LiekPexels/Polina Tankilevitch/Twitter/galaazur
StoryEditor

POZOR Lekári upozorňujú na nárast prípadov otráv bežným liekom. Máš ho doma aj ty

kov31.03.2022., 13:00h
Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v posledných dňoch prijali štyri deti, ktoré sa úmyselne intoxikovali liekmi. Môže za tým byť nebezpečná výzva na sociálnych sieťach.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Oddelení urgentného príjmu počas minulého týždňa zdravotníci prijali štyri deti úmyselne intoxikované liekmi s obsahom paracetamolu, prípadne v kombinácii s inými liekmi. 

„Tri deti, ktoré užili paracetamol v toxickej dávke, po liečbe na expektačných lôžkach museli byť hospitalizované. Jedno z detí po liečbe na expektačných lôžkach urgentného príjmu bolo prepustené do domácej starostlivosti," informuje NÚDCH na svojej stránke na Facebooku.

Paracetamol

Účinná látka Paracetamol sa nachádza napríklad v liekoch Coldrex, Paralen či Panadol. Vo vysokých dávkach však môže viesť ku zlyhaniu pečene, ktoré môže skončiť smrťou.

,,Intoxikácia paracetamolom je nebezpečná v tom, že v úvode nemusia byť prítomné žiadne symptómy, k ich rozvoju môže prísť až po 24 hodinách, čo už je moment, kedy pečeň môže byť natrvalo poškodená,“ hovorí MUDr. Jakub Gécz, lekár urgentného príjmu.

Príznaky otravy sú prevažne gastrointestinálne – bolesti brucha, pocit na vracanie, vracanie. Niekedy deti užijú paracetamol aj v kombinácii s inými účinnými látkami, napríklad kofeínom, kedy hrozí aj otrava kofeínom. Jej symptómy sú búšenie srdca, závrate, kŕče, poruchy vedomia a iné príznaky. 

Bolesť Bolesť brucha Unsplash/Sasun Bughdaryan

​Lekári upozorňujú, že úmyselné intoxikácie liekmi, prípadne v kombinácii s inými látkami, majú vo všeobecnosti stúpajúcu tendenciu a lekári ich sledujú už u detí od 12 rokov, ktoré ich užijú s úmyslom ublížiť si.

S úmyselnými otravami paracetamolom sa lekári stretávali aj v minulosti, bolo to však jedno dieťa mesačne. Presné dôvody intoxikácie nemocnica nekonkretizovala. V nedávnej minulosti sa však internetom šírili viaceré nebezpečné život ohrozujúce výzvy. A vzhľadom na vek pacientov je tento scenár reálny aj v tomto prípade.

Deštruktívne výzvy

V roku 2015 napríklad britská polícia riešila deštruktívnu výzvu, ktorá viedla deti k tomu, aby užili nadmerné množstvo paracetamolu s cieľom dostať sa do nemocnice. 

Len v minulom roku zase svet obletela tiktoková výzva „Blackout Challenge“. Pri ktorej sa deti mali nahrávať a povzbudzovať pri škrtení. 

Viacero detí na to doplatilo životom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 11:54