Nová aplikácia umožní zachytávať videá na ich telefónoch a premieňať ich v 3D rozlíšení.Twitter/Smart2vr
StoryEditor

Vstúp do svojich najkrajších spomienok. S touto aplikáciou znovu prežiješ vo virtuálnej realite všetky nezabudnuteľné zážitky

Michal Čiernik08.03.2023., 13:30h

Technológie nám už dlho umožňujú zaznamenávať najdôležitejšie momenty zo života a vrátiť sa k nim. S touto novou aplikáciou ich však budeš môcť znovu zažiť na vlastnej koži.

Lajkuj Brainee.sk na

Videá a fotografie nám pomáhajú zvečniť naše najšťastnejšie či najdôležitejšie momenty nášho života. No opätovné sledovanie domácich videí nie je to isté ako zažiť skutočný okamih.

Andrew R. McHugh dúfa, že sa mu aspoň z časti podarí túto medzeru zaplniť pomocou novej aplikácie s názvom Wist. Tá používateľom umožní zachytávať videá na ich telefónoch a premieňať ich v 3D rozlíšení. Pohlcujúce spomienky si budeš môcť prezerať buď prostredníctvom svojich telefónov s AR (rozšírenou realitou), alebo pomocou headsetu pre virtuálnu realitu. 

Stačí ti smartfón s operačným systémom iOS

McHugh, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ aplikácie, pre Motherboard vysvetlil, že Wist sa zameriava na pocit. „Moja babička zomrela, keď som bol na strednej škole,“ povedal McHugh. 

„Mám z toho obdobia nejaké spomienky, ale nepamätám si ju až tak dobre. Máme nejaké fotky a videá, ale nie je to to isté, ako tam byť... a nikdy sa nestretla s mojím dieťaťom,“ opísal tvorca aplikácie, ktorý by tieto spomienky a udalosti pomocou aplikácie Wist dokázal opäť prežiť a spojiť.

Aplikácia Wist funguje tak, že najprv nasníma video prostredníctvom aplikácie na smartfóne používateľa so systémom iOS a potom premení 2D obrázky na pohlcujúci 3D zážitok. McHugh hovorí, že sa to deje prostredníctvom zhromažďovania 3D údajov z počiatočného videa vrátane informácií o hĺbke, farbe a zvuku. Po spracovaní si môžu používatelia nasadiť náhlavnú súpravu Quest VR alebo sa pozrieť cez obrazovku svojho telefónu, aby videli, ako sa VR alebo AR prekrýva s ich skutočným prostredím.

image

Dievča zomrelo len týždeň po diagnóze, vedci virtuálne umožnili mame rozlúčiť sa s ňou. Sme bližšie ku komunikácii so zosnulými?

Video zobrazujúce demo, ako aplikácia Wist funguje, sa stalo rýchlo virálnym. Zatiaľ čo to mnohí to považovali za jednoducho cool alebo futuristické, iní tvrdili, že je to dystopické a pripomínalo im to temne satirický Black Mirror. V epizóde „The Entire History of You“ totiž technický implantát s podobnou technológiou umožňuje používateľom zachytiť a znova sledovať svoje spomienky, kedykoľvek chcú.

Beta verzia funguje od januára 

McHugh mal pôvodne nápad na Wist (vtedy Vivid), keď pracoval ako vedúci tímu AR/VR a senior dizajnér v spoločnosti Samsung. Svoju štvorročnú pozíciu opustil v roku 2021 a na projekte začal pracovať so spoluzakladateľom a CTO Michaelom Oderom v roku 2022. Duo spustilo Wistovu prvú beta verziu koncom januára 2023. 

image

Star Wars, Residen Evil či Jurský svet. S novou virtuálnou realitou od Sony prišiel aj zástup kvalitných hier

V súčasnej podobe má Wist množstvo obmedzení. Napríklad je kompatibilný iba s najnovšími iOS telefónmi a dvoma náhlavnými súpravami Quest VR, aj keď sa to v budúcnosti pravdepodobne rozšíri, povedal McHugh. Existujú aj prvky pamäte, napríklad čuch, ktoré technológia ešte nedokáže zachytiť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:09