Tiež sa ti občas rozbúši srdce? Ak si žena, žiadne prekvapenie.Srdce ti bije rýchlejšie ako mužom. Tento orgán vykoná za život až 300 miliárd úderov a prepumpuje asi 180 miliónov litrov krvi. Aorta, do ktorej srdce pumpuje okysličenú krv, má priemer skoro ako záhradná hadica.V tele sa nachádza 100 000 km tepien, žíl a vlásočníc (dvakrát viac, než meria obvod Zeme).Facebook/Smart Management Academy
StoryEditor

Zázraky ľudského tela: Blaschkove čiary či modrá pleť. Zaujímavosti, ktoré si určite nevedel

TinaiDnes02.04.2022., 09:00h
Myslíš si, že svoje telo poznáš dokonale? Dovoľ, aby sme ťa vyviedli z omylu.
Lajkuj Brainee.sk na

Telo je nesmierne zložitý stroj, ktorý obsahuje tisíce malých „ozubených koliesok“, o ktorých nemáš ani tušenia. Všetky však spoločne tvoria dokonalý stroj.

Naša telesná schránka, ani po rokoch výskumov neprestáva prekvapovať. Brainee ti prináša top zaujímavostí ľudského tela.

Kyselina v žalúdku rozpustí aj žiletku

Určite vieš o tom, že žalúdok používa na trávenie žalúdočné kyseliny. Zrejme ťa však prekvapí, že sú schopné rozložiť nielen potravu, ale pokojne rozpustia aj žiletku, také sú silné. Píše portál iDNES.cz.

Kyselina Žalúdok Twitter/David Navarrete

​Preto sa steny žalúdka každé tri dni obnovujú, inak by kyseliny nakoniec strávili aj samotný žalúdok. Ten má, mimochodom, vážne čo robiť. Priemerný človek zje totiž za život cca 30 ton potravy. Viac zaujímavosti o ľudskom tele, nájdeš v našej galérii.

Tajomstvo pruhovanej kože

Veľmi vzácny a doposiaľ nevysvetlený syndróm opísal v roku 1901 nemecký lekár Alfred Blaschko, podľa ktorého bola choroba pomenovaná Blaschkove čiary.

Blaschkove čiary Choroba Facebook/Irene Pekurovsky

​Títo pacienti majú na svojom tele viditeľné pruhy zložené do zvláštnych obrazcov: na chrbte do tvaru písmena V, na hrudi a bokoch do písmena S. Pruhy nemajú spojitosť s nervovým, svalovým ani lymfatickým systémom.

Čo ešte (možno) nevieš?

• Mozog je utváraný až 100 miliardami neurónov. Nervové impulzy sa z mozgu a späť pohybujú rýchlosťou 270 km/h.

• Ľudské telo tvorí 600 svalov. Najsilnejším je jazyk a najrýchlejším očný sval, vďaka ktorému žmurkajú viečka, pričom ženy žmurkajú až dvakrát viac ako muži.

• Ľudia, ktorí trpia zápalmi ďasien, sú dvakrát viac ohrození infarktom. Najčastejšia doba infarktov nastáva ráno medzi ôsmou a deviatou, najrizikovejší deň v týždni je pondelok.

Dieťa Modré oči Pexels/Polina Tankilevitch

​• Denne zaniknú 2 milióny červených krviniek. Životnosť jednej červenej krvinky je 120 dní.

• Na každom centimetri štvorcovom tela sa nachádza zhruba 5 miliónov baktérií.

• Ženy spaľujú tuk pomalšie ako muži (to je teda pekná nespravodlivosť).

• Deti sa vždy rodia s modrými očami.

• Po šesťdesiatke chrápe 60 percent mužov a zhruba 40 percent žien.

Viac zaujímavosti, nájdeš v našej galérii.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 16:14