Vedci preskúmali pôvod masturbácieUnsplash/Deon Black
StoryEditor

Masturbácia nie je ani neprirodzená ani nesprávna. Veľká štúdia odhalila jej pôvod aj rozdiely medzi mužmi a ženami

Miroslav Kamody10.06.2023., 15:00h

Vedci sa rozhodli poriadne preskúmať pôvod masturbácie. Odhalili množstvo zaujímavých súvislostí a definitívne vyvrátili názor, že je nesprávna a neprirodzená.

Lajkuj Brainee.sk na

Masturbácia nie je ani zďaleka niečo, čomu sa oddávajú iba ľudia. Ako píše Matilda Brindle z Katedry antropológie na UCL pre portál The Conversation, samouspokojovanie je bežné v celej živočíšnej ríši. Od psov, ktorí nevedomky prirážajú na plyšové hračky, až po delfíny strkajúce svoje penisy do rýb bez hlavy (áno, naozaj!).

Brindle vo svojom výskume testovala spolu s kolegami hypotézy, že masturbácia primátov môže zvýšiť reprodukčný úspech a pomôcť vyhnúť sa sexuálne prenosným infekciám. „Náš výskum sme zamerali na primáty (skupina zvierat, do ktorej patrí človek), pretože ak by existovala cena pre najvynaliezavejších onanistov v živočíšnej ríši, vyhrali by sme.”

image

Masturbácia namiesto partnerky. Závislosťou na porne trpí čoraz viac mužov, kam sa môžeš obrátiť?

Vynaliezavé primáty

A primáty sú v tomto smere naozaj vynaliezavé. Mladé šimpanzy si vyrábajú svoje vlastné sexuálne hračky z kúskov rozžuvaného ovocia. Samice makakov chocholatých si zase plieskajú po zadku, pričom si opakovane vkladajú prsty do vagíny.

V jednej štúdii samce paviánov chacma v zajatí masturbovali, zatiaľ čo sa pozerali na samice s veľkými protetickými zadočkami, ktoré výskumníci pripevnili na replikáciu prirodzených opuchov, ktoré samice majú, keď sú najplodnejšie.

„Z evolučného hľadiska je masturbácia hádankou, pretože podľa definície vylučuje reprodukčných partnerov a je ťažké vymyslieť scenár, v ktorom by masturbácia mohla pomôcť prežiť. Mnoho ľudí ju odmietlo ako abnormálne a deviantné správanie alebo vedľajší produkt sexuálneho vzrušenia,” vysvetľuje odborníčka.

image

Vedci preskúmali pôvod masturbácie

Unsplash/Deon Black

Mapovanie masturbácie v rade primátov

Výskumníci vo svojej štúdii zhromaždili každý známy detail a doplnili ich o dotazníky, ktoré poctivo vyplnili „ústretoví, aj keď trochu zmätení kolegovia, ktorí majú skúsenosti s prácou s primátmi”. 

„Skombinovali sme informácie o evolučných vzťahoch medzi rôznymi primátmi (predstavte si to ako rozsiahly rodokmeň) s našimi novými údajmi o ich masturbátorskom správaní (alebo jeho nedostatku).”

Následne zistili, že masturbácia sa vyskytuje vo všetkých vekových skupinách, u samíc aj samcov, vo voľnej prírode aj v zajatí. „Zistili sme, že masturbácia je prastaré správanie primátov a dospeli sme k záveru, že predkovia všetkých opíc a ľudoopov, vrátane ľudí, pravdepodobne masturbovali.” 

image

Sex vo vesmíre je logistická nočná mora. Vedci a astronauti hovoria o radovánkach mimo Zeme

Môže masturbácia zvýšiť reprodukčný úspech?

Predchádzajúce výskumy ukázali, že morské leguány majú dômyselné tajomstvo. Väčšie samce monopolizujú samice a fyzicky oddeľujú malých samcov od ich partnerky, ak ich zbadajú pri kopulácii.

„Aby sa tomu zabránilo, malé samce masturbujú a ukladajú svoj ejakulát do špeciálneho vrecka na špičke svojho penisu. Keď sa nabudúce naskytne príležitosť na párenie, rýchlo uložia svoj vopred pripravený ejakulát. Prekvapivo táto metóda zlepšuje úspešnosť oplodnenia malých samcov o 41%,” opisuje tajomstvá prírody Matilda Brindle.

Primáty nemajú špeciálne vrecko na ukladanie semena, ale vzrušenie pred sexom je stále dobrou stratégiou pre mužov s nízkym postavením, pretože ich pravdepodobne vyrušia tí, ktorí sú na vrchole poradia rozmnožovania. Udržiavaním sa blízko k orgazmu tak môžu rýchlejšie ejakulovať, ak dostanú príležitosť na párenie.

image

Vedci preskúmali pôvod masturbácie

Unsplash/Jamie Haughton

Masturbácia u mužov môže tiež udržať spermie v kondícii, pretože ejakulácia umožňuje mužom doplniť si spermie čerstvými, vysoko kvalitnými spermiami. „Naša štúdia našla podporu pre teóriu, že masturbácia zvyšuje mužský – ale nie ženský – reprodukčný úspech.”

Masturbácia ako prevencia

Niektoré zvieratá, napríklad sysle kapské masturbujú po sexe. A čím viac partnerov majú, tým viac to rovia. Predpokladá sa, že medzi samcami je táto prax ejakulácie prostredníctvom masturbácie po sexe formou očisty pohlavných orgánov.

„Je však nepravdepodobné, že by sa ženská masturbácia vyvinula na prevenciu pohlavne prenosných chorôb, pretože vyššie vaginálne pH spojené so vzrušením je pohostinnejšie pre patogény, ako aj pre spermie,” vysvetľuje odborníčka.

image

Popredný vlasový chirurg varuje mužov: Príliš veľa masturbácie? S vlasmi to spraví neplechu

Ako je to teda so ženami?

Na prvý pohľad sa zdá, že údaje z vedeckej štúdie naznačujú, že ženská masturbácia je menej rozšírená ako jej mužský náprotivok. Vedci totiž nenašli dôkazy o evolučnej funkcii ženskej masturbácie.

„Nie som však presvedčená, že tieto výsledky odrážajú to, čo sa skutočne deje. Je to čiastočne preto, že ženské vzrušenie a masturbácia sú často oveľa menej zrejmé ako u mužov. Odráža to však aj širší trend vo vedách – šokujúci nedostatok informácií o sexuálnom správaní a anatómii žien,” poznamenáva Brindle.

Keďže v minulosti sa výskumníci zameriavali primárne na samce, získali o nich množstvo informácií, ktoré bolo možné použiť aj pri výskume. To však malo za následok, že o samiciach nebolo možné získať toľko informácií.

image

Vedci preskúmali pôvod masturbácie

Unsplash/Deon Black

„Náš výskum poukazuje na to, že masturbácia je normálnou súčasťou behaviorálneho repertoáru mnohých rôznych druhov – u samíc aj samcov, vo voľnej prírode aj v zajatí. Tí, ktorí odsudzujú masturbáciu ako neprirodzenú alebo nesprávnu, by sa mali pozrieť na našich bratrancov primátov a vydať sa na prechádzku divočinou,” dodáva na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 07:37