Pexels/David Fagundes
StoryEditor

Vieme, čo z teba robí nudného človeka. Ak máš túto prácu a tieto koníčky, máš poriadnu smolu

kam27.03.2022., 12:00h
Má nudnú prácu, nudné koníčky, no aj tak sa za teba snaží dopĺňať každú druhú vetu a mudruje o všetkom možnom. Pozri sa, ako vyzerá typický nudný človek a ako ho vníma spoločnosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Nie každý človek je rovnaký. Niekto miluje spoločnosť a spoločnosť miluje jeho, niektorí však zostávajú len pri prvej časti tejto vety. Hoci sa mnohí z nás pravdepodobne snažia zo všetkých síl zaujať, nudní ľudia sú zdanlivo všade, píše ScienceAlert.

Možno je to osoba, ktorá nikdy nedokončí príbeh správne, alebo niekto, kto ťa jednoducho nemôže prestať dopĺňať o svoje „dobrodružstvá“ pri typickom small talku. Nová štúdia sa pokúsila zistiť, čo spôsobuje, že ľudia vyzerajú nudne, a ako to ovplyvňuje naše vnímanie vo vzťahu k nudným ľuďom.

Nudný človek Unsplash/Tony Tran

Čo je najnudnejšie?

Na tento účel výskumníci požiadali viac ako 500 ľudí v piatich rôznych štúdiách, aby zoradili tie najstereotypnejšie nudné vlastnosti, koníčky a zamestnania, s ktorými sa stretli. „Bohužiaľ, niektorí ľudia sú vnímaní ako nudní,“ píše vo svojom článku tím, ktorý vedie výskumník psychológie z University of Essex Wijnand Van Tilburg.

„Výsledky naznačujú, že stereotypizácia ako nuda môže mať podstatné negatívne medziľudské dôsledky.“ V prvých dvoch štúdiách, ktoré zahŕňali celkovo 463 ľudí, tím požiadal účastníkov, aby si napísali zoznam nudných funkcií a potom ich zoradili.

Najnudnejšie zamestnania a koníčky

Dobrovoľníci zaradili analýzu údajov, účtovníctvo, dane/poistenie, upratovanie a bankovníctvo medzi päť najnudnejších zamestnaní, zatiaľ čo medzi najnudnejšie koníčky patril spánok, náboženstvo, sledovanie televízie, pozorovanie zvierat a matematika.

Keď sa pýtali na charakteristiky stereotypných nudných znakov, ľudia nominovali atribúty ako nemať žiadne záujmy, zmysel pre humor, byť bez názoru alebo sa trochu sťažovať. „Čím typickejšie črty stereotypnej nudy popisovali človeka, tým viac bol človek vnímaný ako nudný,“ píše tím.

​Aj keď je v podstate zábavné vymýšľať tých najnudnejších ľudí, ktorých si možno predstaviť, tí, ktorí sa vidia vo vyššie uvedených črtách, sa môžu v spoločenských situáciách dosť popáliť.

Smutné zistenia

V ďalších dvoch štúdiách, ktoré tím vykonal ako prezentovanie opisov imaginárnych ľudí podľa „nudných charakteristík“ zistených v prvej štúdii (vrátane prídavných mien ako „nevzdelaný“ alebo „má monotónny hlas“), nudní ľudia boli považovaní za nedostatočne vrúcnych a sociálne kompetentných.

Ešte horšie je, že v poslednej štúdii účastníci na otázku, akou sumou by museli byt finančne kompenzovaní za trávenie času so „stereotypicky nudným človekom“, hovorili neporovnateľne vyššie sumy, ako v prípade menej nudných ľudí. 

Zívanie Unsplash/Sander Meyer

„Vnímanie sa môže zmeniť, ale ľudia nemusia mať čas na to, aby sa porozprávali s ľuďmi s ‚nudnými‘ prácami a koníčkami, namiesto toho sa im rozhodnú vyhnúť,“ povedal Van Tilburg. „Nemajú šancu dokázať ľuďom, že sa mýlia a prelomiť tieto negatívne stereotypy.“

Ide o relatívne malú štúdiu a väčšina účastníkov žila v Spojených štátoch, takže je pravdepodobné, že na celom svete môžu byť ako nudné klasifikované rôzne zamestnania, koníčky a charakteristiky. Táto štúdia je však jednou z prvých, ktoré skúmajú stereotyp „nudných ľudí“ vo viacerých oblastiach a mať tieto informácie je dôležité, aby sme sa pokúsili tieto stereotypy prelomiť.

Ľudia odsudzujú

Tím sa napríklad pýta, prečo účastníci štúdie považovali nudných ľudí za nekompetentných, napriek tomu, že tieto atribúty spolu nesúvisia. „Myslel by som si, že účtovníci budú vnímaní ako nudní, ale efektívni a dokonalí ľudia, ktorí odvedú dobrú prácu na vašom daňovom priznaní,“ povedal Van Tilburg.

„Pravdou je, že ľudia ako bankári a účtovníci sú veľmi schopní a majú v spoločnosti moc – možno by sme sa ich mali pokúsiť nerozčúliť a nepovažovať ich za nudných!“ Výskum bol publikovaný v časopise Personality and Social Psychology Bulletin.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:31