Oblaky môžu na dlhú vzdialenosť prenášať baktérie odolné voči antibiotikámUnsplash/Sasha Matic
StoryEditor

Vedci zostali poriadne prekvapení. Zistili, že oblaky prenášajú po celom svete baktérie odolné voči liekom

Miroslav Kamody12.05.2023., 08:00h

Správa, ktorá nepoteší zrejme nikoho. Vedci okrem tohto zásadného zistenia prinášajú aj odpoveď na otázku, čo nám reálne hrozí.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď vidíš na oblohe hrozivo vyzerajúce tmavé oblaky, je ti hneď jasné, že s prechádzkou je koniec, pretože sa blíži búrka. Ako však informuje portál ScienceAlert na základe agentúry AFP, tím kanadských a francúzskych vedcov sa ich obáva pre niečo iné.

V svojej nedávnej štúdii zistili, že takéto oblaky prenášajú na veľké vzdialenosti baktérie odolné voči liekom. „Tieto baktérie zvyčajne žijú na povrchu vegetácie ako sú listy, prípadne v pôde,” povedal hlavný autor štúdie Florent Rossi v piatkovom telefonickom rozhovore.

image

Počty superbaktérií sa zvyšujú, sme čoraz odolnejší proti antibiotikám. Môžu za to aj klimatické zmeny

Cestujú po celom svete

„Zistili sme, že sú prenášané vetrom do atmosféry a môžu cestovať na veľké vzdialenosti - po celom svete - vo vysokých nadmorských výškach v oblakoch,” povedal pre AFP. Objav bol publikovaný v magazíne Science of The Total Environment.

Vedci z Laval University v Quebec City a Clermont Auvergne University v strednom Francúzsku hľadali gény odolné voči antibiotikám z baktérií nájdených vo vzorkách oblakov. Tie boli odobraté z atmosférickej výskumnej stanice umiestnenej 1 465 metrov nad morom na vrchole Puy de Dome, spiacej sopky vo Francúzsku, v období od septembra 2019 do októbra 2021.

image

Oblaky môžu na dlhú vzdialenosť prenášať baktérie odolné voči antibiotikám

Unsplash/Michał Mancewicz

Následná analýza odhalila, že obsahovali 330 až viac ako 30-tisíc baktérií na milimeter oblačnej vody, čo je v priemere približne 8-tisíc baktérií na milimeter. V baktériách tiež identifikovali 29 podtypov génov odolných voči antibiotikám.

Problém, na ktorý nemáme riešenie

A čo je vlastne tá rezistencia? Dochádza k nej vtedy, keď sú baktérie vystavené antibiotikám a postupne si v priebehu generácií proti nim vytvárajú imunitu.

image

Ľudstvo zrejme došlo do bodu zlomu. Smrtiaca baktéria začína byť odolná voči všetkým antibiotikám

Odborníci už dlhodobo varujú, že rezistencia sa stáva „veľkým hygienickým problémom na celom svete“, čo sťažuje (v niektorých prípadoch úplne znemožňuje) liečbu určitých bakteriálnych infekcií, keďže používanie antibiotík v zdravotníctve a poľnohospodárstve neustále rastie.

Máme sa báť?

Štúdia však nepriniesla žiadne závery o možných zdravotných účinkoch šírenia baktérií rezistentných na antibiotiká v atmosfére. Odhaduje sa ale, že iba 5 až 50 percent organizmov môže byť živých a potenciálne aktívnych. Ale Rossi naznačil, že riziká sú pravdepodobne nízke.

image

Oblaky môžu na dlhú vzdialenosť prenášať baktérie odolné voči antibiotikám

Unsplash/Michał Mancewicz

„Atmosféra je pre baktérie veľmi stresujúca a väčšina z tých, ktoré sme našli, boli environmentálne baktérie,” vysvetlil, že je menej pravdepodobné, že budú škodlivé pre ľudí. „Takže ľudia by sa nemali báť ísť na prechádzku v daždi.”

Na záver ale pripomína, že monitorovanie atmosféry by mohlo pomôcť určiť zdroje baktérií odolných voči liekom, podobne ako testy odpadových vôd na COVID-19 a iné patogény, „aby sa obmedzilo ich šírenie.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 21:41