Týmto sa kreatívni ľudia najviac líšia od ostatnýchUnsplash/Andre Hunter
StoryEditor

Týmto sa kreatívni ľudia najviac líšia od ostatných. Pokiaľ túto drobnosť robíš aj ty, máš šancu na veľký úspech

Miroslav Kamody09.07.2023., 11:44h

Byť kreatívny môže byť pre niekoho skutočne náročné. Nová štúdia však ukazuje, že spustiť vo svojej hlave tieto procesy nemusí byť vôbec náročné.

Lajkuj Brainee.sk na

Kreatívnych ľudí obdivujeme a často im závidíme svet, ktorý si okolo seba dokázali vybudovať. Ako však informuje portál ScienceAlert, tieto konkrétne osobnosti robia niečo, čomu sa bežní smrteľníci zvyčajne najradšej vyhýbajú.

Dlhé obdobia samoty môžu mnohých z nás prinútiť pustiť si do svojho vnútra depresiu a nútiť sa robiť aspoň niečo, čo by nám zamestnalo našu myseľ. Na druhú stranu tí, ktorí sú kreatívne zmýšľajúci, si však užívajú slobodu uniknúť do svojho vlastného mentálneho vesmíru.

image

Kariéra smerom nadol. Downshifting je čoraz populárnejší, oddávajú sa mu ľudia, ktorí vedia, čo od života skutočne chcú

Sami so svojimi myšlienkami

Americkí psychológovia z univerzít v Arizone, Arkansase a Minnesote skúmali viac ako 2-tisíc dobrovoľníkov, aby lepšie pochopili, ako sa kreativita prejavuje, keď nemáme nič lepšie na práci. Jednotlivci, ktorí boli lepší v divergentnom myslení, menej často zažili nudu, keď zostali sami so svojimi myšlienkami.

Hoci to zďaleka nie je prekvapujúce zistenie, zdôrazňuje rozdiely medzi našou mysľou v nečinnom stave, čo môže mať vplyv na výskum, ktorý sa spolieha na porovnávanie skenov mozgovej aktivity v pokoji.

image

Týmto sa kreatívni ľudia najviac líšia od ostatných

Unsplash/Fernando Brasil

Mohlo by to tiež poskytnúť informácie o lepších spôsoboch, ako povzbudiť ľudí, aby si vážili svoje „prázdne chvíle” bez toho, aby sa cítili povinní zapĺňať ho domácimi prácami, pracovnými úlohami a ďalšími aktivitami.

Zlepšenie zdravia a pohody

„Pochopenie tohto fenoménu môže viesť k sľubným zásahom na zlepšenie zdravia a pohody,“ hovorí vedúca autorka štúdie publikovanej v magazíne Creativity Research Journal Jessica Andrews-Hanna, kognitívna neurovedkyňa z University of Arizona. Globálna pandémia nás naučila, že dlhé obdobia izolácie sú stavom, ktorý vyhovuje len málokomu z nás.

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa ľudia vyrovnávajú s tlakom, ktorý so sebou prináša osamelosť, pričom nie všetky sú zdravé. Pre niektorých bolo sociálne dištancovanie vzácnou príležitosťou na častejšie výlety do vlastnej mysle, vyplnenie týchto dlhých hodín vymyslenými príbehmi, divokými špekuláciami a nespútaným skákaním medzi voľne prepojenými myšlienkami.

image

Na Islande muži nemajú tendenciu ženy riadiť, hovorí Renata. Na ostrove žije už 18 rokov

„V dnešnej uponáhľanej a digitálne prepojenej spoločnosti sa čas byť sám so svojimi myšlienkami bez rozptýlenia môže stať vzácnou komoditou,“ hovorí Andrews-Hanna.

Analýza reťazca myšlienok

Aby vedci lepšie pochopili, ako to vyzerá v reálnom čase, pozvali 90 dobrovoľníkov, aby sedeli osamote v miestnosti bez digitálneho rozptyľovania celých 10 minút a jednoducho premýšľali nad všetkým, čo im prišlo na um.

Test divergentného myslenia poskytol výskumníkom údaje o tendencii každého účastníka skúmať nekonvenčné riešenia otvorených otázok, ako napríklad „Ako by ste zarobili peniaze so 100 gumičkami?“ Analýza reťazca myšlienok, keď boli vyslovené nahlas, poskytla výskumníkom určitý prehľad o procesoch, ktoré niektorým umožnili myslieť mimo rámca.

image

Týmto sa kreatívni ľudia najviac líšia od ostatných

Unsplash/Antonino Visalli

„Zatiaľ čo mnohí účastníci mali tendenciu preskakovať medzi zdanlivo nesúvisiacimi myšlienkami, kreatívni jednotlivci vykazovali známky asociatívnejšieho myslenia,“ hovorí Quentin Raffaeli, postgraduálny študent psychológie na University of Arizona.

Skutočne prospešná vzácnosť

Okrem toho hovorili viac, odrážali voľný tok myšlienok a osamote sa považovali za menej nudných. V druhej štúdii tím hodnotil odpovede 2 612 účastníkov na online prieskum týkajúci sa kreativity. Samostatné hodnotenia podporili zistenia prvej štúdie – naznačujú, že kreatívni ľudia sa počas izolácie pre pandémiu koronavírusu menej nudili.

Berúc do úvahy subjektivitu sebaidentifikácie ako tvorivej a výzvy spojené s pochopením zmyslu úvah dobrovoľníkov o ekonomike stovky gumičiek, je jasné, že nie všetci vypĺňame „pokoj“ rovnakým spôsobom.

image

Hráč zreštauroval v Minecrafte zrúcaninu historickej pamiatky. Išlo o najťažší projekt vôbec, hovorí youtuber

Tak rýchlo, ako mnohí z nás zaplnia tento „mŕtvy čas“, stratiť pozornosť nie je také neproduktívne, ako by sme si predstavovali. Naučiť sa, ako prijať našu vnútornú kreativitu a užívať si tieto chvíle, môže byť skutočne prospešné.

„Keďže sa stávame viac prepracovaní a závislí na našich digitálnych zariadeniach, myslím si, že musíme robiť lepšiu prácu v našich domovoch, na pracoviskách a v školách, aby sme si vypestovali čas na jednoduchý relax s našimi myšlienkami,“ hovorí Andrews-Hanna.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 12:52