PlavidloFacebook/Great Lakes Shipwreck Museum/Sesterská loď Nirvana
StoryEditor

Tajomná plachetnica. Potápači našli vrak lode Atlanta potopenej pri búrke pred viac ako 130 rokmi

iDnesČTK07.03.2022., 14:30h
Odborníci v severoamerickom Hornom jazere (Lake Superior) objavili 52,5 metra dlhý vrak škunera Atlanta, ktorý sa potopil pri silnej búrke pred viac ako 130 rokmi.
Lajkuj Brainee.sk na

Narazili naň potom, čo pomocou sonarovej technológie a diaľkovo ovládaných ponoriek prehľadali tisíce kilometrov štvorcových jazerného dna.

Voda na dne Horného jazera je ľadovo studená a vrak je vďaka tomu mimoriadne dobre zachovaný - viditeľné sú dokonca aj zlaté písmená s menom lode, informoval Detroit Free Press.

Vzácny vrak

„Je naozaj ozdobná a stále krásna,“ povedal Bruce Lynn, výkonný riaditeľ Historickej spoločnosti vrakov vo Veľkých jazerách. „Je vzácne nájsť vrak, ktorý tak jednoznačne prezrádza, čo je zač. A meno ‚Atlanta' je naozaj veľmi výrazné,“ dodal. Atlanta sa potopila pri búrke štvrtého mája 1891.

Vrak leží v hĺbke 200 metrov pod hladinou Horného jazera, asi 56 kilometrov od Deer Parku v okrese Luce na michiganskom Hornom polostrove. V tejto hĺbke, ktorá je mimo dosahu potápačov aj slnečného svetla, si voda udržuje teplotu okolo nuly, pri ktorej zostávajú lodné vraky dobre uchované.

Každý podobný nález ľuďom umožňuje urobiť si lepšiu predstavu o tom, aká bývala plavba po Veľkých jazerách v dobách, keď neexistovali pobrežné stráže ani moderné technológie, ktoré teraz pomáhajú predpovedať počasie či navigovať lode.

Podľa hovorcu Historickej spoločnosti Coreyho Adkinsa na palube Atlanty zahynulo päť ľudí. „Ich osudy si nezaslúžia, aby ich - inak to povedať nedokážem - spláchla voda," dodal.

Vo Veľkých jazerách je viac ako 6000 lodných vrakov, na ktorých zahynulo 30 000 námorníkov, uvádza spoločnosť. Z nich asi 550 - väčšinou doposiaľ neobjavených - je v Hornom jazere.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 12:24