Mŕtve teloHN archív
StoryEditor

Žena darovala telo zosnulého manžela na vedu, armáda ho vyhodila do vzduchu. Podobných prípadov môžu byť desiatky

Miroslav Kamody31.03.2023., 10:00h

Myslela si, že pomôže odborníkom lepšie pochopiť telo s cirhózou pečene, nakoniec ho však armáda niekoľkokrát použila pri testoch výbuchov.

Lajkuj Brainee.sk na

Darovať po smrti svoje orgány či rovno celé telo na vedecké účely alebo záchranu iných ľudských životov je mimoriadne šľachetný čin. Ako však informuje portál Unilad, nie vždy ide všetko tak, ako si pozostalí myslia.

Svoje by o tom vedela povedať aj žena, ktorej manžel daroval svoje telo vede, no následne zistila, že bolo odovzdané armáde a vyhodené do vzduchu.

Nejasnosti o využití

Steve Hansen bol jedným z približne 20-tisíc Američanov, ktorí každoročne darujú svoje telá. Až 47 z 50 štátov USA tento proces reguluje prostredníctvom zákona o jednotných anatomických daroch, kde sú stanovené presné pravidlá pre darcovstvo tela a orgánov.

image

Česká rieka vyplavila zohavené telo Slováka. Muž nemal hlavu ani genitálie

Základom tohto aktu je súhlas samotnej darujúcej osoby, prípadne jej blízkych. Portál pripomína, že zvyčajne existuje podmienka, že telo sa použije na výskum alebo vzdelávanie.

Podľa špeciálneho agenta FBI Paula Micaha Johnsona existuje „obrovský šedý a čierny trh mŕtvych ľudských tiel“.

„Lekársky výskum a vzdelávanie, najmä vzdelávanie, je vágny pojem a nie je jasne definovaný ani v zákone o jednotných anatomických daroch. Zavádzanie rodín v tomto odvetví je celkom bežné,“ povedal pre CBS News.

image

Jeho telo nebolo vhodné na darovanie orgánov

Unsplash/National Cancer Institute

Namiesto vedy vojenské zneužitie

Hansen vždy hovoril, že chce byť darcom orgánov, ale keď v roku 2012 zomrel na cirhózu pečene, lekári rodine oznámili, že jeho orgány nie sú dostatočne zdravé, aby mohli byť darované. Jeho manželke Jill preto navrhli, aby telo darovala vede.

„Predstavovala som si, že bude v nejakom zdravotníckom zariadení. Myslela som si, že je to skvelý kandidát na to, aby sa dozvedeli o dôsledkoch alkoholizmu a o tom, čo to robí s telom,“ opísala svoje pocity.

Po prevoze do Biologického výskumného centra v Arizone však bolo jeho telo predané ministerstvu obrany. „Konkrétne mi povedali, že môj manžel bol použitý ako nárazová figurína pri simulovanom výbuchu Humvee,“ vysvetlila žena. Humvee je neoficiálnou skratkou pre vysoko mobilné viacúčelové kolesové vozidlo, ktoré používajú armády po celom svete.

image

Humvee

Wikipedia/AlfvanBeem

Zakladateľ výskumného centra Stephen Gore telo predal bez súhlasu rodiny. Následne bolo použité na množstvo vojenských a balistických testov, ktoré podľa súdnych dokumentov viedli k „úplnému zmrzačeniu a znesväteniu tela darcu“.

Smiešny trest

„Bola som zničená. Nikdy by som to neurobila, keby som to vedela. Stále som mu hovorila, že ma to mrzí,“ povedala zronená vdova. Keď v roku 2014 FBI dorazila do Goreovho skladu, niektorí po zistení, čo sa tam stalo, dokonca potrebovali traumatickú terapiu.

image

Tisíce mŕtvol museli spáliť, horeli niekoľko dní. Najsmrteľnejšia prírodná katastrofa sa stala pred 122 rokmi

Samotný Gore bol nakoniec odsúdený na rok väzenia so štyrmi rokmi podmienečne. Agent Johnson je presvedčený, že hoci je odvetvie darcovstva tela potrebné pre vedu a výskum, bude treba urobiť mnoho opatrení, aby si opäť získalo dôveru verejnosti.

V roku 2022 bol predstavený zákon o sprostredkovateľovi tela, ktorý by federalizoval nariadenia o darcovstve tela, v súčasnosti však neexistuje dátum hlasovania.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:45