Japonskí vedci testujú liek na opätovný rast zubovBrainee x Canva
StoryEditor

Vynález, ktorý zmení celý svet? Japonskí vedci testujú liek na opätovný rast zubov

Miroslav Kamody29.09.2023., 12:00h

Máš problémový chrup? O pár rokov si budeš môcť jednoducho vypestovať nový. Taká je vízia japonských odborníkov.

Lajkuj Brainee.sk na

Japonská farmaceutická spoločnosť Toregem Biopharma tvrdí, že vyvinula nový protilátkový liek, ktorý zastavuje proteíny v ústach zodpovedné za potlačenie rastu zubov, informuje portál Futurism. Inými slovami, liečba by sa mohla - potenciálne - použiť na opätovný rast ľudských zubov.

Predstavuj si to ako futuristickú alternatívu k invazívnym implantátom alebo zubným protézam, ktorá namiesto toho využíva vlastné schopnosti tela. Spoločnosť plánuje v júli budúceho roka spustiť klinické skúšky na ľuďoch a v závislosti od výsledkov nakoniec uviesť liek na trh do roku 2030, uvádza Japan Times.

image

Zúfalí tiktokeri. Česi si za peniaze od divákov v priamom prenose vytrhli zuby

Prvé výsledky sú sľubné

[Naším] konečným cieľom je ponúknuť pokročilé a vedecky riadené klinické riešenie pre rast zubov odvodených z ich vlastných tkanív,“ napísal prezident Toregemu Honoka Kiso na webovej stránke spoločnosti. Liek funguje tak, že inhibuje gén nazývaný USAG-1, ktorý je zodpovedný za zastavenie „zubných púčikov“, ktoré má väčšina ľudí, aby sa niekedy vyvinuli buď na detské alebo trvalé zuby.

Inhibíciou tohto génu je myšlienka, že nový liek Toregemu bude stimulovať rast týchto púčikov. Niektoré výskumy na zvieratách boli sľubné. V roku 2018 tím testoval liek na fretkách, ktoré majú podobné zubné puky ako ľudia, a zistil, že nové zuby úspešne rastú.

image

Japonskí vedci testujú liek na opätovný rast zubov

Unsplash/Colourblind Kevin

Najprv pomôžu deťom

Spoločnosť dúfa, že v roku 2025 začne testy s deťmi vo veku od 2 do 6 rokov, ktoré majú anodontiu, genetickú poruchu, ktorá im bráni vo vývoji trvalých zubov. Okrem týchto druhov genetických porúch Toregem Biopharma tiež dúfa, že pomôže dospelým, ktorí prišli o zuby v dôsledku zubného kazu.

„Myšlienka pestovania nových zubov je snom každého zubára,“ povedal začiatkom tohto roka japonským novinám The Mainichi spoluzakladateľ a vedúci výskumu Katsu Takahashi, vedúci oddelenia stomatológie a ústnej chirurgie v Medical Research Institute Kitano Hospital v Osake.

image

Bolesť cítiš, aj keď si v anestézii. Lekár vysvetľuje, ako je možné, že sa nepreberieš a nezačneš mučivo kričať

„Pracoval som na tom od čias postgraduálneho štúdia. Dúfame, že sa dočkáme času, keď liek na opätovný rast zubov bude treťou voľbou popri zubných protézach a implantátoch,“ dodal na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 17:36