Vedci premieňajú mŕtvych pavúkov na roboty.Unsplash/ed Van Duijn/
StoryEditor

Scenáre, ktoré si videl len v zlých filmoch, sa stávajú realitou. Vedci vytvárajú z mŕtvych pavúkov funkčných robotov

Alexandra Ševčíková28.07.2022., 12:00h

Áno, znie to desivo, no pre vedcov to je veľký krok vpred.

Lajkuj Brainee.sk na

Na prvý pohľad to znie ako premisa hororového filmu. Avšak nie je to žiadne sci-fi. Postgraduálna študentka Faye Yap v spolupráci s kolegom inžinierom Danielom Prestonom objavila spôsob, ako využiť nohy mŕtvych pavúkov, píše portál Unilad.

Pýtaš sa prečo? Ukázalo sa, že to nie je na vystrašenie ľudí, ako by si možno predpokladal, ale pre veľkú praktickosť končatín tohto hmyzu. Pavúky totiž dokážu uchopiť malé, jemné predmety nohami, a to bez toho, aby ich zlomili. To sa dá využiť napríklad pri opravách mikroelektronických zariadení.

image

Dodali ešte, že celý proces od vloženia ihly až po aplikáciu lepidla a vytvorenie plne funkčného chápadla, možno vykonať za približne desať minút.

Necrobotics: Biotic Materials As Ready-to-use Actuators/

Spôsob, akým fungujú nohy pavúka, je pomerne zložitý. Preto je takmer nemožné ho replikovať pomocou umelých modelov. Preto sa rozhodli vedci využiť nohy už existujúceho pavúka s niekoľkými mechanickými vylepšeniami. Získali týmto to najlepšie z oboch svetov.

Tento pre niekoho možno nehumánny typ robotiky sa nazýva nekrobotika a posilňuje prirodzené mechanizmy pavúka. Ak si sa teda niekedy zamýšľal, ako dokáže tento drobný hmyz uchopiť pre neho ťažké materiály s takými malými nohami, je to preto, že „pavúk predĺži každú nohu aktívnym stiahnutím svalov v hlavohrudi, aby zvýšil svoj hydraulický tlak.“

Robotický systém potom využíva tento existujúci mechanizmus, ktorého výsledkom je jeden z najcitlivejších robotov, akého sme kedy videli. Navyše je to podľa vedcov obrovský krok vpred. „Koncept nekrobotiky navrhovaný v tejto práci využíva jedinečné návrhy vytvorené prírodou, ktoré môžu byť komplikované alebo dokonca nemožné umelo replikovať,“ píšu vo svojom vedeckom článku.

image

Chladnejšie už v lete nikdy nebude. Toto sa môžeme naučiť od krajín, kde sú na horúčavy zvyknutí

Navyše hovoria o tom, že okolo je veľa mŕtvych pavúkov a ešte k tomu sa samé rozložia. Práve preto to podľa nich môže byť budúcnosť. Takéhoto robotického pavúka je navyše veľmi jednoduché vyrobiť, ak máš teda potrebný elektrický systém. „Výroba nekrorobotického chápadla vyžaduje iba jeden jednoduchý krok: vloženie ihly do oblasti hlavohrude zosnulého pavúka a pripevnenie ihly k telu pavúka lepidlom, aby sa vytvorilo hermetické tesnenie,“ vysvetľujú výskumníci.

Dodali ešte, že celý proces od vloženia ihly až po aplikáciu lepidla a vytvorenie plne funkčného chápadla, možno vykonať za približne desať minút.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:29