Ako odhaliť klamáraPexels/Andrea Piacquadio
StoryEditor

Ako odhaliť klamára. Takto jednoducho zistíš, kto ťa vodí za nos

Lukáš Kovalčík17.05.2022., 13:30h

S klamstvami sa väčšina z nás stretáva často, avšak nie vždy je ľahké ich rozoznať. Vedci však prišli na pozoruhodnú metódu.

Lajkuj Brainee.sk na

Mal si niekedy podozrenie, že ti niekto klame rovno do očí, no nevedel si to dokázať? Vedci na základe novej štúdie radia, že vtedy treba dotyčnú osobu rozptýliť.

Dôkazy naznačujú, že klamanie je kognitívne náročnejšie (pamäť, pozornosť, reč, rýchlosť myslenia…) ako hovorenie pravdy. A presne tento fakt ti hrá do karát.

Rozptýlenie

„Náš výskum ukázal, že pravdy a klamstvá môžu znieť rovnako vierohodne, pokiaľ klamári dostanú dobrú príležitosť premýšľať, čo povedať,“ hovorí psychológ Aldert Vrij z University of Portsmouth vo Veľkej Británii.

„Keď je však menej príležitosti na premýšľanie, klamstvá často vyjdú na povrch," tvrdí vedec.

image

Ako odhaliť klamára

Unsplash/Hal Gatewood

Štúdia vysvetľuje, že klamári na svoje lži musia vyvinúť dostatočné kognitívne úsilie. Ak ich však v rovnakej chvíli rozptýliš, ich mozog bude musieť spracovať aj nové podnety, a ich klamstvá budú oveľa evidentnejšie.

image

Ohrozená turistická sezóna? V dovolenkovom raji Slovákov sa vyrojili medúzy

Musíš však splniť jednu podmienku. Keď sa budeš snažiť klamára rozptýliť nejakou úlohou, musí ju považovať za dôležitú, inak si vyberie klamstvo. Píše web ScienceAlert

Experiment s pohovormi

Do psychologického experimentu sa zapojilo 164 ľudí, ktorí vyjadrili svoje názory na aktuálne spoločenské témy. Potom ich rozdelili do dvoch skupín na falošné pohovory. Všetci boli poučení, aby buď hovorili pravdu o svojich názoroch, alebo o nich klamali. 

Neskôr tieto dve skupiny rozdelili na tri podskupiny. Jedna tretina z nich dostala ďalšiu úlohu a oznámili im, že je veľmi dôležitá na zvládnutie pohovoru. Ďalšia skupina tiež dostala úlohu, no nikto im nepovedal, či je dôležitá, a posledná skupina úlohu vôbec nedostala.

Dve spomínané podskupiny dostali za úlohu, zapamätať si sedemmiestne registračné číslo auta. Na konci každého rozhovoru anketár zoradil to, čo počul od účastníkov štúdie do niekoľkých oblastí, vrátane hodnovernosti toho, čo hovorili. 

image

Ako odhaliť klamára

Unsplash/Amy Hirschi

„Najviac diagnostických rozdielov medzi tým, kto hovorí pravdu a hovorí, je v hodnovernosti, bezprostrednosti, priamosti a jasnosti,“ píšu vedci v publikovanom článku

Výsledky zodpovedali tomu, čo výskumníci očakávali, hoci rozdiely medzi skupinami neboli veľké, boli viditeľné.

image

Na tvári nemáš iba nos či ústa. Chováš si na nej tisíce roztočov

 

Klamstvo vyžaduje úsilie

Klamstvo totiž zahŕňa vymýšľanie si detailov, snahu nenechať sa zaskočiť týmito fiktívnymi detailmi, aby klamstvo vyzeralo čo najviac uveriteľne. To všetko vyžaduje veľa úsilia.

Autori štúdie upozorňujú, že zatiaľ ide o počiatočné zistenia, ktoré si vyžadujú hlbší výskum. Faktom všal ostáva, že multitasking klamárom zamotáva hlavu.

image

Ako odhaliť klamára

Unsplash/Sigmund

Na dosiahnutie výsledkov v odhaľovaní klamárov je však potrebné, aby dotyčná osoba brala úlohu vážne. Musí to byť buď podstatná úloha, alebo niečo, čo musí vykonať ihneď, no nezbaví sa úlohy „v sekunde“. Napríklad riadenie auta, alebo držanie predmetu v rukách.

Samozrejme, vždy bude existovať množstvo ďalších premenných, ktoré je potrebné zohľadniť, v neposlednom rade aj to, že niektorí ľudia vedia klamať oveľa lepšie ako iní. Napriek tomu je to zaujímavý spôsob, ako sa pokúsiť ukázať „klamstvá v priamom prenose“. Nepotrebuješ na to žiadny detektor lži, a môžeš si to s trochou úsilia vyskúšať aj sám.

Vieme, môže to pôsobiť trochu bizarne, keby si sa tieto poznatky snažil vyskúšať v reálnom živote, avšak ak máš podozrenie, že ti niekto určite klame a chceš ho prichytiť „pri čine“, určite to stojí za pokus.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 15:12