Nová štúdia odhalila, aké baktérie sa nachádzajú na našich smartfónoch.Brainee/canva/
StoryEditor

Máš ho každý deň v ruke, berieš ho aj na záchod: Vedci zisťovali, aké baktérie sa nachádzajú na mobile. Bude ti z toho zle

Michal Čiernik21.03.2023., 08:00h

Po tomto si svoj mobil začneš poriadne dezinfikovať. Nová štúdia odhalila, aké baktérie sa nachádzajú na našich smartfónoch.

Lajkuj Brainee.sk na

„Zaujímalo nás, aké škodlivé baktérie sú na obrazovkách našich mobilných telefónov a aké druhy baktérií sú najbežnejšie,“ povedala Sarah McConomy, prevádzková riaditeľka spoločnosti SellCell, ktorá štúdiu viedla. „Výsledky boli skutočne šokujúce, s mnohými formami baktérií pochádzajúcich z ľudských výkalov, čo skutočne zdôrazňuje potrebu, aby si ľudia častejšie dôkladne čistili a dezinfikovali svoje mobilné telefóny,“ dodala.

Na každej vzorke z testovaných obrazoviek sa našli baktérie nachádzajúce sa v ľudských výkaloch. Vedci varujú, že objavili aj trus zo švábov, ktorý obsahuje množstvo nebezpečných mikroorganizmov, uvádza Daily Mail.

V najväčšom zastúpení boli baktérie E. coli a fekálne streptokoky, ktoré sa nachádzajú v črevách ľudí a živočíchov. Okrem toho boli nájdené aj baktérie Bacillus cereus, ktoré sa často vyskytujú v pôde alebo na potravinách a zapríčiňujú otravu jedlom. Ďalšou veľmi nebezpečnou baktériou, ktorá bola nájdená je zlatý stafylokok, ktorý spôsobuje zápal pľúc.

Baktérie z ľudských výkalov

Najviac znepokojujúce je objavenie trusu švábov. „To, čo bolo možno najviac znepokojujúce, bola prítomnosť Pseudomonas aeruginosa. Baktérie, ktorá pochádza priamo zo švábov a ich výkalov,“ prezradila Sarah McConomy. Táto baktéria totiž stojí za množstvom chorôb ako napríklad zápal stredného ucha alebo zápal močových ciest.

image

Radikálne rozhodnutie, ktoré môže zmeniť internet. Spojené štáty sú blízko úplného zákazu aplikácie TikTok

Štúdia testovala obrazovky telefónov zariadení, ktoré vlastnilo šesť žien a štyria muži vo veku od 22 do 62 rokov. Na testovaných obrazovkách sa našlo celkovo 20 kolónií fekálnych streptokokov a enterokokov, ktoré sa tvoria v žalúdku a črevách ľudí aj zvierat.

Pozor na mobil na toalete

Tieto baktérie sa dostávajú do vzduchu pri splachovaní toalety, čím sa zvyšuje  šanca, že spadne a pristane na vašom telefóne. „Potom ich nosíme so sebou na obrazovkách našich telefónov, z toalety do zvyšku našich domovov, kde môžu byť dokonca zodpovedné za šírenie chorôb," uvádza štúdia.

image

Meta po takmer desiatich rokoch mení plány. Čoskoro prinesie zmenu pre každého, kto používa Messenger a Facebook

Takže si najbližšie dvakrát rozmysli, či si zo sebou na záchod zoberieš mobil. Respektíve ho potom spolu s rukami poriadne vydezinfikuj.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 04:24