Sickfluencerka predstierala, že má rakovinu.Twitter/mark Nantz/
StoryEditor

Sickfluencerka predstierala, že má rakovinu. Na liečbu vybrala od svojich sledovateľov desiatky tisíc eur

Michal Čiernik22.06.2023., 14:00h

Mladá Američanka predstierala, že má rakovinu pankreasu a leukémiu. Svoj príbeh zdieľala na sociálnych sieťach a vďaka tomu získala od darcov takmer 37-tisíc dolárov. Teraz jej kvôli tomu hrozí až desať rokov väzenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Na TikToku sa objavujú rôzne bizarné trendy, ktoré používatelia robia, len aby upútali pozornosť. V poslednej dobe sa však objavujú takzvaní sickfluencers, ktorých sme vám bližšie predstavili v našom článku. 

Najnovší prípad dvadsaťročnej Madison Russo z Iowy, ktorá predstierala rakovinu, sa pre ňu skončiť naozaj zle. Svojim fanúšikom nahovorila, že má druhé štádium rakoviny pankreasu, akútnu lymfoblastickú leukémiu a zároveň tvrdila, že má okolo chrbtice nádor veľkosti futbalovej lopty. Vraj mala iba jedenásťpercentnú šancu na prežitie ešte päť rokov pred tým, než jej nádor našli, píše Barbora Bahníková pre portál Antiyoutuber.cz.

Prispelo jej 439 darcov

Celý svoj príbeh Russo zdieľala na TikToku, vďaka čomu sa jej zhliadnutí pri videách stále násobila. Neskôr si založila profil na platforme GoFundMe, čo je jedna z najvyužívanejších crowdfundingových platforiem. 

Starať sa o ňu bolo vraj pre členov jej rodiny veľmi náročné. Platili totiž drahé účty nielen za lekársku starostlivosť, ale aj za benzín a jedlo. „Ak môžete, veľmi by sme ocenili vaše dary, ktoré použijeme na pokrytie liečebných nákladov. Umožníte tým sa Maddie sústrediť na to najdôležitejšie a to je, že je silnejší ako rakovina a že ju porazí,“ bolo uvedené na profile. Nakoniec sa jej podarilo vybrať zhruba 37-tisíc amerických dolárov, čo je cez 33-tisíc eur, od 439 darcov.

Na začiatku januára tohto roku však bola Russo zatknutá. Skupina niekoľkých sledujúcich medikov ju nahlásila na polícii, pretože údajne mala po tele veľmi nepresne umiestnené rôzne prístroje. Zároveň polícia zistila, že Russo používala fotky skutočných onkologických pacientov, aby svojmu príbehu dodala na dôveryhodnosti. Nedávno na súde priznala vinu a hrozí jej až desať rokov väzenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:00