Okuliare na blokovanie modrého svetla sú úplne zbytočnéUnsplash/Susan Duran
StoryEditor

Investovali ste do okuliarov, ktoré redukujú modré svetlo? Zbytočné vyhodené peniaze, vôbec nefungujú, odkazujú vedci

Miroslav Kamody18.08.2023., 14:00h

Nepomáhajú pri únave, neudržia ťa v strehu a nemajú žiadny vplyv na kvalitu spánku. Okuliare s modrým svetlom sú úplne zbytočné, počas pandémie ich však ľudia vykupovali ako teplé rožky.

Lajkuj Brainee.sk na

Okuliare, o ktorých predajcovia tvrdia, že chránia oči pred potenciálne škodlivým modrým svetlom vychádzajúcim z obrazoviek, sa prvýkrát dostali na scénu začiatkom roku 2000. Prudký vzrast záujmu o ne však nastal hlavne počas pandémie koronavírusu, kedy museli mnohí z nás pracovať z domu.

Ako však informuje portál NBC News, okuliare blokujúce modré svetlo aj napriek svojej popularite pravdepodobne príliš neznižujú únavu očí, nepomáhajú udržať ľudí v strehu a ani zlepšujú spánok. Vyplýva to z metaanalýzy skúmajúcej sedemnásť štúdií.

image

Uhorské Game of Thrones. Juraja Dóžu po povstaní posadili na žeravý trón, spolubojovníci z neho zaživa zubami trhali mäso

„Je potrebné urobiť ešte ďalší výskum, ale na základe toho, čo máme, pravdepodobne nie je výhodné používať tieto okuliare na zníženie digitálnej námahy zraku,“ povedala vedúca autorka Laura Downie, docentka v odbore optometrie a zrakových vied na austrálskej University of Melbourne.

Vlnové dĺžky a modré svetlo

Všetko viditeľné svetlo má jedinečnú vlnovú dĺžku a čím je vlnová dĺžka kratšia, tým viac energie sa považuje za svetlo. Modré svetlo má kratšiu vlnovú dĺžku ako iné viditeľné svetlo, ako je červené alebo zelené svetlo. Preto sa niektorí odborníci obávajú, že modré svetlo môže časom poškodiť oko, najmä sietnicu, ktorá vysiela signály do mozgu.

Tie premieňajú svetlo dopadajúce na oko na obrazy, ktoré ľudia vidia. Ale to, či vystavenie modrému svetlu skutočne spôsobuje poškodenie sietnice u ľudí, zostáva nejasné, povedala Downie. Ona a jej tím preskúmali 17 randomizovaných kontrolovaných štúdií, ktoré skúmali účinky okuliarov s modrým svetlom na videnie, zdravie očí a kvalitu spánku.

image

Okuliare na blokovanie modrého svetla sú úplne zbytočné

Unsplash/bruce mars

Výsledky boli publikované v Cochrane Database of Systematic Reviews a iba tri štúdie ukázali, že okuliare spôsobili čo i len malý rozdiel v namáhaní zraku. Všetky sa však uskutočnili v krátkom časovom období a spolu neposkytli dobrý dôkaz, že okuliare blokujúce modré svetlo majú veľký vplyv na zmiernenie únavy očí z obrazoviek.

Jednoducho nefungujú

„Neexistuje takmer žiadny dôkaz, že sú účinné,“ povedal Mark Rosenfield, profesor biologických a zrakových vied na SUNY College of Optometry v New Yorku. „Môže existovať jedna alebo dve obmedzené štúdie, ale je ich málo.“

Nevýrazná účinnosť okuliarov je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená dvoma faktormi. Prvým je nedostatok modrého svetla, ktoré by sa malo blokovať, v prípade počítačov, telefónov a tabletov. Druhým je, že okuliare samotné ho aj tak veľmi nefiltrujú.

image

Hra na Boha s ručením obmedzeným. Žene proti jej vôli odstránili mozgový implantát, pretože firme došli peniaze

Šošovky filtrujúce modré svetlo zvyčajne blokujú len asi 10 až 25 percent modrého svetla a obrazovky ho aj tak veľa nevyžarujú, povedal Rosenfield, ktorý sa na novom výskume nezúčastnil. „Slnko je zďaleka najväčším zdrojom modrého svetla. Ak sa obávame modrého svetla, mali by sme sa obávať slnka, nie obrazoviek,“ povedal.

Rovnako by ťa unavil aj papier

Obrazovky smartfónov, tabletov a počítačov vyžarujú iba 0,4 až 4 percentá množstva modrého svetla, ktoré Medzinárodná komisia pre ochranu pred neionizujúcim žiarením považuje za bezpečné a ktorá stanovuje medzinárodné limity pre umelé modré svetlo.

Modré svetlo pravdepodobne nie je dôvodom, prečo by dlhodobé pozeranie na takéto zariadenia mohlo spôsobiť únavu očí, povedal Rosenfield. „Najmä v prípade vreckových zariadení, ako sú telefóny a tablety, ich ľudia držia vo vzdialenosti asi 12 palcov (približne 30 centimetrov). Vaše oči sa musia viac snažiť, aby sa pozreli na niečo tak ďaleko,“ povedal.

image

Okuliare na blokovanie modrého svetla sú úplne zbytočné

Unsplash/Amanda Dalbjörn

„Ak by sme sa celý deň pozerali na papier, pravdepodobne by to na takú vzdialenosť stále spôsobovalo napätie. Ale to nerobíme; pozeráme na obrazovky.“

Spánok je na tom podobne

Preskúmanie zahŕňalo aj šesť štúdií o okuliaroch blokujúcich modré svetlo a spánku. Takmer všetky výskumy o vplyve šošoviek na spánok boli vykonané na špecifických populáciách, ktoré často zápasia so zlou kvalitou spánku, ako sú tehotné ženy a ľudia s určitými duševnými poruchami.

Zatiaľ čo tri štúdie pozorovali priaznivý účinok na spánok, neexistuje dôkaz, že by sa tieto výhody vzťahovali na všeobecnú populáciu. „​To je skutočne dôležitý bod, ale výskum sa ešte neuskutočnil v širokej verejnosti,“ povedal Downie.

image

VIDEO Fanúšikovia Shreka si po rokoch všimli nechutný detail. Lord Farquaad mal pri pohľade na Fionu erekciu

Myšlienka, že blokovanie modrého svetla pomáha pri spánku, pochádza z výskumu účinkov slnka na biologické hodiny tela. Keď slnko zapadne a svetlo zoslabne, mozgu to signalizuje, že je čas začať spať. Je možné, že vystavenie modrému svetlu z obrazoviek by mohlo tento proces narušiť, povedal Bhanuprakash Kolla, psychiater, ktorý sa špecializuje na spánkovú medicínu.

Ale štúdie o tom, či modré svetlo ovplyvňuje cirkadiánne rytmy, boli väčšinou na zvieratách a nie na ľuďoch, povedal Kolla. Namiesto toho je to, na čo sa človek pozerá na obrazovke, pravdepodobne najväčším faktorom toho, ako obrazovky narúšajú zdravý spánok.

Ako si teda pomôcť?

„To, k čomu pristupujú, a stimulácia, ktorá im poskytuje, má oveľa väčší vplyv na ich schopnosť zaspať skôr a spať lepšie ako modré svetlo,“ povedal Kolla. Namiesto okuliarov odborník odporúča, aby si ľudia osvojili lepšie spánkové návyky - chodiť spať v rovnakom čase či vyvarovanie sa kofeínu v neskorých hodinách.

image

Okuliare na blokovanie modrého svetla sú úplne zbytočné

Unsplash/Magnet.me

Ak celý deň pracuješ na počítači, pomôcť proti únave by malo zníženie jasu a robenie si častejších prestávok. Čo sa týka samotných okuliarov blokujúcich modré svetlo, Rosenfield povedal: „Nemyslím si, že by to vám uškodilo, okrem vašej peňaženky. Ale myslím si, že ani nerobia dobre.“ 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:56