Aj drobná aktivita znižuje riziko vzniku rakovinyUnsplash/National Cancer Institute
StoryEditor

Chceš znížiť riziko rakoviny? Podľa novej štúdie stačí, ak budeš každý deň robiť tieto drobnosti

Miroslav Kamody31.07.2023., 11:00h

Niekedy stačí urobiť naozaj málo, aby si niečo urobil pre svoje zdravie. Nasledujúca vedecká štúdia je toho dôkazom.

Lajkuj Brainee.sk na

Je všeobecne známe, že cvičenie znižuje riziko rakoviny pečene, pľúc, prsníka aj obličiek. Ako však pripomína portál The Conversation, štruktúrované cvičenie je časovo náročné, vyžaduje si značné nasadenie a často aj finančné výdavky alebo cestovanie do posilňovne. Vďaka týmto praktickým vlastnostiam je to pre väčšinu dospelých neuskutočniteľné.

image

Veľký problém pre políciu. Vynašli drogy, ktoré sa aktivujú až vo vnútri tela, muži zákona si s tým nevedia dať rady

Existuje len veľmi málo výskumov o potenciáli náhodnej fyzickej aktivity na zníženie rizika rakoviny. Tie zahŕňajú napríklad chôdzu, činnosť súvisiacu so zamestnaním alebo domáce práce ako súčasť každodennej rutiny. Tieto činnosti nevyžadujú dodatočný časový záväzok, špeciálne vybavenie ani žiadne konkrétne praktické opatrenia.

Sú to len drobné aktivity

„V našej štúdii sme skúmali zdravotný potenciál krátkych výbuchov intenzívnych fyzických aktivít, ktoré sú súčasťou každodenného života. Môžu to byť prechádzky na autobusovú alebo električkovú zastávku, chodenie po schodoch, nosenie ťažkých nákupov, aktívne domáce práce alebo hra s deťmi,” hovoria Emmanuel Stamatakis, profesor fyzickej aktivity, životného štýlu a zdravia populácie, a Matthew Ahmadi, postdoktorandský výskumný pracovník na University of Sydney.

Štúdia zahŕňala 22 398 účastníkov britskej Biobanky, ktorým nikdy predtým nebola diagnostikovaná rakovina a vo voľnom čase nerobili žiadne štruktúrované cvičenie. Účastníci nosili týždeň na sledovanie aktivity na zápästí.

image

Aj drobná aktivita znižuje riziko vzniku rakoviny

Unsplash/Sandy Ravaloniaina

„Takéto sledovače monitorujú úrovne aktivity nepretržite a s vysokou úrovňou detailov počas dňa, čo nám umožňuje vypočítať, ako ťažko a presne ako dlho sa ľudia v štúdii pohybovali,” vysvetľujú vedci.

Vedecké merania

Aktivita účastníkov a ďalšie informácie boli potom prepojené s budúcimi registráciami rakoviny a ďalšími zdravotnými záznamami súvisiacimi s rakovinou. To znamenalo, že mohli odhadnúť celkové riziko rakoviny podľa rôznych úrovní toho, čo nazývame „intenzívna prerušovaná fyzická aktivita životného štýlu“, náhodné výbuchy aktivity v každodennom živote.

„Samostatne sme analyzovali aj skupinu 13 rakovinových miest v tele s pevnejšími väzbami na cvičenie, ako je rakovina prsníka, pľúc, pečene a čriev. Naše analýzy zohľadnili ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú riziko rakoviny, ako je vek, fajčenie, strava a alkoholické návyky.”

image

Vedcom sa podarilo oživiť pravekého červa. V sibírskom permafroste bol zamrznutý takmer 50-tisíc rokov

Aj keď účastníci štúdie nerobili žiadne štruktúrované cvičenie, približne 94 percent zaznamenalo krátke návaly energickej aktivity. 92 percent všetkých z nich sa uskutočnilo vo veľmi krátkych dávkach trvajúcich do jednej minúty.

Riziko sa znižuje

Minimálne približne 3,5 minúty každý deň bolo spojené so 17 – 18-percentným znížením celkového rizika rakoviny v porovnaní s nevykonávaním žiadnej takejto aktivity. Polovica účastníkov zaznamenala aspoň 4,5 minúty denne, čo je spojené s 20–21-percentným znížením celkového rizika rakoviny.

„V prípade rakoviny prsníka, pľúc a čriev, o ktorých vieme, že sú ovplyvnené množstvom cvičenia, ktoré ľudia vykonávajú, boli výsledky silnejšie a zníženie rizika výraznejšie. Napríklad minimálne 3,5 minúty intenzívnej náhodnej aktivity denne znížilo riziko týchto rakovín o 28 – 29 percent. Pri 4,5 minútach denne sa tieto riziká znížili o 31 – 32 percent,” tvrdia vedci.

image

Aj drobná aktivita znižuje riziko vzniku rakoviny

Unsplash/Emma Simpson

V prípade celkovej rakoviny a rakoviny, o ktorej je známe, že súvisí s cvičením, výsledky jasne ukazujú výhody denno-denných aktivít. Ako však odborníci dodávajú, štúdia je observačná, čo znamená, že skúmali skupinu ľudí a ich výsledky retrospektívne a netestovali nové intervencie. To znamená, že nemôžu s istotou priamo skúmať príčinu a následok.

Základom je pohyb

„Urobili sme však niekoľko štatistických opatrení, aby sme minimalizovali možnosť, že ľudia s najnižšou úrovňou aktivity neboli najnezdravšími, a teda s najväčšou pravdepodobnosťou ochoreli na rakovinu – fenomén nazývaný „obrátená príčinná súvislosť.“

image

Oppenheimer si nedokázal predstaviť skutočné následky atómovej bomby. Pozri sa, ako by na Zemi vyzerala nukleárna zima

Štúdia nedokáže vysvetliť biologické mechanizmy toho, ako môže intenzívna aktivita znížiť riziko rakoviny. Predchádzajúce štúdie v počiatočnom štádiu ukázali, že tento typ aktivity vedie k rýchlemu zlepšeniu kondície srdca a pľúc.

A vyššia kondícia je spojená s nižšou inzulínovou rezistenciou a nižším chronickým zápalom. Vysoké hladiny týchto látok sú rizikovými faktormi pre vznik tejto zákernej choroby. Jedno je však isté - čím viac sa budeš hýbať, tým je pravdepodobnosť vzniku rakoviny nižšia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 13:29