Ženy podvádzajú častejšie ako mužiBrainee X Canva/
StoryEditor

Zabudni na stereotypy vo vzťahoch. Podľa nových výskumov ženy podvádzajú častejšie ako muži

kam30.08.2022., 14:00h

Muži môžu pociťovať vyššiu úroveň spontánnej túžby, ale ženy preberajú vedúcu úlohu, pokiaľ ide o reakciu na to, čo sa nazýva „spustená túžba“.

Lajkuj Brainee.sk na

Vzťahy sú niekedy omnoho komplikovanejšie, ako by sme si na prvý pohľad mysleli. Nájsť si spriaznenú dušu môže byť, hlavne v postcovidovej dobe, mimoriadne náročné. Keď sa nám to aj podarí a my si myslíme, že sme konečne našli toho pravého či pravú, veľmi rýchlo môže prísť studená sprcha v podobe podvádzania.

Ako však informuje portál LadBible, je najvyšší čas zabudnúť na všetko, čo si si doteraz myslel o mužoch, ženách a podvádzaní vo vzťahoch. Existuje pomerne bežná myšlienka, že muži sú zvyčajne prví, ktorí majú tendenciu v romantickom vzťahu začať blúdiť, no množstvo nových výskumov naznačuje, že sú to práve ženy, ktoré častejšie bojujú s monogamiou.

image

Zuzka žijúca v Keni: Svokor si myslel, že v Afrike lovím zajačikov ako niektoré obstarožné Európanky

Pomýlené predstavy

Antropologička a autorka knihy Untrue Wednesday Martinová uviedla, že najnovší výskum o ženskom libide naznačuje, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia je ženský sexuálny pud živý, zdravý a chce viac. „Nový výskum koriguje falošné predstavy, že ženy majú nižšie libido, že ženy sú prirodzenejšie monogamné a že je pre ne jednoduchšie byť partnermi na celý život,“ povedala pre news.com.au. 

„Ženy nemajú radi sex menej [ako muži] - ale sexuálna rovnosť ich už nudí.“ Martinová pre svoju knihu o ženskej nevere robila rozhovory s desiatkami sociológov, sexuálnych výskumníkov a antropológov, aby sa dostala k podstate ženského sexepílu. Zistila, že muži môžu pociťovať vyššiu úroveň spontánnej túžby, ale ženy preberajú vedúcu úlohu, pokiaľ ide o reakciu na to, čo sa nazýva „spustená túžba“.

image

Ženy podvádzajú častejšie ako muži

Brainee X Canva/

Spontánna a spustená túžba

„Spontánna túžba je, keď si zrazu pomyslíte, ‘bolo by pekné mať sex‘. Prepadne vás ako hlad alebo smäd,“ vysvetľuje Martinová pre Body and Soul. „Reagujúca alebo spustená túžba nastane, keď vám niečo naznačuje myšlienku sexu – niečo pozeráte alebo čítate, alebo partner iniciuje sexuálne stretnutie – a vy sa vzrušíte.“

Pre tento typ túžby je podľa nej ženské libido rovnako silné ako mužské. „Osvojili sme si myšlienku, že muži sú lepšie pohlavie, a to nie je pravda,“ dodala.

Výskum Missouri State University sa zase zameral na ženy využívajúce webovú stránku Ashley Madison na podvádzanie svojich partnerov. Ide o web, ktorý sa otvorene prezentuje ako platforma pre vydaté ženy s cieľom diskrétneho podvádzania svojich polovičiek.

image

Masturbácia namiesto partnerky. Závislosťou na porne trpí čoraz viac mužov, kam sa môžeš obrátiť?

Nepodvádzajú len vtedy, keď sú nešťastné

Výsledky štúdie zavrhli názor, že ženy podvádzajú iba vtedy, keď sú vo svojich vzťahoch nešťastné a namiesto sexuálneho uspokojenia hľadajú emocionálne spojenie. „Študované ženy išli na stránku, vytvorili si profil, preverili kandidátov, osobne sa s nimi stretli a ‘vyskúšali‘ ich. Bol to veľmi zámerný proces,“ povedala Martinová. „Chceli si nájsť partnerov na sex.“

Podľa Body and Soul dodala: „Hlásili, že sú v manželstvách bez sexu alebo bez orgazmu a jednoducho chceli to, čo nemohli dostať doma... tieto záležitosti boli pre nich spôsobom, ako zostať vo svojich primárnych vzťahoch.“

image

Ženy podvádzajú častejšie ako muži

Brainee X Canva/

Štúdia University of Nevada zistila, že „inštitucionalizácia“ monogamie tlmí sexuálnu túžbu žien viac ako u mužov. „Teraz sexuálni výskumníci preskúmavajú možnosti, že ženy jednoducho potrebujú rozmanitosť a novosť sexuálnych skúseností viac ako muži,“ dodala Martinová pre news.com.au.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:17