Joseph Pistone ako Donnie BrascoWikipedia/federal Bureau Of Investigation/
StoryEditor

Jeden muž dostal na kolená mafiu v New Yorku. Príbeh tajného agenta s krycím menom Donnie Brasco

Miroslav Kamody16.05.2022., 16:00h

Byť tajným agentom znamenalo, že aj jedna malá chyba mohla znamenať smrť. Joseph Pistone však nezlyhal a dodnes patrí k najznámejším agentom FBI.

Lajkuj Brainee.sk na

Tajných agentov poznáme hlavne z filmového plátna či streamovacích platforiem. Táto profesia však existuje aj v skutočnosti a človek musí preukázať ohromné schopnosti na to, aby ju mohol vykonávať. Nie každý však bol ich fanúšikom. Najznámejší riaditeľ FBI J. Edgar Hoover, ktorý zomrel v roku 1972, bol zásadne proti tomu, aby jeho agenti pracovali v utajení. Dôvod bol jednoduchý - obával sa, že agenti sa stanú skorumpovanými.

Štyri roky po jeho smrti sa však úlohy tajného agenta zhostil Joseph Dominick Pistone. Tomu sa podarilo presvedčiť celú FBI o tom, že používanie tajných agentov namiesto výlučného spoliehania sa na informátorov, bolo kľúčovým nástrojom na odhaľovanie zločincov a presadzovanie práva. Pistoneho meno ti možno nič nehovorí, no keď sa povie Donnie Brasco, už spozornejú viacerí. Takto vyzeral príbeh muža, ktorý inšpiroval rovnomenný film s Al Pacinom a Johnny Deppom.

image

Talianska polícia zatkla v Ríme 43 osôb podozrivých z príslušnosti k mafii

Jeden muž verzus päť mafiánskych rodín

Pistone sa narodil v 1939 v Pensylvánii, no jeho predkovia pochádzali z Kalábrie a Sicílie. Vyrastal v New Jersey, kde v roku 1965 získal aj titul z antropológie. Pracoval ako učiteľ, no školu veľmi rýchlo vymenil za Úrad námornej spravodajskej služby. V roku 1969 zložil prísahu FBI a prevelili ho na Floridu. O päť rokov neskôr sa dostal až do New Yorku, kde pracoval v jednotke nákladných áut a únosov. V tom čase v New Yorku žilo päť hlavných mafiánskych rodín – Bonanno, Gambino, Colombo, Genovese a Lucchese.

Keďže bol zručný pri šoférovaní kamiónov a buldozérov, zverili mu prácu v utajení. Pre tajnú operáciu mu vytvorili falošnú identitu Donalda „Donnieho” Brasca, ktorá zahŕňala povesť drobného zlodeja šperkov. Pistone bol perfektnou voľbou, pretože vedel plynule po taliansky a vzhľadom na svoj pôvod poznal nielen históriu Sicílie, ale aj mafiánske výstrednosti. Pistone musel myslieť, rozprávať a konať ako gauner. Dokonca študoval šperkárstvo, aby bola jeho lož dokonalá.

image

Joseph Pistone ako Donnie Brasco

Wikipedia/federal Bureau Of Investigation/

Krycie meno Donnie Brasco

Jedného dňa sa v newyorskej štvrti Little Italy objavil cudzinec a outsider Donnie Brasco, ktorý sa postupne stretával s množstvom mafiánov a získaval si ich dôveru. Bol nútený odlúčiť sa od rodiny a FBI vymazala jeho meno a spis z úradných zoznamov. Každému, kto zavolal a chcel ho k telefónu, bolo povedané, že tam nikto s týmto menom nikdy nepracoval.

„Bola to neuveriteľne nebezpečná práca. Pri hraní svojej úlohy mohol byť Pistone videný s nesprávnou osobou alebo ho mohol spoznať niekto, koho poznal. Jeho rôzne nahrávacie zariadenia mohli byť odhalené alebo zničené a odovzdané. Najmenšia chyba alebo nehoda ho mohla stáť život. Jeho misia bola taká tajná, že o nej vedela len hŕstka v FBI,” píše sa na oficiálnom webe FBI. Celá operácia mala trvať šesť mesiacov, nakoniec sa natiahla na päť rokov.

Pistone čoby Donnie Brasco sa dostal k skupine Jillyho Greca z rodiny Colombovcov, ktorá sa podieľala hlavne na únosoch a lúpežiach. Po šiestich mesiacoch už bol v rodine Bonanno. Prešiel hneď niekoľkými „nadriadenými” a medzi mafiánmi si získal dôveru. Zverili mu King's Court Bottle Club na Floride, kde spolupracoval s ďalším agentom FBI pracujúcim v utajení ako Tony Rossi. Ako však pribúdali vraždy a zatknutia, misia sa stávala čoraz nebezpečnejšou.

Ohromné výsledky

Dominick „Sonny Black” Napolitano, s ktorým roky spolupracoval, prišiel za Brascom s tým, že má zavraždiť syna Alphonsa „Sonnyho Reda“ Indelicata, Anthonyho „Bruna“ Indelicata, ktorý v minulosti len tesne unikol smrti. FBI preto nariadila ukončenie operácie, aj keď Pistone chcel pokračovať a stať sa riadnym členom mafie, aby sa dostal čo najvyššie v jej hierarchii. Všetko sa skončilo 26. júla 1981. Po jeho odchode agenti oznámili Napolitanovi, že jeho dlhoročným spolupracovníkom bol agent FBI.

Operácia poskytla FBI okno do vnútorného fungovania mafie. Vedelo sa o kompletnom fungovaní rodiny Bonanno (a v menšej miere do niektorých ďalších rodín), a to nielen v New Yorku, ale aj na Floride, v Michigane a iných mestách. Federálna agentúra z prvej ruky vedela, čo sa deje a podľa akých pravidiel mafiáni hrajú. Všetko to viedlo k viac ako 200 obvineniam a 100 odsúdeniam.

Tajný život

Na základe tejto akcie sa stali tajní agenti štandardom v FBI. Práve vďaka nim sa podarilo infiltrovať do veľkých zločineckých podnikov, zlikvidovať ich a zasadiť tvrdú ranu mafii v Spojených štátoch. A čo samotný Pistone? Ten dostal smiešny bonus vo výške 500 dolárov a povedal: „Môj zámer v tom všetkom bolo dať ľudí do väzenia, nie ich nechať zabiť“. V roku 1986 sa rozhodol rezignovať. Svoje zážitky opísal v knihe Donnie Brasco: Môj tajný život v mafii, na základe ktorej bol neskôr natočený aj film.

Žije na neznámom mieste so svojou manželkou Maggie a ich tromi dcérami pod falošnými menami. Pistone bol aktívny ako autor a konzultant pre celosvetové orgány činné v trestnom konaní vrátane Scotland Yardu a bol povolaný svedčiť pred Senátom Spojených štátov ako expert na organizovaný zločin. Objavil sa vo viacerých reláciách, slúžil ako odborný poradca a venoval sa písaniu kníh, v ktorých sa často vracal k tomuto prípadu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:19