Menštruácia sa týka takmer každej z násUnsplash/Natracare
StoryEditor

Dnes je Medzinárodný deň menštruácie. Prečítaj si o nej nádielku zaujímavých faktov, o mnohých netušia ani samotné ženy

kam28.05.2023., 10:00h

Krvácanie z očí, počatie počas menštruácie, astma či zmena hlasu a vône. Menštruačný cyklus nás ovplyvňuje každý mesiac. Pri príležitosti jej medzinárodného dňa sme sa pozreli na menej známe fakty.

Lajkuj Brainee.sk na

28. máj je svetu známy ako Medzinárodný deň menštruácie. Nejde pritom o žiadnu náhodu - 28 symbolizuje priemerný počet dní cyklu a päť dní v priemere trvá samotná menštruácia.

Tento deň zvyšuje povedomie o menštruačnej problematike a navrhuje potrebné riešenia. Dievčatá, ktoré si nemôžu dovoliť menštruačné hygienické pomôcky, musia vynechať školu, aby tak predišli obavám zo zakrvácania si oblečenia.

image

Stručná história menštruačných pomôcok. Ženy to v minulosti mali omnoho ťažšie, z historických praktík sa ti zdvihne žalúdok

My sme sa v Brainee rozhodli pozrieť na menej známe fakty o menštruácii. A kto vie, niektoré si možno nepoznala ani ty sama.

1. Menštruácia je v zime komplikovanejšia

Chladné počasie má zásadný vplyv na tvoju menštruáciu. To v realite znamená, že bude nielen silnejšia a bolestivejšia, ale s vysokou pravdepodobnosťou aj dlhšia ako inokedy.

Toto vo všeobecnosti platí aj pre ženy, ktoré žijú v chladnejšom podnebí. Tmavšie a kratšie dni sami o sebe ovplyvňujú náladu, no všetko sa zhoršuje v kombinácii so ženskými produktívnymi hormónmi.

Predpokladá sa, že je to spôsobené kvôli nedostatku slnečného žiarenia, ktoré pomáha nášmu telu produkovať vitamín D a dopamín - oba pritom zvyšujú našu náladu, šťastie, koncentráciu a celkovú úroveň zdravia.

image

Menštruácia sa týka takmer každej z nás

Unsplash/Annika Gordon

2. Otehotnieš môžeš aj počas menštruácie

Mnohé ženy možno zostanú pri tomto bode poriadne prekvapené (niektoré nie, pretože im vedľa v izbe plače dôkaz, že toto tvrdenie je pravdivé). Je síce nepravdepodobné, že počas menštruácie otehotnieš, nie je to však nemožné.

Spermie totiž dokážu v tele prežiť päť až šesť dní. To znamená, že ak máš relatívne krátky cyklus, máš sex tesne pred koncom menštruácie a ovuluješ tesne po jej skončení, potenciálne môžeš otehotnieť. Pre zaujímavosť - ľudia v stredoveku si mysleli, že ryšavé deti boli počaté práve v čase, keď ich matka mala menštruáciu.

image

Dali jej sto tampónov na šesť dní. Prvá Američanka vo vesmíre musela dať vrcholovým inžinierom NASA rýchlokurz o menzese

3. Menštruáciou stráviš takmer desať rokov života

Zdá sa to ako neuveriteľné dlhý čas, no je to skutočne tak. Od prvého cyklu po menopauzu má priemerná žena za život 450 menštruácií. To je približne 3 500 dní, respektíve približne 11-tisíc tampónov, ktoré žena za život spotrebuje.

Toto číslo okrem iného otvára aj tému menštruačnej chudoby, ktorá sa dotýka skupiny ľudí bez domova či s nízkym príjmom. Takéto ženy jednoducho nemajú dostatok peňazí na to, aby si mohli dovoliť vložky či iné hygienické potreby.

Na druhú stranu treba dodať, že počet dní je u každej ženy individuálny a neráta s tehotenstvom, dojčením, kultúrou či prostredím, v ktorom vyrastá a žije. Bez ohľadu na to však menštruácia ovplyvňuje drvivú väčšinu z nás.

image

Menštruácia sa týka takmer každej z nás

Unsplash/Josefin

4. Stratíš omnoho menej krvi, ako si myslíš

Ako môžem byť v poriadku, keď každý mesiac stratím také veľké množstvo krvi? Nuž, nestratíš. Aj keď sa to môže zdať ako veľké množstvo, tvoje telo počas menštruácie v skutočnosti stratí len približne tri polievkové lyžice krvi.

Priemerná žena môže počas normálneho cyklu stratiť od jednej polievkovej lyžice po malý pohárik krvi. Pokiaľ sa ti však zdá, že krvi je viac, mala by si vyhľadať pomoc lekára. Zvýšiť sa u teba môže riziko anémie, ktoré prináša závraty, únavu či vážnejšie problémy.

5. Môžeš voňať a znieť inak

Podľa výskumníkov v oblasti vokalizácie sa môže hlas žien počas menštruačného cyklu meniť v dôsledku našich hormónov, ktoré ovplyvňujú hlasivky. Ženy tak počas menštruácie môžu znieť inak - a podľa účastníkov testovania dokonca menej atraktívne.

image

Menštruovať je normálne, hovorí influencerka. Na festival prišla v priehľadných nohavičkách, ukazovala vložku

Rovnaké hormóny však ovplyvňujú aj tvoju prirodzenú vôňu - keď menštruuješ, voniaš inak. Ide však o živočíšnu vec z čias jaskynného života - mužov viac priťahovali ženy, ktoré ovulovali, a nie menštruovali, takže mohli splodiť potomstvo. Škoda, že hormónom nikto nepovedal, že doba sa zmenila.

6. Narodíš sa so všetkými vajíčkami

Ešte predtým, ako sa vôbec narodíš, dostaneš do vienka všetky vajíčka, ktoré sa udomácnia v tvojej maternici. V skutočnosti tvoj život začína s niekoľkými miliónmi vajíčok - oveľa väčším množstvom, než kedy budeš potrebovať. Kým dosiahneš pubertu, o značnú časť z nich prídeš.

Keď sa naštartuje menštruačný cyklus, jedno z týchto vajíčok každý mesiac dozrie a voľní sa. Všetky nadbytočné vajíčka postupne odumierajú, keď ti tikajú biologické hodiny, a preto po dosiahnutí menopauzy už nemôžeš mať ďalšie deti.

image

Menštruácia sa týka takmer každej z nás

Unsplash/Natracare

7. Krvácanie z očí?

Zriedkavá porucha menštruácie môže spôsobiť krvácanie z očí. Podľa prípadovej štúdie publikovanej v časopise Ophthalmic Plastic & Reconstructive Surgery, tento zriedkavý stav, známy aj ako zástupná menštruácia spôsobuje, že krvácaš z orgánov okrem maternice – ako sú napríklad tvoje oči –, keď máš menštruáciu.

Našťastie bolo zaznamenaných len niekoľko prípadov. Autori štúdie tvrdia, že tento stav je spôsobený, keď sa endometriálne tkanivo (ktoré normálne rastie v tvojej maternici a vylučuje sa počas menštruácie) prenáša krvným riečiskom.

8. Menštruácia môže zhoršiť príznaky astmy

V týždni pred menštruáciou môže zvýšená citlivosť na alergény spojená s nižšou kapacitou pľúc spôsobiť u 19 až 40 percent žien s astmou takzvanú predmenštruačnú astmu.

image

Menštruácia sa týka všetkých, bez ohľadu na rod alebo pohlavie. Hovoria lektorky vzťahovej a sexuálnej výchovy

Autori štúdie, ktorá bola publikovaná v odbornom magazíne Multidisciplinary Respiratory Medicine, tvrdia, že na vine môžu byť hormonálne zmeny. V súčasnej sezóne alergikov však ide o poriadne nepríjemné zistenie.

BONUS - Disney v 40. rokoch vytvoril animák o menštruácii

Na záver tu pre teba máme zaujímavosť, o ktorej dnes vie už len naozaj málokto. Spoločnosť Walta Disneyho v 40. rokoch skutočne vytvorila kreslený príbeh, ktorý dostal názov Príbeh menštruácie. 

Zrejme to príliš neprekvapí, no financovaný bol spoločnosťou Kotex, ktorá menštruačné produkty dodnes vyrába. V podstate je 10-minútový kraťas zameraný na dievčatá v predpubertálnom veku a vysvetľuje, čo už čoskoro zasiahne ich vaječníky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 05:54