Vedci odporúčajú meniť posteľnú bielizeň aspoň raz do týždňa.Unsplash/bruce Mars/
StoryEditor

Koľkokrát za mesiac je nutné meniť posteľnú bielizeň? Kvôli roztočom a baktériám majú vedci jasnú odpoveď

mor28.12.2023., 10:30h

Čistá bielizeň je dôležitá nielen pre dobrý spánok ale aj zdravie. Za všetky tie hodiny strávené v posteli sa v bielizni môže usadiť násos špiny a najmä baktérií.

Lajkuj Brainee.sk na

Štúdia z roku 2017 zistila, že napríklad takí Američania menia svoju posteľnú bielizeň v priemere len raz za 24 dní. Čo presne sa stane, ak prekročíš hranicu siedmich dní?

Ak dodržiavaš odporúčaný spánkový režim, znamená to, že každý týždeň stráviš v posteli 49 až 63 hodín. Počas tejto doby sa na tvojej posteľnej bielizni hromadí pot, špina, roztoče, odumreté kožné bunky atď. Preto väčšina odborníkov (ako píšu v The New York Times a v Good Housekeeping) odporúča prať posteľnú bielizeň raz týždenne. Pravidelným vyzliekaním lôžka môžeš minimalizovať hromadenie nehygienických zvyškov.

image

Myslíte si, že poznáte svetové metropoly? Na základe fotky z vtáčej perspektívy určite, o aké veľkomesto ide

Čo sa deje s nepranou bielizňou

Ak nedodržiavaš pravidlo výmeny bielizne raz za týždeň, dermatológ Alok Vij varuje, že špinavé obliečky ti môžu spôsobiť svrbenie pokožky, návaly astmy, sezónne alergie či vyrážky. Nahromadená špina a pot môžu prispieť k týmto príznakom, no pravdepodobnejším zdrojom problémov sú skôr roztoče a ich fekálne hmoty, ktoré sa ti lepia na kožu.

image

Najlepší kebab v Bratislave? Od Musafera: Nič u mňa nie je polotovar, slovenské mäso je oveľa lepšie ako poľské

"Roztoče sú mikroskopické stvorenia, ktoré sú veľmi bežné vo väčšine domácností. Nehryzú, ale môžu prispieť ku kožným vyrážkam a podráždeniu a u mnohých ľudí môžu zhoršiť príznaky alergie," vysvetľuje Sleep Foundation. Roztoče sa môžu množiť a žiť výlučne z odumretých kožných buniek. V tvojom matraci a posteľnej bielizni tak môžu nájsť doslova hody. "Aj keď nie ste alergický na roztoče, pravdepodobne nebudete chcieť zdieľať posteľ s tisíckami z nich. Pravidelné pranie posteľnej bielizne vám môže pomôcť.“

Kto by mal prať častejšie?

Odborníci tvrdia, že možno bude nutné prať posteľnú bielizeň častejšie, ak vo svojej posteli necháš spať domáce zvieratá alebo ak máš alergiu alebo astmu. V týchto prípadoch môže pranie každé tri alebo štyri dni pomôcť zlepšiť symptómy a znížiť riziko zdravotných problémov.

image

Túžíš po lepšom a kvalitnejšom spánku? Podľa odborníkov táto jedna rada funguje takmer pre každého

Ak plánuješ prať obliečky tak často, je najlepšie použiť obliečky, ktoré majú vysoký počet vláken a sú vyrobené z odolných materiálov – napríklad z egyptskej bavlny – ktoré znesú bežné pracie a sušiace cykly.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 22:56