Matcha čajUnsplash/Matcha & CO
StoryEditor

Vedci sa podrobne pozreli na matcha čaj. Má skutočne toľko zdravotných výhod, alebo ide len o ďalší marketingový ťah?

Miroslav Kamody06.04.2023., 10:00h

Macha sa skutočne ukazuje ako zdravotná bomba pre naše zdravie. Okrem reklamných sloganov to postupne potvrdzuje aj veda.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď matcha čaj existuje už stáročia, jeho popularita v poslednej dobe doslova explodovala. Ako píše portál The Conversation, spôsobené to môže byť nielen priazňou celebrít ako Jennifer Aniston či Gwyneth Paltrow, ale aj kvôli jeho údajným zdravotným prínosom.

Niektorí dokonca tvrdia, že matcha má pre naše zdravie ešte väčší prínos ako zelený čaj. Na jeho skutočné účinky sa preto rozhodli pozrieť Justin Roberts, docent nutričnej fyziológie pre zdravie a cvičenie z Anglia Ruskin University, a Henry Chung, lektor v oblasti športu a cvičenia z Univerzity v Essexe.

image

Používal ich aj da Vinci. Vedci objavili v renesančných maľbách prekvapivú ingredienciu, ktorú máš v chladničke aj ty

Sencha a tencha

Všetok zelený čaj pochádza z rovnakej rastliny: Camellia sinensis. Zelený čaj (známy ako sencha) sa vyrába z nefermentovaných listov tejto rastliny. Matcha čaj (známy ako tencha) zahŕňa pestovanie zatienenej rastliny pred menej intenzívnym slnečným žiarením, potom zber, naparovanie a sušenie listov. Tie sa následne rozdrvia na prášok.

Tento druh konzumácie môže potenciálne poskytnúť viac nutričných výhod ako bežná šálka zeleného čaju. Avšak výskum matcha je len na začiatku, čo znamená, že ešte stále veľa nevieme o tom, ako prospešná môže byť.

„Predpokladá sa, že zelený čaj má mnoho zdravotných výhod. Je to spôsobené určitými zlúčeninami nachádzajúcimi sa v zelenom čaji nazývanými polyfenoly, ktoré majú antioxidačné vlastnosti – čo znamená, že tieto zlúčeniny môžu interagovať s inými nestabilnými molekulami, ktoré môžu poškodiť naše bunky,” vysvetľujú odborníci.

image

Matcha čaj

Unsplash/sentidos humanos

Nesporné výhody

Polyfenoly v zelenom čaji sa spájajú s miernym znížením hladiny cholesterolu a krvného tlaku u ľudí. Okrem toho dve metaanalýzy naznačujú, že pitie zeleného čaju môže znížiť riziko vzniku srdcových chorôb. Predpokladá sa, že špecifické polyfenolové zlúčeniny nazývané katechíny nachádzajúce sa v zelenom čaji môžu prispieť k jeho ochranným účinkom.

Iné štúdie zase naznačujú, že zelený čaj môže znížiť riziko určitých typov rakoviny, pretože tieto katechíny môžu interferovať s rastom rakovinových buniek. Krátkodobo môže dokonca zvýšiť schopnosť tela spaľovať tuk počas cvičenia.

„Typická šálka zeleného čaju môže obsahovať asi 70 mg katechínov, čo je približne dvojnásobok v porovnaní s čiernym čajom, hoci to môže ovplyvniť mnoho faktorov, ako je teplota vody a dĺžka lúhovania čaju. Matcha čaj by však mohol obsahovať viac ako trojnásobok množstva katechínov na porciu, pričom jedna štúdia uvádza ohromujúcich 137-krát viac katechínov ako bežný zelený čaj.”

image

Päť vecí, ktoré by sme o sexe mali vedieť, no nikto nám ich nepovedal: Potraty aj neplodnosť sú bežné, sexualita je premenlivá

Znamená však v tomto prípade viac = lepšie účinky? Vyzerá to tak, že áno. „A keďže konzumujete celý čajový list, matcha môže obsahovať účinnejšie množstvo iných prírodných zložiek – vrátane aminokyselín, ako je L-theanín. V štúdiách na zvieratách aj na ľuďoch bol L-theanín v matcha spojený so znížením úzkosti a stresu,” dodávajú odborníci.

Silnejší ako káva

Matcha tiež obsahuje vyššie hladiny kofeínu na hmotnosť – okolo 20 – 40 mg na gram, čo je 2 až 4-krát viac ako v ekvivalentnom množstve kávových zŕn.

Nedávne štúdie skúmajúce matchu ako takú sa zamerali na kombinované účinky obsahu katechínu a kofeínu. Dve nedávne štúdie skúmajúce ženy vo veku niečo po dvadsiatke zistili, že pitie čaju matcha mierne zlepšilo množstvo tuku spáleného pri chôdzi až o 35 %.

image

Matcha čaj

Unsplash/Jason Leung

„Tieto výsledky sú do značnej miery podobné iným štúdiám vykonaným s použitím extraktu zo zeleného čaju, čo naznačuje, že matcha je rovnako účinná, ale nie viac ako zelený čaj. Ako taká môže matcha poskytnúť niektoré ďalšie výhody, keď sa používa popri cvičení. Pre budúce štúdie však bude dôležité zistiť, či matcha zvyšuje účinok cvičenia aj v iných skupinách,” hovoria odborníci.

Ďalšie možné výhody

Ukázalo sa tiež, že Matcha zlepšuje bdelosť, rozhodovanie, pamäť a sústredenie. Iný výskum tiež naznačuje, že niekoľko šálok zeleného čaju denne môže zabrániť poklesu kognitívnych funkcií súvisiacich s vekom. To môže čiastočne súvisieť s účinkami L-theanínu na zníženie stresu, ako aj so silným katechínom nazývaným „epigalokatechín galát“.

„Takže aj keď je pravdepodobné, že matcha bude mať podobný kognitívny prínos ako zelený čaj, pre budúce štúdie bude dôležité, aby sa na matchu pozreli konkrétnejšie,” uzatvára dvojica.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 00:42