuansy hádzania mincí na celom svete dospel k záveru, že minca s 50,8 percentnou pravdepodobnosťou dopadne na tú istú stranu, na ktorej začala, čím sa zmenil jeden z najtradičnejších spoločenských predpokladov o náhodnom rozhodovaní, ktorý sa datuje prinajmenšom do Rímskej ríše.

image

Po 160 miliónoch rokov objavili dávno stratenú tektonickú platňu. Táto „megaplatňa“ mohla byť veľká ako jedna štvrtina Tichého oceánu

Stovky tisíc hodov mincou

Zdá sa, že tím potvrdil menšiu štúdiu stanfordského matematika Persiho Diaconisa z roku 2007, ktorá naznačila miernu zaujatosť (asi 51 percent) smerom k strane, na ktorej sa začalo. Autori nového článku vykonali 350 757 vyhodení s použitím rôznych mincí zo 46 svetových mien, aby eliminovali zaujatosť medzi ich návrhmi.

Použili dokonca rôznych ľudí, aby vylúčili jednotlivcov so zaujatými technikami preklápania, ktoré by kazili výsledky. Bez ohľadu na typ mince sa výsledok na rovnakej strane dal predpovedať na 0,508, čo sa dokonale zaokrúhli na „okolo 51 percent“, čo potvrdzuje Dianocinosu predpoveď spred šestnástich rokov.

image

Hod mincou

Unsplash/ZSun Fu

Vedci nenašli žiadne dôkazy o zaujatosti, keď z údajov vylúčili jeho počiatočnú polohu. Inými slovami, ak nevenuješ pozornosť tomu, na ktorej strane je minca pred vyhodením, je pravdepodobné, že výsledok bude rovnaký.

Dôkazy sú jasné

Účastníci v štúdii si náhodne (alebo podľa algoritmu) vybrali svoju počiatočnú pozíciu, hodili mincou, chytili ju do ruky a zaznamenali polohu pristátia. Všetci účastníci nahrali a odovzdali nahrávky svojich preklopení, aby sa zjednodušilo zhromažďovanie a kódovanie chýb.

image

VYSVETĽUJEME Čo spôsobuje zemetrasenie a prečo pred ním nikto nevaruje? Geológ o pojmoch, ktoré musíš poznať

„Naše údaje preto poskytujú silný dôkaz, že keď niektorí (ale nie všetci) ľudia hodia spravodlivou mincou, má tendenciu pristáť na tej istej strane, na ktorej začala,“ napísali autori. „Zdá sa, že niektorí ľudia majú malú alebo žiadnu zaujatosť k rovnakej strane, zatiaľ čo iní vykazujú zaujatosť k jednej strane, aj keď v rôznej miere.“ Ale celkovo to vedie k 50,8 percentnému kurzu v prospech východiskovej strany.

Zistenia by dokonca mohli viesť k nepatrným finančným ziskom. Vedci tvrdia, že ak vsadíš jedno euro na tisíc samostatných hodov mincou, pričom vždy vsadíš na stranu, na ktorej sa začína, zarobíš 19 eur. Možno sa ti to zdá málo, no autori poznamenávajú, že je to lepší kurz ako vstavaná výhoda kasína pre blackjack proti hráčovi na vysokej úrovni.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 12:30