Vedci sa podrobne pozreli na jedny z najslávnejších malieb v histórii ľudstva a odhalili veľmi zaujímavé zistenie. Ako informuje portál Business Insider, odborníci zistili, že maliari ako Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli a ďalší renesanční majstri zrejme experimentovali s primiešaním vaječného žĺtka do olejovej farby.
A mali na to dobrý dôvod - zrejme chceli, aby ich obrazy odolali vlhkosti a zároveň tak zabránili vráskam a zažltnutiu. Výskum maliarskych zvykov majstrov „môže zlepšiť ochranu neoceniteľných umeleckých diel,“ uviedla štúdia publikovaná v Nature Communication.
Zrejme to bol úmysel
O tom, že v majstrovských dielach boli detegované proteínové zvyšky, sa vedelo už pomerne dlho, najnovšia štúdia však ukazuje, že zahrnutie vajec bolo s najväčšou pravdepodobnosťou úmyselné.
V štúdii odborníci zistili, že pridávanie vajíčok do olejomaľieb „pôsobí ako antioxidant a spomaľuje nástup vytvrdzovania“. Inými slovami, táto kombinácia pomáha zastaviť degradáciu farby, vďaka čomu mali mať obrazy omnoho lepšiu trvanlivosť.
"Existuje o tom veľmi málo písomných zdrojov a doteraz sa nevykonala žiadna vedecká práca, ktorá by túto tému preskúmala do takej hĺbky," povedala pre CNN autorka štúdie Ophélie Ranquet z Inštitútu strojárstva a mechaniky na Technologickom inštitúte v Karlsruhe v Nemecku.
Potláčajú vodu absorbovanú v nátere
"Naše výsledky ukazujú, že aj s veľmi malým množstvom vaječného žĺtka môžete dosiahnuť úžasnú zmenu vlastností v olejovej farbe, čo dokazuje, ako to mohlo byť prospešné pre umelcov."
Pri skúmaní účinkov použitia bielkovín vaječného žĺtka v oleji vedci zistili, že vaječné bielkoviny potláčajú vodu absorbovanú v nátere vo vlhkom prostredí.
Kým obrazy zaschli, pomohli tiež zabrániť žltnutiu a vráskam – „problému, s ktorým sa stretol aj Leonardo da Vinci,“ zistila štúdia. „Umelci nám dali príležitosť obdivovať ich majstrovské diela dodnes,“ uvádza sa v štúdii.