Britský Národný fond v spolupráci s Microsoftom preto nechal v Minecrafte vytvoril repliku zrúcaniny známeho hradu Corfe. Twitter/thatguy1/
StoryEditor

Hráč zreštauroval v Minecrafte zrúcaninu historickej pamiatky. Išlo o najťažší projekt vôbec, hovorí youtuber

iDnes.cz07.08.2022., 11:00h

Britský Národný fond na ochranu pamiatok a prírody sa snaží spopularizovať svoju činnosť aj pre mladých ľudí. V spolupráci s Microsoftom preto nechal v Minecrafte vytvoril repliku zrúcaniny známeho hradu Corfe a dáva tak hráčom možnosť dostavať si ho po svojom.

Lajkuj Brainee.sk na

Od jeho vydania už uplynulo viac ako 11 rokov, ale nestarnúci Minecraft sa stále drží medzi najpopulárnejšími hrami súčasnosti. Síce má len škaredú hranatú grafiku, zároveň však ponúka prakticky nevyčerpateľný zdroj možností a kreatívni ľudia v tejto „virtuálnej stavebnici“ dokážu neuveriteľné kúsky, píše Honza Srp pre iDNES.cz.

Však vám o tých najzaujímavejších tiež čas od času napíšeme. V posledných rokoch nás zaujali predovšetkým gigantické stavby, ako je napríklad kópia Stredozeme z Pána prsteňov, obrovské virtuálne mesto veľkosti Los Angeles v mierke 1:1, alebo dokonca celý vesmír Hviezdnych vojen. Microsoft samozrejme podobné aktivity podporuje, len máločo ukazuje počítačové hry v takom pozitívnom svetle, ako práve budovateľské snahy stoviek nadšencov spolupracujúcich na spoločnom cieli.

Teraz by jeho tvorcovia chceli ukázať, že hranie Minecraftu nemusí byť len výplňou voľného času, ale môže byť využité aj pri štúdiu histórie a na podporu cestovného ruchu.

V spolupráci s National Trust, britskou organizáciou, ktorá sa zaoberá ochranou pamiatok a prírody v Anglicku, Walese a Severnom Írsku, previedli do Minecraftu slávnu zrúcaninu hradu Corfe.

image

Známy youtuber vystupujúci pod prezývkou Grian, ktorý sa budovaním epických stavieb v Minecrafte zaoberá dlhodobo, sa potom spolu s historičkou Alice Loxtonovou a ďalšími expertmi pokúsili o čo najväčšiu vernosť originálu.

Twitter/grian/

Táto obľúbená turistická destinácia, ktorú každý rok navštívia státisíce ľudí, sa majestátne týči na rozoklanom vrchole skaly nad rovnomennou dedinou v anglickom grófstve Dorset. Vo viac ako tisícročnej histórii hradu nájdeme mnoho zaujímavých momentov, od polovice 17. storočia však chátra. Práve to z neho možno urobilo ideálny objekt na propagáciu nového updatu Divočina (The Wild), ktorý do Minecraftu priniesol novú vizuálnu tému archeologických vykopávok.

O pôvodnej podobe hradu je síce v historických análoch informácií dostatok, predstaviť si ho však v pôvodnej monumentálnosti už vyžaduje veľkú fantáziu. Alebo Minecraft.

image

FIFA 23 bude definitívne posledná. Sleduj úprimný trailer a všetky novinky, ktoré o hre vieme

Vývojári súčasný stav objektu v maximálnej možnej miere detailov previedli do „kockového“ enginu hry a zadarmo poskytli všetkým užívateľom.

Známy youtuber vystupujúci pod prezývkou Grian, ktorý sa budovaním epických stavieb v Minecrafte zaoberá dlhodobo, sa potom spolu s historičkou Alice Loxtonovou a ďalšími expertmi pokúsili o čo najväčšiu vernosť originálu.

Podľa jeho slov išlo o jeden z vôbec najťažších projektov, na ktorých kedy robil, okrem iného preto, že hrad kombinuje rovno niekoľko stavebných slohov a niektoré jeho prvky majú atypické tvary a stavebné uhly. Tvorba zabrala desiatky hodín a ako sa môžete pozrieť v priloženom videu, výsledok je vskutku pôsobivý.

image

Od jeho vydania už uplynulo viac ako 11 rokov, ale nestarnúci Minecraft sa stále drží medzi najpopulárnejšími hrami súčasnosti.

Twitter/career In Ruins/

Zmysel projektu je zjavný - vzbudiť v mladých ľuďoch záujem o históriu a to cez komunikačný kanál, ktorý je im prirodzene blízky. Samotný počítačový model hradu potom bude využívaný na propagáciu a pokiaľ bude projekt úspešný, najskôr sa rovnakej starostlivosti dostane aj iným pamiatkam.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:32