Do šiestich rokov budú kráčať po Zemi mamuty.Wikimedia Commons/Flying Puffin/
StoryEditor

Do šiestich rokov budú kráčať po Zemi mamuty, tvrdia genetici. Majú nám pomôcť v boji s otepľovaním

som22.08.2022., 10:00h

Ak všetko pôjde podľa plánu, tím vedcov verí, že do šiestich rokov bude mať prvé výsledky.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci majú jasný plán. Ich cieľom je vrátiť mamutov srstnatých späť na Arktídu desaťtisíc rokov po ich vyhynutí. Spojením DNA mamuta a vymierajúcich slonov ázijských chcú vytvoriť kríženca, ktorý bude vyzerať a správať sa ako mamut, informoval portál The Independent.

Uvidíme výsledky do šiestich rokov? 

Renomovaný genetik George Church sa spojil s podnikateľom Benom Lammom. Ich cieľom je vytvoriť slona, ktorý bude vyzerať a správať sa ako mamut, a zároveň sa mu bude dariť v arktickom prostredí.

Slonom ázijským, ktorým hrozí vyhynutie, chcú odobrať kožné bunky, ktoré následne preprogramujú do kmeňových buniek so zmrazenou DNA mamutov. Takýmto spôsobom vytvoria embryo, ktoré vložia buď do náhradnej slonej matky, alebo skončí v umelom lone v laboratóriu.

image

Objavovanie vesmíru prináša aj riziko smrti. Vedci vypočítali, aká je šanca, že ťa zabije vesmírny odpad

Ak všetko pôjde podľa plánu, tím vedcov verí, že do šiestich rokov bude mať prvé výsledky. Hybridy by totiž mohli pomôcť aj v boji s klimatickou krízou.

S myšlienkou nie je stotožnená 

Aj napriek tomu, že na projekt získali 11 miliónov libier (približne 12 800 000 eur, pozn. red.), niektorí z vedeckej obce nie sú s touto myšlienkou stotožnení.

Victoria Herridge, evolučná biologička, skonštatovala, že myšlienka obnovenia arktického prostredia prostredníctvom mamutov nie je pravdepodobná, pretože vedci by museli vykonať experiment v obrovskom rozsahu.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:21