Hybridy zvierat, liger, whophine a inéReprofoto:nedhardy.com
StoryEditor

Medveď pizzly či záhadný leopon. Na Zemi žijú podivné i bizarné hybridy známych zvierat

som20.02.2022., 10:00h
O ligrovi si už zrejme počul. Je to potomok samca leva a samice tigra a je najznámejším hybridom z ríše zvierat. O niečo menej známy je tigon, jeho rodičia sú v opačnom garde. Otec je tiger a mama levica. No vedel si, že existuje aj hybrid kosatky čiernej a delfína?
Lajkuj Brainee.sk na

V biológii označujeme pojmom hybrid alebo kríženec potomka zástupcov dvoch rôznych rodov, druhov alebo poddruhov rastlín alebo zvierat. My sa v našom článku pozrieme na medzidruhové hybridy zvierat. Je ich viac, ako by si možno čakal.

Wholphin

Wikimedia Mark Interrante

​Po prečítaní prvých riadkov sa určite nevieš dočkať wholphina, kríženca samca kosatky čiernej (po anglicky false killer whale) a samice delfína skákavého. Aj kosatka čierna patrí do rodiny delfínov - na rozdiel kosatky dravej, ktorú tak dôverne poznáme z filmu Zachráňte Willyho! Veď uznaj, samec kosatky dravej by bol pre samicu delfína asi priveľký oriešok.

Ale späť k wholphinom. Ide o veľmi vzácne vyskytujúcich sa hybridov. Boli údajne pozorované vo voľnej prírode, ale vidieť ich je možné najmä v zajatí. Prvý známy wholphin sa narodil v Tokijskom morskom svete v roku 1981; zomrel po 200 dňoch.

Wholphiny sú mimoriadne zaujímavým prienikom svojich rodičov. Ich koža je tmavošedá – dokonalá zmes svetlosivej kože delfína a čiernej kože kosatky. Majú tiež 66 zubov, pričom delfíny majú 88 zubov a kosatky 44 zubov.

Medveď pizzly 

Wikimedia/Corradox

​​Nie, nie je to zafúľaný polárny medveď. Medveď pizzly (hovorí sa mu aj grolar) je zriedkavo sa vyskytujúci kríženec grizzlyho a ľadového (polárneho) medveďa. Jeho označenie vzniklo spojením slov polar a grizzly. Vznik tohto medzidruhového kríženca súvisí s globálnym otepľovaním

Prvý potvrdený exemplár pizzlyho v divokej prírode bol zastrelený 16. apríla 2006 na Banksovom ostrove v Kanadskom arktickom súostroví. Zviera síce malo hustú bielu srsť ľadového medveďa, ale zároveň hnedé škvrny, hrb na chrbte a dlhé pazúry, typické pre grizzlyho. 

Prípad vtedy vzbudil značnú pozornosť médií aj kanadských úradov, pretože lovec mal povolenie na ulovenie iba ľadového medveďa a v prípade zastrelenia grizzlyho mu hrozila vysoká pokuta. DNA testy potvrdili hypotézu, že ide o kríženca – matkou uloveného zvieraťa bola polárna medvedica, otcom medveď grizzly.

Nízky počet krížencov existuje aj v zoologických záhradách, kde boli oba druhy medveďov chované spoločne, napr. v Česku, Izraeli, Rusku, Španielsku, Poľsku alebo Nemecku.

Potomkovia polárnych medveďov a grizlyho sú neplodní.

Liger

Wiki/Maxitup16

​​Poďme sa pozrieť na mačičky. Potomok samca leva a samice tigra, liger, je pravdepodobne najznámejším krížencom mačkovitých šeliem. Zároveň je aj najväčší. Ligere sú zvyčajne oveľa väčšie ako jeden z rodičov. Najväčší neobézny liger na svete váži 450 kilogramov a ten najťažší, aký bol kedy zaznamenaný, vážil údajne viac ako 700 kg.

Prekvapujúco sa ligre môžu množiť. To je u hybridných druhov neobvyklé. Ligre sú plodné a môžu sa páriť s inými ligrami, levmi alebo tigrami. Avšak plodné sú iba samice. Plodné hybridy vytvárajú veľmi zložitý problém vo vede, pretože to porušuje pravidlo z konceptu biologických druhov – že dva samostatné druhy by nemali byť schopné plodiť a mať plodné potomstvo.

V septembri 2012 ruská Novosibirská zoologická záhrada oznámila narodenie „liligera “, potomka ligerskej matky a levieho otca. Mláďatko dostalo meno Kiara. Potomkovia otca tigra a matky ligrice sa nazýva tiliger.

Rovnako pri tigonovi, liger žije iba v zajatí, pretože levy a tigre vo voľnej prírode neobývajú rovnaké oblasti. Historicky sa však ázijský lev a tiger bengálsky vyskytovali v niektorých ázijských krajinách a existujú legendy o ich krížencoch.

Tigon

Wikimedia/The bellman

​Nikto ti nemôže vyčítať, že si myslíš, že tigon by mal byť v podstate presne tým istým zvieraťom ako liger. Koniec koncov, obaja sú zmesou levov a tigrov. Keď sa však samček tigra spári so samicou leva, výsledným potomkom je tigon.

Tigony sú oveľa menšie ako ligeri a majú tendenciu byť menšieho vzrastu ako obaja ich rodičia. Zvyčajne vyzerajú skôr ako ich tigrí otcovia, ale majú vlastnosti svojich levích matiek, ako je schopnosť revu a láska k socializácii.

Leopon

Youtube/LifeGems

​Pri veľkých mačkách ešte ostaneme. Leopony sú krásne a nezvyčajné hybridy, ktoré vznikli spojením samca leoparda a samice leva. Tento kríženec bol výsledkom pokusov v zoologických záhradách, predovšetkým v Japonsku, ale aj v Indii, Nemecku, USA či Taliansku. Jeho prípadný výskyt vo voľnej prírode je považovaný za extrémne vzácny, hoci existujú aj takéto správy.

Leoponi sú väčšie ako leopardy. Ich hlava sa podobá na leviu, zvyšok tela sa skôr ponáša na leoparda. Majú chvost zakončený chumáčikom chlpov a hnedé škvrny na tele. Ako leopard vie dobre šplhať a tiež im nevadí voda. Sú sterilné. Môžu sa dožiť aj dosť vysokého veku, zaznamenané maximum je 24 rokov. 

Jaglion

Ďalším úžasným a zaujímavým hybridom veľkých mačiek je jaglion, ktorý vzišiel z párenia samca jaguára a samice leva.

O jaglionoch sa toho veľa nevie preto, že ich nie len veľa. Neúmyselným párením čierneho jaguára a levice však vznikli dve jagliónie mláďatá, o ktorých sa vie. Samec menom Tsunami má sfarbenie leva a vzory jaguára a má úchvatnú tmavosivú srsť s čiernymi škvrnami vďaka dominantnému génu melanínu.

​​Zedonk

Wikimedia/uknown

​​Zedonk je kríženec, ktorý vzniká krížením zebry so somárom. Zedonk je svetlohnedé zviera s jemnými pásikmi a stojacou čiernou hrivou. Podobne ako mul alebo mulica sa už zedonk nemôže rozmnožovať, čo je spôsobené nepárnym počtom chromozómov.

Technicky je zebroid v skutočnosti hybridom zebry a akéhokoľvek druhu koňovitých. Pri spárovaní s koňom sa výsledok nazýva „zorse“.

Hybridy zebry sú zvyčajne neplodné a párovanie je zriedkavé. Napríklad potomstvo samca osla a samice zebry nazývame „hinny“, ale sú veľmi zriedkavé.

Hybridy zebry majú zvyčajne vzhľad akéhokoľvek zvieraťa, s ktorým boli krížené, pričom si stále zachovávajú pruhovanú srsť čistej zebry. Väčšina týchto hybridných zvierat nemá úplne pruhovanú srsť. Namiesto toho sa pruhy zvyčajne nachádzajú iba na nohách alebo iných oblastiach tela, v závislosti od genetiky rodiča, ktorý nie je zebrou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:31