Nová štúdia ukazuje, že psy dokážu plakať, keď sa stretnú so svojím majiteľom po dlhšom čase.Eric Ward/Unsplash.com
StoryEditor

Má tvoj pes slzy v očiach, keď sa po dlhej dobe vrátiš? Sú to slzy radosti, potvrdzujú vedci

Nikola Michalkova28.08.2022., 14:00h

Pes je najobľúbenejší domáci miláčik u väčšiny ľudí po celom svete. Prejavy radosti, ako je vrtenie chvostom či bláznivé skákanie, sú známe. Nová štúdia však ukazuje, že tvoj štvornohý priateľ môže plakať, keď sa po dlhšom čase vrátiš domov.

Lajkuj Brainee.sk na

Menšia štúdia, ktorá sa skúmala v Japonsku, ukazuje, že psy môžu plakať od radosti, keď sa ich majiteľ po dlhšom čase vráti. Japonskí vedci vysvetľujú, že psy dokážu byť skutočne nadšené, keď svojich majiteľov uvidia po dlhšej dobe neprítomnosti. 

Prehlbuje sa puto

Japonská štúdia ukazuje, že po návrate majiteľa, psy produkujú slzy radosti. Tie majú prehlbovať puto medzi psami a ich majiteľmi. Štúdia skúmala správanie u 22 psov. Pozorované boli reakcie, keď sa stretli s majiteľom, ale aj reakcie, keď sa stretli s inými ľuďmi, ktorých poznajú. 

image

Prečo sú psy k ľuďom také priateľské? Vedci konečne poznajú odpoveď

Aby sa teória otestovala, akademici z Azabu University a Jichi Medical University umiestnili papierové pásiky pod oči psov počas ich bežnej interakcie s majiteľmi a následne minútu predtým, ako sa s nimi mali po piatich až siedmich hodinách opäť stretnúť. 

Slzy radosti

Takto akademici z univerzít zistili, že keď domáci miláčikovia uvideli svojich majiteľov, bol to jediný raz, keď ronili slzy. Keď sa však stretli s ľuďmi, ktorých poznali, ale neboli ich majiteľmi, úroveň produkcie sĺz bola oveľa nižšia. 

Na to, aby vedci zistili, či sú slzy skutočne spojené s ich emóciami, aplikovali psom roztok, ktorý obsahoval kľúčový hormón pri vytváraní väzieb, oxytocín. Po použití tohto hormónu sa zistilo, že produkcia sĺz psov sa výrazne zvýšila. Hoci je známe, že psy plačú, aby si udržiavali slzné kanály čisté, nikdy predtým sa to nespájalo s ich emocionálnou reakciou. 

„Nikdy sme nepočuli o objave, že by zvieratá ronili slzy v radostných situáciách, ako je stretnutie sa ich majiteľmi,“ povedal Takefumi Kikusui, jeden za autorov štúdie na portáli BBC

Vrtenie chvostom je známy prejav radosti

Majitelia môžu skôr poznať vrtenie chvostom či lízanie tváre ako prejav radosti ich domácich miláčikov. Avšak psie slzy môžu tiež ovplyvniť aj ich majiteľa. Určite poznáš ten milý pohľad svojho psa, keď na teba hodí psie oči. Psí pohľad stimuluje hormón oxytocín, preto sa majitelia o svojho miláčika viac starajú a ochraňujú ho. 

Vedci tiež zistili, že majitelia cítia väčšiu túžbu starať sa o svojich psov, keď vidia ich slzavé oči. „Ich slzy môžu zohrať úlohu v prehlbovaní vzájomných vzťahov a ďalej viesť k medzidruhovým väzbám,“ vysvetľujú vedci

image

Spoznaj najpopulárnejšiu mačku súčasnosti. Toto je Lala, predloha a dabérka pre hru Stray

Zároveň sa ukázalo, že na rozdiel od iných zvierat, psy majú vysoký level komunikačných schopností s ľuďmi práve vďaka očnému kontaktu. Avšak stále sú isté veci neznáme. „Stále nevieme, či psy ukazujú zvýšenie sĺz pri stretnutí s druhým psom. Tiež nevieme, ako psy využívajú slzy na komunikáciu medzi sebou,“ vysvetľuje Kikisui na portáli The Guardian.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:18