Obezita je globálnym problémomUnsplash/towfiqu Barbhuiya/
StoryEditor

Experimentálny liek prekonal všetky očakávania. Priniesol rekord v chudnutí, niektorí zhodili desiatky kíl

kam14.05.2022., 15:00h

Niektorým ľuďom sa podarilo schudnúť viac ako 20 kíl. Netreba však zabúdať na úskalia, ktoré schvaľovanie nového lieku prináša.

Lajkuj Brainee.sk na

Možno to na prvý pohľad znie ako ďalšia senzácia, no v skutočnosti ide o odbornú klinickú štúdiu, ktorá dáva nádej každému, kto má problémy s chudnutím. Experimentálny liek, ktorý sa klinicky skúma kvôli jeho účinkom na telesnú hmotnosť u obéznych ľudí, priniesol účastníkom štúdie rekordný úbytok hmotnosti. Spoločnosť stojaca za týmto liekom dokonca tvrdí, že výsledky sú na rovnakej úrovni ako chirurgické zákroky.

Game-changer

Ako píše portál ScienceAlert, liek Tirzepatid vyvinutý americkou farmaceutickou spoločnosťou Eli Lilly and Company, je injekcia, ktorá sa aplikuje raz týždenne. Keď sa dostane do tela, podporuje chudnutie napodobňovaním účinkov prirodzených hormónov nazývaných inkretíny. Tieto hormóny znižujú hladinu cukru v krvi po tom, čo jeme, okrem toho, že regulujú metabolické procesy súvisiace s trávením.

image

Schudnúť chcú mnohí z nás

Unsplash/i Yunmai/

Tirzepatid, ktorý ešte čakajú ďalšie klinické štúdie pred uvedením na trh, je liek, obsahuje aj zložku, ktorá je základom antidiabetického lieku semaglutid, ktorý bol schválený v Spojených ako liek na chudnutie v roku 2021. Takéto schválenie sa už niekoľko rokov nestalo a preto ide o veľkú vec. Tento súhlas bol udelený na základe výsledkov opísaných ako „game-changer“ na chudnutie, ale zdá sa, že Tirzepatid by mohol priniesť ešte lepšie výsledky.

Do tretej fázy prebiehajúcej klinickej štúdie bolo zaradených 2 539 účastníkov s nadváhou a obezitou. Tí v priebehu 72 týždňov dostávali buď Tirzepatid alebo placebo a museli dodržiavať nízkokalorickú diétu a zvyšovať úroveň fyzickej aktivity. Pretože, aj keď sa to zdá niekomu nemysliteľné, skutočne nestačí len sedieť doma a dúfať, že kilá pôjdu s podporou medicíny dole. 

Skvelé výsledky

Tirzepatid bol podávaný v jednej z troch rôznych dávok (buď 5, 10 alebo 15 miligramov v týždennej injekcii), ale všetky tri skupiny zaznamenali významné úrovne straty hmotnosti. Pri najvyššej dávke (15 mg) účastníci zaznamenali priemernú redukciu hmotnosti o 22,5 percenta svojej telesnej hmotnosti (24 kg), zatiaľ čo dávka 10 mg dosiahla 21,4 percentnú stratu hmotnosti (22 kg) a pri 5 mg zaznamenali 16-percentné zníženie telesnej hmotnosti (16 kg).

image

Keď sa ti minie, zabi sa. TikTokom sa šíri nebezpečná výzva s balzamom na pery

Pre porovnanie, skupina s placebom stratila iba 2,4 percenta svojej telesnej hmotnosti (2 kg). „Tirzepatid je prvým skúšaným liekom, ktorý v štúdii fázy 3 dosiahol v priemere viac ako 20-percentný úbytok hmotnosti,“ hovorí lekár klinického výskumu Jeff Emmick, viceprezident vývoja produktov spoločnosti Lilly.

Zatiaľ čo výsledky ešte neboli recenzované, Lilly hovorí, že v budúcnosti budú predložené na posúdenie. Medzitým prebiehajú ďalšie klinické štúdie, ktorých výsledkov sa dočkáme v roku 2023. Už teraz je však známe, že Tirzepatid si nerozumie úplne s každým. Niektorí účastníci v skupine s Tirzepatidom zaznamenali nežiaduce účinky, medzi ktorými jasne dominuje nevoľnosť a hnačka. Tá sa dokonca vyskytla u 18,7–23 percent účastníkov. Niektorí zase mali zápchy či vracali, a to dokonca až tak, že sa rozhodli štúdiu opustiť.

Cena, ktorá dokáže odradiť

Ďalšou prekážkou, v prípade úspešného schválenia, je cena. Semaglutid, vyššie spomínaný liek, predávaný pod názvom Wegovy sa predáva za viac ako 1 300 dolárov (1250 eur) mesačne a len veľmi málo pacientov si ho môže dovoliť, najmä keď sú lieky z tejto kategórie len zriedka hradené zo zdravotného poistenia. „Lieky samotné sa zdajú byť skvelé, ale Wegovy je drahý a ostatné budú pravdepodobne tiež,” povedal pre Gizmodo výskumník v oblasti neurovedy a obezity Stephan Guyenet.

image

Chudnutie

Unsplash/huha Inc./

To platí najmä v Spojených štátoch, kde Wegovy stojí asi štyrikrát viac ako v iných krajinách. Hlavnou otázkou sa teda stáva prístup. Odhliadnuc od ekonomiky, pôsobivé výsledky týchto liekov však naznačujú, že by sme čoskoro mohli transformovať liečbu obezity – komplexného a globálneho problému, ktorý odolávala našej kontrole už desaťročia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 23:08