Ilustračná snímka.Profimedia.cz
StoryEditor

Prehnaný optimizmus bráni vidieť veci reálne. Môže ísť o toxickú pozitivitu

iDnes.cz19.11.2022., 15:00h

Ako prehnaný optimista sa niekedy prejavuje každý z nás, jednoducho chceme veriť, že niečo dopadne dobre, aj keď tomu zatiaľ nič nesvedčí.

Lajkuj Brainee.sk na

Možno máš vo svojom okolí niekoho, kto ťa dráždi svojím nekonečne pozitívnym pohľadom na svet. Je usmievavý, väčšinou v dobrej nálade a oči mu žiaria. Je radosť s takým človekom hovoriť, pretože nepanikári a nerieši pesimistické témy. Prehnaný optimizmus však môže znamenať aj problém. Píše portál iDnes.cz.

Hovoríme o nich, že nosia ružové okuliare, alebo že sa vznášajú nad zemou, hlavu majú v oblakoch, žijú vo svojej bubline. Nazývame ich veční optimisti. Sú takí ľudia ale naozaj šťastní? A aký vplyv majú na svoje okolie?

Nezdravý optimizmus 

Prečo sa nezdraví optimisti správajú tak, ako sa správajú, by sme museli skúmať u každého zvlášť. Niekto má takú povahu, iný po skúsenostiach z detstva vyčleňuje zlé veci, ďalší bol, naopak, vychovávaný ako v bavlnke a nemusel si nikdy prejsť krušným obdobím, čiže sa neskôr v dospelosti správa, akoby všetko na svete bolo len pohodové a báječné. Niekomu zase v strete s realitou môže brániť nízke IQ, alebo dokonca nejaká psychická porucha.

Prehnanému optimizmu sa venujú aj odborníci, ktorí zistili, že ním trpia muži aj ženy bez ohľadu na vek a rodinné alebo majetkové pomery. Títo ľudia z nejakého dôvodu popierajú realitu, zaujímajú sa len o určité informácie, ktoré potvrdia ich vnímanie sveta, a iné k sebe nepustia.

Keď sa už k nim dostanú správy napríklad o covide, vojne alebo zdražovaní, dané ťažkosti úplne poprú alebo aspoň zmenšia tak, že z celosvetového problému zostane len drobná ťažkosť.

„Hepíci“ si väčšinou nepripúšťajú riziká, nie sú pripravení na nepredvídateľné situácie, nevedia sa v nich orientovať. A keď už by vzali do úvahy, že na svete existujú nejaké vážne problémy, sú presvedčení, že sa im a ich blízkym vyhnú, napríklad že ich nemôže ohroziť strata zamestnania, nehoda alebo choroba.

Nezdravý optimizmus sa nazýva aj toxická pozitivita a rovnako, ako jeho pravý opak, teda prehnaný negativizmus, skutočne môže medzi ľuďmi fungovať ako niečo jedovaté.

image

Presúvaš si každé ráno budík o desať minút? Prečo sa to deje a čo to s tebou urobí

Neodhadnú situáciu

Život s nezdravými optimistami býva ťažký. Najväčším problémom je väčšinou to, že majiteľ ružových okuliarov nestojí nohami na zemi, a teda sa neorientuje správne v situáciách. Nielenže sa o neho nemôžeme oprieť alebo sa na neho obrátiť s prosbou o radu (pokiaľ teda práve nechceme planú útechu a otrepané frázy), ale ešte nad nezdolným optimistom niekedy preberáme zodpovednosť a snažíme sa ho mať pod kontrolou, aby si nespôsobil nejakú ujmu.

Títo ľudia totiž ľahšie naletia podvodníkom, alebo sa napríklad dostanú do dlhovej pasce. K tomu im väčšinou robí problémy niesť zodpovednosť za svoje činy. Meniť sa ale nechcú, s ich postojmi je im dobre, cítia sa bezpečne. Je ťažké prinútiť ich, aby vyhľadali odbornú pomoc. Keď im to navrhnete, sú prekvapení: „Čo to od nás chcete? Veď my nemáme žiadny problém!“

Niektorí odborníci sa navyše domnievajú, že čím viac sa prehnaní optimisti snažia dostať do reality, tým viac sa zahrabávajú vo svojom toxickom optimizme. Ako keď chceš vziať dieťaťu milovanú hračku.

image

Učitelia mi hovorili, že s poruchami učenia sa nedostanem na vysokú školu: Niektorí mi dokonca prihoršili známku

Niekedy to má každý

Pokiaľ žiješ alebo pracuješ s niekým, kto bezhranične fandí optimizmu a nechce s tým nič robiť, zostáva ti jediné – obrniť sa trpezlivosťou a snažiť sa dotyčnému aspoň tu a tam zložiť jeho ružové okuliare.

Ako prehnaný optimista sa niekedy prejavuje každý z nás, jednoducho chceme veriť, že niečo dopadne dobre, aj keď tomu zatiaľ nič nesvedčí. Viera nám často pomôže k tomu, že sa situácia naozaj vyvinie v náš prospech. Napríklad, keď si veríme pri výberovom konaní, v ktorom sú skúsenejší kandidáti ako my, správame sa presvedčivejšie a prejavujeme väčší záujem.

Súvisí to aj s tým, ako sa vnímaš a ako si v tej chvíli dôveruješ. K nezdravému optimizmu nás často vedie aj nedostatok informácií. Jednoducho o niečom nevieme, je to pre nás nové, a kým si niečo zistíme, vytvoríme relevantný názor, trvá to nejaký čas.

Vtedy môžeme prejavovať „zaujatosť pre optimizmus“, hoci nie je na mieste. V takej fáze sme náchylnejší podľahnúť rôznym scestným predstavám, či už príliš kladným, alebo záporným. Preto je dôležité hľadať kvalitné informácie a vytvárať si názor na ich základe.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:25