PesUnsplash/Florencia Potter
StoryEditor

Nechávaš psie ho*ienka na ulici? Robíš obrovskú chybu. Hrozia ti choroby aj odolnosť voči antibiotikám

Miroslav Kamody01.07.2023., 09:00h

Je to drobnosť a koniec koncov je aj povinná. Čo všetko ti hrozí, ak sa vykašleš na zbieranie psích exkrementov?

Lajkuj Brainee.sk na

Veľmi dobre to poznáš. Do tvojho nosa sa vkradne podivná vôňa a ty okamžite začínaš myslieť na najhoršie. Skontroluješ si topánku a na nej zbadáš lepkavú zapáchajúcu placku čerstvého zla. Ako píše portál The Conversation, psie výkaly sú úplne všade - na chodníkoch, zelených plochách, parkoch, ihriskách či trávnikoch pred domami.

image

Zlatý retriever sa stal influencerom a svojej majiteľke zarába milióny. Tá predtým robila upratovačku

Aj napriek nepríjemným problémom sú naše ulice posiate psími výkalmi. Celé to ešte viac zhoršila pandémia, ktorá prispela k nárastu majiteľov štvornohých miláčikov. Okrem nechceného kontaktu s psími výkalmi však existuje aj niekoľko ďalších dôležitých dôvodov, prečo by sa po psoch mali zbierať.

Súvisia s chorobami, znečistením a odolnosťou voči antibiotikám

Psie výkaly môžu obsahovať mikroorganizmy, ktoré spôsobujú ochorenia u ľudí, ako je salmonela, E. coli, Giardia a vnútorné parazity. „Psie výkaly môžu byť aj potenciálnym rezervoárom baktérií rezistentných voči antibiotikám, čo znamená, že u ľudí by sa v dôsledku kontaktu so psími výkalmi mohli vyvinúť ťažko liečiteľné bakteriálne infekcie,” vysvetľuje Melissa Starlingová z University of Sydney.

image

Pes

Unsplash/Milli

Nedávna štúdia tiež identifikovala, že psie výkaly spláchnuté do odtokov dažďovej vody významne prispievajú k znečisteniu vody. „Tejto téme sa napriek jej významu a vplyvu venuje zo strany vedcov málo pozornosti. Našťastie však máme niekoľko odvážnych duší, ktoré môžu povedať, že študovali psie výkaly pre zlepšenie ľudstva.”

Nekompostuj a nezakopávaj

Najlepší spôsob, ako sa zbaviť psích výkalov, je samozrejme vyhodiť ich do koša. Kompostovanie si vyžaduje vysoké teploty na neutralizáciu škodlivín v psích výkaloch a domáce kompostéry sa pravdepodobne dostatočne nezahrejú.

image

Nič rozkošnejšie už dnes neuvidíš. Experiment ukázal, že papagáje milujú videorozhovory so svojimi priateľmi

A zakopávanie jednoducho umožňuje, aby sa tieto mikroorganizmy nahromadili v pôde, čo ti koniec koncov absolútne nepomôže. Pokiaľ teda vlastníš svojho štvornohého miláčika, nabudúce si poriadne premysli, či jeho hovienko zo zeme nezdvihneš. Jedného dňa sa ti to môže nemilo vrátiť v podobe ochorenia. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:24