Ženy skupujú tabletky po, muži sa hrnú na vazektómiu. Takto to aktuálne vyzerá v najliberálnejšej krajine sveta.TASR/AP/Steve Helber/Facebook/Faith Hewitt
StoryEditor

Američanky skupujú tabletky po, muži sa hrnú na vazektómiu. Toto je nová realita v najliberálnejšej krajine sveta

dttkoviDnes.cz30.06.2022., 12:00h

Ženy v Amerike po oznámení verdiktu, ktorým tamojší Najvyšší súd zrušil ústavné právo na potrat, vo veľkom nakupujú núdzovú antikoncepciu. U amerických mužov zase enormne stúpol záujem o vazektómiu.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí ľudia kupujú núdzovú antikoncepciu pre seba či svoje sexuálne aktívne deti v obavách, že by v USA mohlo dôjsť aj k obmedzeniu antikoncepcie. Iní chcú mať možnosť v prípade potreby okamžite pomôcť sociálne slabším priateľom i ľuďom, ktorých nepoznajú, píše portál iDNES.cz.

Za 24 hodín nárast o 600 percent

„Keď som sa v piatok z televízie dozvedela o verdikte, okamžite som objednala niekoľko balení núdzovej antikoncepcie,“ hovorí päťdesiatjedenročná Chrissy Bowenová z Texasu. Liek zaobstarala pre prípad, že by ho potrebovalo niektoré z ich dvoch detí, ktoré teraz študujú na strednej a vysokej škole.

image

Ženy skupujú tabletky po, muži sa hrnú na vazektómiu. Takto to aktuálne vyzerá v najliberálnejšej krajine sveta

TASR/AP/Steve Helber

Za každé balenie lieku nazvaného My choice zaplatila 10 dolárov (9,57 eur). Tabletu je možné užiť do 72 hodín po sexe a má trvanlivosť 20 mesiacov. „Nakúpila som viac a deťom povedala, aby svojim priateľom povedali, že ak by potrebovali, mám aj pre nich,“ povedala Bowenová denníku The New York Times (NYT).

image

Americká spoločnosť sa štiepi. Čo znamená zákaz potratov v USA a ako ovplyvní ženy?

Takzvaná pilulka „ráno potom“ pôsobí tak, že bráni ovulácii. Líšia sa od potratových tabletiek, ktoré sa používajú na ukončenie už potvrdeného tehotenstva.

„Nestal sa zo mňa šialený nákupca, ktorý hromadí doma niekoľko stoviek liekov. Nesnažím sa dodať núdzovú antikoncepciu do celého mesta. Robím to preto, že interrupcia teraz nebude k dispozícii a obávam sa, že tento druh antikoncepcie čoskoro tiež nebude k dispozícii,“ vysvetlila Bowenová.

Niektoré ženy k nákupu zásob podľa NYT prinútili slová ústavného sudcu Clarence Thomasa, ktorý minulý týždeň vo svojom názorovom článku navrhol, aby bol prehodnotený precedens zaručujúci právo na užívanie antikoncepcie.

image

V USA sa začala nebezpečná éra. Zákaz potratov rozdelil spoločnosť.

TASR/AP/Steve Helber

Spoločnosť Stix uviedla, že počas 24 hodín po oznámení zrušenia práva na potrat vzrástol jej predaj núdzovej antikoncepcie v USA o viac ako 600 percent. „Sedemdesiatdva percent ľudí nakupovalo viac ako jednu dávku," uviedla firma.

„Po oznámení o zákaze potratov som išla a kúpila tri balenia na Amazone. Chcem ich mať nielen pre seba, ale mám rodinu a priatelia, ktorí si tieto veci nemôžu vždy dovoliť, a chcela som mať niečo v zálohe, aby som mala núdzovú antikoncepciu pre ľudí, ktorí ju potrebujú. Pokojne ju dám aj niekomu, koho nepoznám,“ uviedla 21-ročná Sarah McKennaová z Saylorsburgu v Pensylvánii.

Záujem je tak enormný, že niektoré reťazce lekární obmedzili počet škatuliek, ktoré si zákazníci môžu kúpiť. „Predávame maximálne tri balenia na zákazníka. Chceme tak predísť nedostatku,“ uviedol reťazec Rite Aid.

Rovnaké pravidlo zaviedla aj sieť lekární CVS. „Máme rozsiahlu ponuku produktov Plan B a Aftera, ale dopyt rastie a aby sme zaistili spravodlivý prístup a konzistentné dodávky na pultoch obchodov, zaviedli sme u týchto produktov dočasný limit,“ uviedla. Walgreens, ďalší veľký americký reťazec, potom oznámil, že „v tejto chvíli“ nemá v pláne predaj obmedziť.

Organizácia Planned Parenthood, ktorá poskytuje starostlivosť o sexuálne zdravie, uviedla, že je dobrý nápad mať núdzovú antikoncepciu v zásobe, varovala však pred jej hromadením. „Majte na pamäti, že hromadenie môže obmedziť schopnosť ľudí vo vašej komunite sa k núdzovej antikoncepcii dostať,“ uviedla.

Obrovský nárast záujmu o vazektómiu u mužov

Denník Washington Post uvádza, že lekári zaznamenali prudký nárast počtu mužov požadujúcich zákrok v reakcii na rozhodnutie súdu.

Floridský urológ Dr John Curington pre portál uviedol, že približne 60 až 70 percent mužov, ktorí prichádzajú do jeho kancelárie, uvádza toto ako dôvod, prečo podstupujú zákrok.

image

Ženy skupujú tabletky po, muži sa hrnú na vazektómiu. Takto to aktuálne vyzerá v najliberálnejšej krajine sveta.

Twitter/Marisa Kabas

„Niekoľko z nich je takých vystrašených, že premýšľajú o spravodlivosti [Clarence] Thomasovi a jeho názore, že antikoncepcia môže prísť na rad. A to je šokujúce,“ hovorí doktor.

„To je niečo, čo je pre nás úplne nové,“ tvrdí Curington.

Curingtonov spolupracovník, doktor Doug Stein, tiež potvrdil, že čísla enormne stúpajú, dostávajú najmenej 12 až 18 žiadostí denne. Pred rozhodnutím Najvyššieho súdu to boli približne štyri za deň, píše web UNILAD.

„Mnohí mladí muži hovoria, že už nejaký čas uvažujú o vazektómii, a rozhodnutie Roe v. Wade bolo tou poslednou kvapkou, ktorá ich viedla k tomu podať si žiadosť o zákrok," vysvetľuje.

Podľa údajov z Cleveland Clinic ročne podstúpi v USA vazektómiu približne 50 000 mužov. Správa National Healthcare of Statistics z roku 2002 uvádzala, že hlavným dôvodom pre zákrok bolo, že muži mali pocit, že už nechcú mať viac detí.

Od roku 2011 do roku 2015 však stále viac prevládali dôvody ako „problémy s antikoncepciou“ či „zdravotné dôvody“. PodľaThe HealthSite.com čoraz viac mužov po rozhodnutí súdu podstupuje vazektómiu, aby pomohli chrániť reprodukčné práva svojej partnerky a vyhli sa nechcenému stresu.

Rodák z New Jersey Mark Mckinney pre BuzzFeed Newspovedal, že hneď po oznámení si zarezervoval termín. „Mám 37 rokov, som ženatý, mám dve deti a už to roky odkladám len preto, že mám naozaj veľké obavy z operácie, ale toto ma konečne dostatočne nakoplo, aby som to urobil," tvrdí.

„Moja žena ma už nejaký čas otravuje s tým, aby som si dohodol stretnutie, a keď som jej povedal, že som si ho dnes dohodol, povedala: „Takže vždy, keď budem potrebovať aby si niečo urobil, obrátim sa na Najvyšší súd," uzatvára.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 02:21