Horúčavy budú len horšieUnsplash/marvin Meyer/
StoryEditor

Chladnejšie už v lete nikdy nebude. Toto sa môžeme naučiť od krajín, kde sú na horúčavy zvyknutí

kam23.07.2022., 14:00h

Extrémne horúčavy budú v nasledujúcich rokoch pokračovať a pridávať na intenzite. Čo nás môžu naučiť krajiny, ktoré s týmito teplotami bojujú dlhé roky?

Lajkuj Brainee.sk na

Naša planéta sa ohrieva a ohrieva sa rýchlejšie, ako mnohí čakali. Nie, že by sme o tom nevedeli - klimatológovia nás pred týmto scenárom varujú už celé roky, no len niektorí boli ochotní počúvať. Aj preto titulky plnia správy o historicky najvyššej teplote zaznamenanej v Spojenom kráľovstve. Tá sa vyšplhala na 40,3 °C.

Ani Slovensko však nezaostáva. Ako vo štvrtok informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, v Dolných Plachtinciach teplota vystúpila na 40 stupňov. Išlo len o tretí deň v histórii meraní s takto vysokou hodnotou teploty vzduchu na našom území. Predtým sme u nás túto teplotu namerali ešte 20. júla 2007 a 8. augusta 2013.

image

Klimatológ o suchom počasí na Slovensku: Ak nezaprší, voda bude čoskoro na prídel

Ako pripomína portál The Conversation, s takýmito teplotami sa budeme musieť naučiť žiť. Pre Slovákov síce ide o niečo úplne nové, na svete sú však krajiny, kde s týmito teplotami bojujú dlhodobo. Doktorandka Chloe Brimicombe v oblasti klimatických zmien a zdravia na University of Reading prišla so štyrmi návrhmi, ktoré by sme mali implementovať do našich životov.

1. Poludňajšia pauza

„Európska siesta má svoj pôvod v Španielsku, kde si pracovníci oddýchli, aby unikli denným horúčavám, ale má tiež spojenie s Rimanmi v Taliansku, ktorí si tiež popoludní našli čas na oddych,” hovorí Brimicombe. Hoci si 60 % Španielov už siestu nerobí, prestávku uprostred dňa praktizuje mnoho krajín na celom svete.

image

Teplomer ukazuje 40 stupňov

Tasr/frank Rumpenhorst/Tasr

„Vyhnete sa tak práci v najteplejšej časti dňa. Poskytnutie času na krátke 30-minútové zdriemnutie môže tiež prospieť nášmu zdraviu a pohode, a dodať nám energiu na zvyšok dňa,” dodáva.

2. Vhodné oblečenie

To, čo si oblečieme, má veľký vplyv na to, ako sa vieme ochladiť. A pomáha tomu hlavne voľné oblečenie svetlých farieb. Oblečenie mení spôsob, akým sa pot z tela stráca a ako získavame alebo strácame teplo z faktorov, ako je vietor a slnko.

„Príklady, ktoré fungujú dobre, možno nájsť po celom svete. Thawb alebo tobe je tradičný odev zo Spojených arabských emirátov a iných častí Blízkeho východu a severnej Afriky. Predpokladá sa, že prúdenie vzduchu okolo tohto odevu ochladzuje nositeľa.”

image

Mýty a fakty o horúčavách: Naozaj uškodí pohár ľadovej vody a ochladí štipľavé jedlo?

Medzi ďalšie miesta s chladivým tradičným oblečením patria sárí a dhóti pre mužov v Indii, a odevy kente a oubou z afrických krajín v oblasti Sahelu vrátane Ghany.

3. Cvičenie

Cvičenie uprostred horúčav môže znieť ako ten najhorší možný nápad. Zároveň je ale cvičenie dôležité na to, aby sme zostali zdraví. Pre tých, ktorí vonku behávajú, sa napríklad v Austrálii odporúča, aby vonkajšie športové aktivity vykonávali večer alebo ráno, pretože ide o najchladnejšie časti dňa.

„Tehotné ženy sú jednou skupinou, o ktorej sa predpokladá, že je citlivá na extrémne horúčavy, a v jednom momente sa im odporúčalo necvičiť v horúcich krajinách. Existujú však dôkazy, že tehotné ženy môžu cvičiť až 45 minút pri teplote do 32 °C s vlhkosťou,” vysvetľuje Brimicombe.

image

Horúčavy

Tasr/arne Dedert/Tasr

4. Projektovanie budov

Ak chceš mať doma príjemne, musíš dosiahnuť prúdenie chladného vzduchu v horúcom počasí. „Dobrým príkladom je medzinárodné letisko Mactan Cebu na Filipínach. Otvorený, zvlnený dizajn poskytuje maximálny priestor pre prúdenie vzduchu okolo budovy a umožňuje stúpanie horúceho vzduchu.”

V krajinách Perzského zálivu je zase typické, že medzi budovami sú len malé a úzke uličky, aby bola plocha čo najmenej vystavená slnku. Okrem toho v tejto oblasti nemajú veľké okná, pretože tie prepúšťajú viac slnka a skôr sa cez ne vyhreje priestor. V niektorých krajinách južnej Európy napríklad vidíte okenice na vonkajšej strane okien. Tie pomáhajú absorbovať slnečné svetlo, čo ochladzuje vnútro. 

image

Veľký sprievodca extrémnym počasím: Čo to je a ako súvisí s klimatickou zmenou?

Hoci tieto praktiky z teplejších krajín môžu použiť chladnejšie krajiny na zníženie účinku tepla, je dôležité si uvedomiť, že vlny extrémnych horúčav sa vyskytujú aj v regiónoch, z ktorých sme v tomto článku čerpali inšpiráciu. Nedávne rekordné teploty v Indii a Pakistane viedli k odumieraniu plodín a zvýšeniu úmrtnosti.

„Vzhľadom na túto skutočnosť svet potrebuje globálny systém včasného varovania pred vlnami horúčav a investície do infraštruktúry, ako aj pokračovanie v práci na riešení zmeny klímy,” dodáva na záver Brimicombe.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:03