Horčík a vitamín D sú živiny dôležité na zmiernenie príznakov úzkosti.Brainee X Canva/
StoryEditor

Tiktoker prezradil, čo mu pomáha na úzkosti. Jeho metódy komentovala psychiatrička, čo si o nich myslí?

Nikola Michalkova14.10.2023., 12:00h

TikToker radí, čo mu pomáha, na jeho rady reagovala aj odborníčka.

Lajkuj Brainee.sk na

Počet ľudí, ktorí pociťujú úzkostné stavy, sa zvyšuje. Medzi hlavné príznaky patria podľa portálu Mayo Clinic pocit nervozity, zvýšená srdcová frekvencia, potenie, pocit slabosti či chvenie. Influencer na TikToku zverejnil pomerne úspešné video, v ktorom radí, čo mu pomáha proti úzkostiam. Na jeho slová reagovala aj psychiatrička. Pamätaj, že je dôležité tieto problémy vždy riešiť aj s odborníkom. Informácie publikoval portál Yahoo.

Vitamíny sú kľúč

Tyler John Wesley na svojom profile na TikToku zverejnil video, v ktorom divákom vysvetľuje, že celý život bojuje s úzkosťou. Tvrdí, že našiel spôsob, ako nad ňou vyhrať. Začal prijímať horčík a vitamín D. Niektoré štúdie odkazujú, že horčík skutočne môže znížiť príznaky stresu a úzkosti. 

Aj vitamín D patrí medzi pomocníkov, ktoré dokážu zmierniť príznaky úzkosti. Zhodujú sa na tom mnohí vedci a na túto tému bola vykonaná aj štúdia, ktorá to potvrdila. Skupine účastníkov výskumu, ktorej podávali vitamín D, sa príznaky úzkosti zmiernili. Nielen účastníci odborného výskumu tvrdia, že vitamín D a horčík pomáhajú. Odkedy Tyler zverejnil video, v komentároch sa ľudia podelili s tým, že doplnky pridali do svojej každodennej rutiny a pomohli im zvládnuť úzkosti. 

@tylerjohnwesley 500 milli vanilli grams of peace #anxiety ♬ original sound - Tyler Wesley

A čo na to psychiatrička?

K informáciám, ktoré odzneli vo videu, sa vyjadrila aj Judith Joseph, certifikovaná psychiatrička a klinická docenta z NYU Langone Medical Center. Aj ona potvrdila, že užívanie horčíka a vitamínu D môže skutočne zlepšiť úzkosť, najmä ak ľudia trpia ich nedostatkom. „Ako psychiatrička pravidelne kontrolujem hladinu vitamínu D a elektrolytov, pretože mnohé príznaky úzkosti a depresie sa môžu zmierniť, keď sa doplnia živiny,“ vyjadrila sa. 

Tiež hovorí, že vitamín D hrá dôležitú rolu aj pri fungovaní mozgu, neurónov a má protizápalové vlastnosti. Horčík je tiež potrebný pre chemické procesy v mozgu. Dodala, že obe živiny súvisia s náladou. 

Dôležitá je strava

Samozrejme, psychiatrička upozorňuje, že po tabletkách či rozpustných práškoch treba siahnuť len v prípade, ak človek trpí výrazným nedostatkom. Svojim pacientom odporúča, aby sa zamerali skôr na príjem týchto živín zo stravy. „Vo svojej praxi odporúčam pacientom, aby sa snažili získať tieto živiny v potrave, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínu D a horčíka. Ak je ale nedostatok výrazný a zjavný, vtedy odporúčam doplnky stravy,“ hovorí. 

image

Takmer každý druhý deviatak trpí depresiami, odborníci bijú na poplach. V Česku sa rozmohla nová pandémia úzkostí

Dôležité ale je, že vitamín D a horčík je potrebné užívať spolu. Na tom sa s Tylerom zhoduje aj psychiatrička. „Niektoré údaje naznačujú, že by ste mali užívať oboje. Je jednoduchšie testovať nízku hladinu vitamínu D ako nízku hladinu horčíka. Príznaky nedostatku oboch sa navyše prekrývajú. Pre mňa je najbezpečnejšie odporučiť pacientom, aby užívali oboje, pretože ak majú nedostatok jedného z nich v dôsledku zlej stravy, pravdepodobne budú mať nedostatok aj druhého,“ vysvetľuje Judith. 

Nezabudni vyhľadať aj odbornú pomoc

Hoci vitamín D spolu s horčíkom tvoria kombináciu na zmiernenie príznakov úzkosti, Judith Joseph upozorňuje, aby ľudia vedeli, že nie sú náhradou liečby. Preto ak niekto trpí depresiou alebo úzkosťou, je dôležité svoj stav prebrať aj s odborníkom a neriešiť to len čisto prijímaním doplnkov. Vždy je dôležité vyriešiť príčinu, pretože samotný nedostatok živín ním nie je. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 21:42