Muž s najlepšou pamäťou na svete prehovoril o svojom nadaní.Twitter/tv23jacksonms/
StoryEditor

Muž s najlepšou pamäťou na svete prehovoril o svojom nadaní. Pomocou tréningu sa mu môžeš vyrovnať aj ty

Michal Čiernik15.06.2023., 08:00h

Alex Mullen je niekoľko násobný majster sveta v pamätaní. Impozantnú pamäť získal pomocou špeciálnych techník.

Lajkuj Brainee.sk na

Rodák z Oxfordu v štáte Mississippi nemal nikdy dobrú pamäť. „Všetci moji priatelia aj rodina by to potvrdili,“ prezradil pre The Guardian. Až do roku 2013, keď počas štúdia biomedicínskeho inžinierstva na Ted Talk prednášku od Joshuu Foera. Autora knihy Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything, v ktorej rozoberá techniky na jednoduchšie zapamätanie vecí ako „pamäťový palác“ alebo „metóda cesty“.

Tieto techniky vysvetľujú, že ak si chceš zapamätať veci, predstav si, že cestuješ cez špecifický fyzický priestor a ukladáš si z neho obrazy. Tie následne predstavujú informácie, ktoré si snažíš zapamätať. „Tieto techniky som aplikoval na moje štúdium a každodenné úlohy. Keď som prvýkrát použil pamäťový palác, aby som si vybavil 20-položkový nákupný zoznam, cítil som, akoby som v sebe objavil nadľudskú schopnosť, hoci to môže urobiť každý,“ prezradil Mullen.

Za pol roka sa dostal medzi najlepších

S tréningom začal v marci 2013 a aj napriek tomu, že ho súťaže nebavili pozoruhodné výsledky ho povzbudili aby sa do jednej prihlásil. „Vyskúšal som niekoľko aktivít, ako napríklad zapamätanie si poradie kariet z balíčka alebo zoznamov čísel,“ priznal sa teraz už trojnásobný majster sveta s najlepšou pamäťou. „Začal som trénovať v marci 2013 a do septembra som pokoril hranicu jednej minúty na zapamätanie a vybavovanie jedného balíčka kariet. Národný rekord mal niečo cez minútu, takže som si uvedomil, že môžem súťažiť s najlepšími,“ prezradil a v roku 2014 ako 22-ročný sa prihlásil do USA Memory Championship kde skončil druhý.

„Zapamätanie kariet bolo vždy moje obľúbené. Karty rozdelím na dvojice a ku každej dvojici priradím obrázok,“ vysvetľuje Mullen a ako príklad spomína scenériu a obrazy svojho domu z detstva. Podľa neho sú totiž pre ľudský mozog obrazy oveľa ľahšie zapamätateľné ako abstraktná predstava.

Zapamätal si balíček kariet za 15 sekúnd 

Alex ďalej vysvetľuje, že obrázky môžu byť náhodné, nemusia vždy súvisieť s informáciami, ktoré si chcete zapamätať. „Je to len o snahe vytvoriť mentálne obrazy, ktoré sú čo najkreatívnejšie, aby vytvorili nezabudnuteľný príbeh,“ opisuje techniku, ktorá mu pomohla zapamätať si balíček kariet za 15,61 sekundy, čo je jeho osobný rekord na majstrovstvách sveta.

image

Pre niekoho by sa takýto výkon rovnal superschopnsoti so sci-fi komiksu. Mullen však odmieta tvrdenie že on alebo jeho súperi majú nejakú nadľudskú pamäť.

Twitter/the_university_of_mississippi_medical_center/

Pre niekoho by sa takýto výkon rovnal superschopnsoti so sci-fi komiksu. Mullen však odmieta tvrdenie že on alebo jeho súperi majú nejakú nadľudskú pamäť. „Je to len o schopnosti čo najlepšie využívať svoje techniky. Nikto na súťaži sa nedokázal pozrieť na stránku s číslami a okamžite ju odrecitovať,“ Dodal Mullen.

image

Najpodivnejší prípad medicíny. Pacient M po strele do hlavy prežil, no svet okolo seba až do smrti videl obrátene

Najnovšie je 31-ročný Američan úradujúcim šampiónom Memory League World Championship, ktorá sa od tradičných pamäťových súťaží líši v tom, že je celá digitálna, má priame zápasy a skladá sa z kratších disciplín. „Ak je Memory World Championship maratón, Memory League je ako šprint,“ hovorí držiteľ niekoľkých pamäťových rekordov. Na záver dodáva, že techniky, ktoré sa naučil pri pamäťových športoch, automaticky využíva aj v bežnom živote.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 23:39