Ilustračná snímka.Pexels/cottonbro
StoryEditor

Covid silnie, lekári naznačujú, že nás čaká pandemická jeseň. Čo robiť, ak chytíš terajšie súčastné koronavírusu?

TASRpc28.07.2022., 13:00h

Päť dní si v karanténe, ďalších päť dní si musíš prekryť horné dýchacie cesty respirátorom.

Lajkuj Brainee.sk na

Počty nových potvrdených prípadov rastú naprieč Európou a Slovensko nie je výnimkou. Odborníci očakávajú výrazné zvyšovanie nakazených počas jesene a v zime. Približne u piatich percent ľudí, ktorí prekonali ochorenie covid-19, sa vyvinuli dlhodobé problémy s čuchom alebo chuťou. Medzi najčastejšie postcovidové stavy pritom patrí chronický únavový syndróm. 

Čo robiť, keď ti príde pozitívny výsledok testu? 

Po doručení pozitívneho výsledku by si mal nastúpiť do domácej izolácie, informovať o výsledku testu všetky svoje úzke kontakty, s ktorými si sa stretol dva dni pred odberom, a taktiež informovať všetky svoje úzke kontakty, s ktorými si sa stretol dva dni pred objavením prvých príznakov, upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

Izolácia pritom trvá päť dní od dátumu odobratia vzorky s pozitívnym výsledkom. Po ukončení izolácie je každá osoba staršia ako šesť rokov povinná prekryť si ďalších päť dní na verejnosti horné dýchacie cesty respirátorom FFP2.

Subvariant BA.5 

Ministerstvo zdravotníctva SR však neočakáva v ďalšej vlne pandémie covid-19 vysoký nárast hospitalizovaných pacientov s týmto ochorením. Odborníci zároveň aktuálne nepovažujú za potrebné zavádzať celoplošné protipandemické opatrenia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Petra Lániková. 

Príznaky ochorenia covid-19 sú podľa portálu ČT24 v podstate stále rovnaké – teplota nad 37 stupňov, suchý kašeľ, nádcha, škrabanie v hrdle, dýchavičnosť, únava či nočné potenie. Ak sa však u teba objavia iné príznaky, mal by si čo najskôr kontaktovať lekára. Podľa posledných poznatkov je totiž subvariant omikronu BA.5 podobne infekčný ako doposiaľ najnákazlivejšia známa viróza, teda osýpky. 

image

Lekárovi Sabakovi došla trpezlivosť. Za šírenie klamstiev Mazureka a Uhríka žaluje stranu Republika o 100-tisíc eur

Bolesti hlavy i strata vlasov 

Medzi najčastejšie postcovidové stavy patrí chronický únavový syndróm, ktorý postihuje viac než 58 percent pacientov, v 44 percentách sú to bolesti hlavy. Pre TASR to uviedol zástupca prednostu Kliniky pracovného lekárstva a klinickej toxikológie Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice Marek Varga.

Tretím najčastejším postcovidovým stavom je porucha pozornosti (27 percent), nasleduje strata vlasov (25 percent) a dýchavica (24 percent). Poruchy chuti hlási 23 percent a stratu čuchu 21 percent ľudí. Nad 20 percent ľudí má zrýchlené dýchanie. „Menej časté sú už strata pamäti, kašeľ, porucha sluchu, napínanie na vracanie, psychiatrické depresie, úzkosti, poruchy spánku, strata hmotnosti či potenie. Vychádzame pritom z meta dát dostupných odbornej medicínskej verejnosti,“ dodal Varga.

Dlhodobé problémy s čuchom a chuťou 

Strata čuchu sa stala jedným z charakteristických príznakov nákazy koronavírusom už začiatkom pandémie. Doposiaľ však nebolo známe, ako často sa tento príznak objavuje a ako dlho pretrváva. S cieľom získať odpovede na tieto otázky vykonali vedci analýzu 18 štúdií, ktoré už boli ukončené a zahŕňali spolu 3700 pacientov.

V novej štúdii tak vedci zistili, že aj šesť mesiacov po prekonaní covidu môže pretrvávať strata čuchu u 5,6 percenta pacientov a strata chuti u 4,4 percenta. Nie je však jasné, či tieto údaje platia pre ľudí, ktorí sa z ochorenia zotavili úplne alebo iba čiastočne. Vyplýva to z najnovšej štúdie, publikovanej v britskom odbornom časopise The British Medical Journal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:55