Na mieste pracuje policajný psovod a potápači, bol prizvaný aj súdny znalec.Ladislav Vallach/Tasr
StoryEditor

Česká rieka vyplavila zohavené telo Slováka. Muž nemal hlavu ani genitálie

Vladimír L. bol tridsaťtriročný bezdomovec a narkoman, ktorý býval v starých schátraných staničných domčekoch pri trati neďaleko plzenskej teplárne. Jeho zohavené telo bez hlavy a genitálií našli v rieke Berounka.

Lajkuj Brainee.sk na

Vladimíra L. poznali všetci pred plzenskou stanicou, miestom, kde sa bezdomovci schádzajú, pod prezývkou Čobol, uvádza iDnes.cz„Vláďa samozrejme chľastal, fetoval, ale bol bezproblémový. Pred rokom ho zrazila električka na Slovanoch, keď prebiehal trať. Bol v kóme, ale dostal sa z toho a viac-menej ho to nijako nepoznamenalo,“ opisuje jeho kamarát, ktorý býval hneď vo vedľajšom staničnom domčeku.

Vladimír L. pred vlakovou stanicou v Plzni trávil veľa času, rovnako ako ďalší bezdomovci. Občas žobral, ale najčastejšie len popíjal víno. V posledných mesiacoch sa priatelil s dvadsaťdvaročným mladíkom, ktorého polícia v novembri zadržala kvôli tomu, že osahával mladé študentky na eskalátoroch práve na stanici.

Hlavu muža ešte nenašli

„Kto mohol niečo také ale urobiť, to absolútne netušíme. Je to strašný, strašný. A to nie je prvý mŕtvy bezdomovec,“ rozpráva ďalší z mužov bez prístrešia. Pripomína príbehy ďalších dvoch narkomanov žijúcich na ulici, ktorí v posledných mesiacoch v Plzni zomreli.

image

O domov neprichádzajú len „lajdáci, feťáci či sex-workeri“. Na ulici končia aj právnici, básnici, bankári či pekári

Ani jeden z prípadov polície ale nevyšetruje ako vraždu, hoci narkomani majú zrejme iný názor. Prvý prípad ale uzavrela polícia ako samovraždu, druhý bezdomovec sa predávkoval drogami.

image

Hasiči telo vytiahli z vody pod lávkou pri Svätom Juraji za sútokom rieky Úslavy a Berounky.

Šumava.cz/

Kriminalisti zatiaľ hlavu muža nenašli a nepoznajú ani motív, prečo zomrel. Telo bolo zohavené hlbokými ranami po celom tele vrátane zadku a hrude. Bezdomovci v meste ale majú strach, aby ich vrah nezabíjal cielene a svoj čin nezopakoval.

image

Pracuje s ľuďmi bez domova: Na pohovore ma vystríhali pred tým najhorším, čo môžem zažiť

Vďaka tomu, že mŕtvy Vladimír L. mal podľa informácií MF DNES pri sebe vo vrecku občiansky preukaz, začali detektívi vypočúvať bezdomovcov prakticky okamžite, a to najmä blízko Berounky, kde žijú. Stále pritom čakajú na potvrdenie totožnosti zavraždeného podľa výsledkov DNA.

Bezdomovci sa boja

Obyvatelia brehov Berounky teraz majú zároveň strach, aby vrah znovu nezaútočil a obeťou nebol niekto z nich cielene. Bojí sa aj toho, aby vrah nebol niekto z nich, teda aj bezdomovec.

„Mám dvere do garáže zatarasené, máme psa, a akonáhle by sa čokoľvek dialo a niekto sa napríklad dobýval dovnútra, chytím prvé, čo budem mať po ruke, a umlátim ho. Je mi to jedno,“ opisuje ďalší muž. Zároveň nikto z bezdomovcov už dnes nechodí sám, najmä v noci.

image

Horehronský rozparovač: Zmasakroval rodinu, manželke vyrezal z tela plod. Svitek bol posledným popraveným v Československu

Plzenská polícia k prípadu nechce zverejňovať žiadne podrobnosti, nechce ani potvrdiť totožnosť mŕtveho. „Na mieste pracovali policajní psovodi a potápači, prizvaný bol aj súdny znalec. Nariadená bola pitva. Viac k prípadu v tejto chvíli nebudeme hovoriť,“ uviedla policajná hovorkyňa Dagmar Brožová.

Podľa psychológa môže mať vražda symbolický význam

Podľa psychológa a súdneho znalca v odbore Jana Laška, vedúceho oddelenia psychológie na katedre pedagogiky a psychológie Univerzity v Hradci Králové, je veľmi ťažké odhadnúť osobnosť páchateľa a jeho motív len podľa toho, ako telo zohavil.

„Je potrebné skúmať vlastnosti páchateľa, ale taký čin páchateľ nespácha v afekte, ale už ide o rozmysel, ktorý má nejaký symbolický význam. Môže to byť snaha zbaviť sa identifikačných znakov osoby. Takéto správanie nie je u páchateľov časté,“ uviedol Lašek.

 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:45