Záber zo seriálu The Last of UsHBO
StoryEditor

S vakcínou proti chorobe z Last of Us by to v realite nevyzeralo inak, tvrdí odborníčka. Už 20 rokov sme nevyrobili žiadny liek

Miroslav Kamody20.03.2023., 09:00h

Musela by ísť Ellie skutočne pod skalpel a ako je možné, že zatiaľ čo na koronavírus sme vakcínu vyrobili pomerne rýchlo, v prípade hubových infekcií sa to nedá? Odpovede nájdeš nižšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Od premiéry poslednej epizódy The Last of Us už prešiel týždeň, a tak je čas hlbšie sa ponoriť do deja samotného seriálu aj s ohľadom na spoilery. HBO sa podarilo vytvoriť ďalší seriálový fenomén, ktorý dokázať strhnúť desiatky miliónov divákov.

Portál The Conversation však pripomína, že niektoré aspekty premisy seriálu nie sú ani zďaleka realistické, no iné prvky sú na realite založené výrazne viac.

image

Tvorcovia o pokračovaní The Last of Us: Príbeh druhej hry spracujeme do viacerých sérií, infikovaných bude viac

Je to ťažšie, ako sa zdá

„Vezmite si fakt, že ani 20 rokov po vypuknutí apokalyptickej hubovej pandémie neexistoval žiadny liek ani vakcína na ochranu pred smrteľnou hubou cordyceps. To nie je až také nereálne, vzhľadom na skutočnosť, že v súčasnosti nie sú dostupné žiadne vakcíny, ktoré by chránili pred hubovými infekciami,” hovorí docentka Rebecca A. Drummondová z Univerzity v Birminghame.

Mykóza

Inak známa aj ako plesňové ochorenie. Ide o súhrnné medicínske označenie pre ochorenie hubami, plesňami a kvasinkami. Delí sa na celkové a miestne, pričom v seriáli The Last of Us sme mohli vidieť pandémiu

To je podľa nej do značnej miery spôsobené hlavne množstvom ťažkostí, ktoré vývoj vakcín proti tomuto druhu ochorení predstavuje. Tou hlavnou je, že ľudia, ktorí ochorejú na plesňovú infekciu, s najväčšou pravdepodobnosťou jednoducho nebudú môcť dostať vakcínu.

image

Záber zo seriálu The Last of Us

HBO

Vakcíny nie sú pre všetkých

Najúčinnejším typom vakcíny je totiž zvyčajne „živá vakcína“. V podstate je v nej bezpečná forma patogénu, ktorý nie je schopný spôsobiť riadnu infekciu. To zase trénuje imunitný systém na boj s chorobou a pripravuje ho na útok skutočného, nebezpečného hmyzu.

„Ale ľudia so slabým imunitným systémom (napríklad v dôsledku rakoviny, určitých typov liekov alebo vírusových infekcií) nemôžu dostať tieto typy vakcín, pretože aj bezpečná forma im môže ublížiť. Napriek tomu väčšina ľudí, ktorí ochorejú na plesňové infekcie, má slabý imunitný systém. To znamená, že aj keby bola vytvorená živá hubová vakcína, ľudia, ktorí by z nej mali najväčší úžitok, by ju nemohli dostať,“ vysvetľuje odborníčka. 

Existujú však aj iné typy vakcín. Podjednotková využíva ešte menšiu časť vírusu alebo baktérie. Tieto sú však menej účinné, ale zároveň bezpečnejšie pre tých, ktorí majú slabý imunitný systém.

image

V USA sa objavila nákaza spôsobujúca utrpenie. Šíri sa spórmi huby, k jej rozmachu prispela zmena klímy

V prípade plesňových infekcií je tu však ďalší problém - mnohé huby menia tvar. „Plesňové infekcie zvyčajne začínajú po vdýchnutí spór. Náš imunitný systém dokáže zabíjať spóry a bráni im spôsobovať choroby. Ale infekcia nastane, ak to imunitný systém nedokáže.“

Je veľká pravdepodobnosť, že keď sa huba dostane do tela, zmení sa jej tvar na nový typ bunky, ktorý náš imunitný systém nikdy predtým nevidel. A to je problém, ktorý sťažuje vývoj vakcíny. „Nemôžeme predpovedať, ako sa môže tvar bunky zmeniť, keď sa dostane do tela,“ hovorí odborníčka. 

(Ne)máme lieky

Jednou z ciest, ako bojovať s takýmito infekciami, sú lieky. Tie sa volajú antimykotiká, no v podstate pri nich máme podobný problém ako pri vakcínach.

image

Záber zo seriálu The Last of Us

HBO

„Bunky húb sú totiž v mnohých ohľadoch podobné tým našim. Hľadanie cieľov pre liek, ktorý nebude toxický pre naše telo, je zložité. Nehovoriac o narastajúcom probléme antifungálnej rezistencie, kde huby už nemôžu byť ničené liekmi určenými na ich zabíjanie.“

To podľa Drummondovej vysvetľuje aj to, prečo v posledných dvoch desaťročiach neboli vyvinuté žiadne nové typy antifungálnych liekov. V niektorých prípadoch však sa na liečbu plesňových infekcií použili aj lieky na posilnenie imunity, ktoré sa v prípade niektorých infekcií ukázal ako úspešný.

Vakcína na cordyceps

V seriáli The Last of Us by podľa odborníčky vedci narazili na mnohé z vyššie spomenutých ťažkostí, čo vysvetľuje aj to, prečo nedokázali vyvinúť vakcínu. Najväčšou prekážkou podľa nej muselo byť dostať sa k hube, ktorá infekciu spôsobuje.

„Rovnako ako pri všetkých vakcínach je dôležité pochopiť chybu a zistiť, aké mechanizmy používa, aby nedošlo k jej zničeniu. To je potrebné na rozhodnutie, ktorá stratégia vakcín má najlepšiu šancu fungovať,“ hovorí Drummondová.

image

Priprav sa na sledovanie seriálu The Last of Us. Máme pre teba prehľad všetkých infikovaných v postapokalyptickom svete

Pestovanie skutočného cordycepsu v laboratóriu by bolo ťažké a časovo náročné. To platí pre mnohé druhy húb, pretože je ťažké replikovať prirodzené rastové podmienky v laboratóriu. „To spomaľuje náš pokrok v pochopení týchto mikróbov a toho, ako môžeme využiť ich prirodzenú obranu, aby sme im zabránili spôsobovať infekcie.“

Práve prístup k imúnnemu pacientovi, ako je v seriáli Ellie, môže poskytnúť určité vodítka o tom, ako vyvinúť iné typy liečby. Protilátky môžu byť užitočné pri liečbe infekcií a môžu sa podávať pacientom ako liečba.

Okrem toho vďaka nim vieme zistiť, ktoré z nich sú účinné a ktoré chránia pred infekciou. Našťastie pre nás sa protilátky dajú získať z krvi alebo tkaniva žijúcich pacientov. Vo svete The Last of Us síce vyzerajú veci depresívnejšie, no v skutočnosti na tom nie sme tam zle.

„Množstvo fungálnych vakcín, ktoré sa dostali do klinických skúšok, ukázalo sľubné výsledky u ľudí – vrátane vakcíny, ktorá chráni pred kvasinkovými infekciami. Ide o dôležitý krok v prevencii ďalších škôd spôsobených hubovými infekciami, ktoré v súčasnosti spôsobujú státisíce úmrtí ročne spolu s miliardami infekcií,“ dodáva na záver odborníčka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:51