Čoraz viac žien sa dobrovoľne rozhodne nemať detiUnsplash/Aditya Romansa, IG/nataliapazicka
StoryEditor

Čoraz viac žien nechce mať deti. Byť matkou nie je naša povinnosť, ale slobodná voľba, hovorí Natália Pažická

Miroslav KamodyČTKiDnes.cz26.08.2022., 10:00h

Dobrovoľne bezdetných v spoločnosti pribúda. Zatiaľ čo ešte na začiatku 90. rokov mladí ľudia brali vstup do manželstva a založenia rodiny ako samozrejmosť, doba sa rapídne zmenila. Bezdetní však stále čelia veľkému spoločenskému tlaku a ženy silným rodovým stereotypom.

Lajkuj Brainee.sk na

40-ročná Lenka z Česka hovorí, že rozhodnutie nemať deti bol dlhší proces. Najskôr myslela na to, že sa takto musí rozhodnúť. „S manželom sme postupom času obaja zistili, že to nie je nič pre nás a necítime túžbu mať deti. Niekedy pred tridsiatkou som bola rozhodnutá.“

Jej rodičia nič nenamietali, naopak ju podporovali, pretože má zdravotné problémy. Blízke okolie však bolo podľa jej slov niekedy dosť protivné. „Trvalo mi pomerne dlhú dobu, než som sa naučila odpovedať na neustále a dotieravé otázky bez prejavovania emócií. Najmä práve pred tou tridsiatkou sa ma na to pýtalo veľa ľudí, bolo to náročné,“ spomína.

image

Poznáme rebríček TOP slovenských influencerov za rok 2022. Pozri sa, kto je najobľúbenejší a kto najkontroverznejší

Je ich stále viac

Ľudí, ktorí urobili rovnaké rozhodnutie ako ona, pribúda. Napriek tomu sa Česká republika v európskom kontexte radí ku krajinám s najnižším podielom bezdetných žien - medzi ženami narodenými v 40. a 50. rokoch minulého storočia zostalo bezdetných len okolo päť percent, uvádza Výskumný ústav práce a sociálnych vecí.

Takmer pätinový podiel bezdetných tvoria ženy, ktoré sa narodili v prvej polovici 80. rokov. U mladších generácií tento podiel bude najskôr klesať k jedenástim percentám bezdetných. Slovensko je na tom ešte horšie. Ako informoval Týždeň, pôrodnosť na Slovensku klesá, populácia starne.

„Kým v roku 1989 sa narodilo cez 80-tisíc detí, v roku 2019 to bolo menej – cez 57-tisíc detí a v roku 2020 ešte menej – 56 650 detí. Klesá aj počet žien v reprodukčnom veku (od 15 do 49 rokov), od roku 2000 do 2020 klesol o takmer 180-tisíc. Na druhej strane, zvyšuje sa počet ľudí v dôchodkovom veku (65 a viac) v populácii,“ uvádza Týždeň.

image

Dieťa

Unsplash/kaushal mishra

Dôvody nepotrebujú

V roku 2021 sa narodilo 56 238 detí, no to nič nemení na tom, že čoraz viac žien a párov sa rozhoduje nemať deti. Podiel bezdetných žien sa plynule zvyšuje, a keď porovnáme generáciu 50+ a 35 – 39, zvýšenie je v súčasnosti zhruba dvojnásobné (z 8,2 % na 16,2 %), informoval ešte v roku 2017 Štatistický úrad Slovenskej republiky.

„Žiť dobre bez detí, mať iné priority, túžba zostať slobodnou. Také sú hlavné motivácie, ktoré dnes uvádzajú bezdetné ženy. Až potom nasleduje otázka financií alebo zdravie,“ tvrdí Edith Valléová pre Le Figaro. V posledných rokoch o sebe dala počuť ešte nová kategória childfree, a síce Green Inclinated No Kids (GINKS), ktorá odmieta mať deti z ekologických dôvodov, aby neprispievala k preľudneniu a vyčerpávaniu zdrojov.

image

Bola týraná vlastným otcom, v siedmich si zmenila meno. Noella je najmladšou trans modelkou na svete

Nie vždy však musia mať ženy dôvod na to, aby nemali deti. „Osobne som po deťoch nikdy netúžila. Necítim potrebu stať sa mamou. Samozrejme, uvedomujem si aj riziká spojené s klimatickou krízou a fakt, že ďalšia generácia bude mať pred sebou veľa nepríjemných výziev. Nie je to iba klimatická kríza, celkovo žijeme v neistote a ja to cítim tak, že chcem mať zodpovednosť len sama za seba,“ hovorí známa slovenská greenfluencerka a zakladateľka #everyindividualmatters Natália Pažická.

Svoje rozhodnutie nemenia

Okolie žien, ktoré sa takto rozhodli, si v tomto prípade myslí, že v budúcnosti svoj názor ešte zmenia. Štatistiky však ukazujú, že to tak nie je. „Keď som mala 18, vnímali to tak, že sa moje rozhodnutie určite raz zmení. Momentálne budem mať 27 a pocitovo som na tom stále rovnako, takže už si to uvedomujú o niečo viac, no vnímajú to ako čisto moje rozhodnutie, do ktorého mi nemajú právo nijako zasahovať. Čo je podľa mňa základ zdravého medziľudského vzťahu,“ vysvetľuje Natália.

Sociológ Zarchary Neal spolu s výskumnou psychologičkou Jennifer Watling Neal z Michiganskej štátnej univerzity sa rozhodli zistiť, koľko dospelých Američanov sa rozhodne žiť bez detí. Zaujímalo ich, či z dlhodobého hľadiska ľudia pri tomto rozhodnutí zostali, alebo ho po čase zmenili.

image

Bezdetných žien pribúda

Unsplash/Becca Tapert

„Ženy, ktoré sa rozhodli byť bez detí v tínedžerskom [a dvadsiatom roku] veku, majú teraz v priemere takmer 40 rokov a stále nemajú deti,“ informoval portál ScienceAlert. „A nie, ženy nemenia názor,“ napísal Neal na Twitteri. V priemere sa ženy bez detí zaznamenané v tejto štúdii držali svojho rozhodnutia takmer dve desaťročia.

Podľa sociológa je pravdepodobné, že ich čísla pre ženy aj mužov sú totožné na celoštátnej úrovni, čo znamená, že približne 50 až 60 miliónov Američanov v produktívnom veku dobrovoľne nechce mať deti. Aj napriek tomu sú ľudia, ktorí sa takto rozhodli, neustále bombardovaní otázkami ohľadne rodičovstva.

Nie je to povinnosť, ale slobodná voľba

„Otázka ohľadom bábätka (akokoľvek myslená) môže byť pre ženy (ale aj mužov) bolestivá (spontánny potrat, problémy s otehotnením atď.). Určite by táto téma nemala byť v kategórii otázok ‘ako sa máš‘, ako to dnes niekedy býva zvykom,“ podotýka Pažická.

image

Manipulácia ľudí či popieranie klimatickej zmeny. Uniknuté dokumenty ukazujú, že Facebook zlyháva úplne vo všetkom

Keď sa v roku 2016 objavil zoznam bezdetných žien v politike, medzi ktorými boli Angela Merkelová či Theresa Mayová, vyvolal veľké pobúrenie. Bezdetných mužov v politike totiž neriešil nikto. Podľa spisovateľky Mony Cholletovej sú dokonca ženy, ktoré nechcú deti, zrejme modernými čarodejnicami. Podľa nej „z nich ide strach, pretože sa povýšili nad sociálne normy, nad patriarchát, a sú vždy podozrievané, že deti nemajú radi.“

Aj keď tomuto bizarnému názoru mnohí veria, rozhodne tomu tak nie je. „Rada sa s nimi niekedy pohrám, ale potom som stále vďačná, že mám možnosť sa sama rozhodnúť. Pretože ani to nie je pre každého samozrejmosť. My ženy sme oveľa viac ako len matky. Byť matkou nie je naša povinnosť, ale slobodná voľba a neuberá nám na hodnote, ak sa matkou nestaneme,“ dodala na záver Natália Pažická.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 19:49